menu

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag zijn we er van 08.00 tot 15.30 uur.
 

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


 


Begrippenlijst

 

Klantenservice-Bestratingsweb.nl

A

Afschot
Je bestrating onder afschot leggen, betekent dat je een kleine helling aanbrengt. Je terras of looppad ligt dan dus iets schuin. Je ziet het bijna niet, maar het water loopt daardoor de goede kant op. Bijvoorbeeld naar een goot, je border of het gazon. Een goed afschot is 1 centimeter per meter lengte. Bij een terras van 5 meter lang zal het verschil tussen het hoogste en laagste punt dus 5 centimeter zijn. Het regenwater wordt dan goed afgevoerd.
 

Afstandhouder
Met de juiste hulpmiddelen is de aanleg van een strak terras kinderspel. Nou ja, voor volwassenen dan. Om zware tegels netjes ‘net niet’ tegen elkaar aan te leggen, hebben de fabrikanten iets handigs bedacht. Bijna iedere betontegel heeft ze wel: kleine uitsteeksels van zo'n 3 mm aan iedere zijkant van de tegel. Deze afstandhouders zitten zo geplaatst dat de afstandhouders van verschillende tegels elkaar niet raken. Zo helpen de tegels zélf om strakke naden te creëren!


Aftrillen
Voordat je gaat bestraten moet de ondergrond goed ‘verdicht’ zijn. Je verse zand ligt namelijk nog los en kan verzakken. Door het trillen ‘schuiven’ de zandkorrels in elkaar waardoor het een stevig geheel wordt. Tril bij een dikke laag niet alles in één keer af. Beter is om maximaal 10 centimeter zand per keer af te trillen.
 

Afreien
Om je zandbed mooi glad te krijgen moet je het afreien. Dit wordt ook wel vleien of baan maken genoemd. Met een lange lat of waterpas maak je het zand mooi glad. Let op dat je het zand eerst goed ‘verdicht’ met een trilplaat. Na het afreien kun je de tegels er meteen inleggen. Kleine oneffenheden tussen de tegels sla je weg met een rubberen hamer.
 

Afwatering
Ook in Nederland krijgen we steeds vaker te maken met extreme regen en wateroverlast. Voor een goede afwatering leg je je nieuwe terras aan met het juiste afschot. Weet je uit ervaring dat regenwater lang blijft staan dan kun je denken aan gootjes en infiltratiekratten. Dit zijn prima hulpmiddelen voor een goede afwatering. Wellicht kun je dan ook meteen je regenpijp afkoppelen? Water van je dak kun je dan mooi in je eigen tuin gebruiken. Zo voorkom je wateroverlast op andere plakken. 
 

Antiworteldoek
Antiworteldoek zorgt ervoor dat onkruid niet goed kan wortelen. Daardoor is het makkelijk te verwijderen. Omdat onkruidgroei van bovenaf komt, gaat het de onkruidgroei niet tegen. Denk aan zaadjes in vogelpoep en afkomstig van andere planten. Onder bestrating hoef je geen anti-worteldoek of gronddoek te leggen. Juist wel onder grind en split. Aan grindmatten zit zelfs al standaard worteldoek bevestigd. Lekker makkelijk!

 

B

Brekerzand 
Brekerzand is de goedkoopste methode om je nieuwe bestrating in te vegen. Dit inveegzand is wat grover van structuur en daardoor geschikt voor de wat grotere voegen (3-5 mm). Let op dat je overtollig zand niet laat liggen op je tegels. Dat kan vlekken geven doordat er kalk in zit. Pas ook op bij gecoate tegels: het scherpe zand kan krassen vooroorzaken. 
 

Border 
Een border is een stuk tuin met beplanting erin. We doen niet aan minimale afmetingen of andere voorwaarden: een stuk tuin waar planten staan noemen we border. Als je ervoor zorgt dat je bestrating afloopt richting de border dan stroomt daar het regenwater heen. Goed voor de planten! 

 

C

Coating
Een gecoate tegel heeft een beschermlaagje op de bovenkant. Dit zorgt ervoor dat de tegel extra verdicht is. Het beton is minder poreus waardoor vocht en vuil nauwelijks in de tegels kan trekken. Let er wel op dat krassen op gecoate tegels eerder zichtbaar zijn. Wees dus voorzichtig met bijvoorbeeld het verplaatsen van je tuinset.

 

D

Drainagemortel 
Een goede ondergrond voor keramische tegels van 2 centimeter dik is drainagemortel. Dit maak je van kalkvrij cement (bijvoorbeeld Stabimix) en fijn split. Vervolgens lijm je de tegels erop met TrasHecht. De drainagemortel is waterdoorlatend, waardoor de tegels niet los kunnen vriezen. Meer weten? Lees al onze tips in ons blog Aanlegadvies keramische buitentegels.

 

G

Groene aanslag 
Iedereen met een tuin kent het wel: groene aanslag. Het gaat om de groei van algen en mossen, die vaak ontstaat door een gebrek aan zonlicht en een overvloed aan nattigheid. De herfst en de winter zijn dus het ideale seizoen voor groene aanslag. Er zijn verschillende methoden om dit op te lossen. Doe het vooral niet met de hogedrukspuit! Je tegels worden ruwer door de krachtige straal, waardoor groene aanslag juist beter kan hechten. Ook zijn we geen fan van chemische middeltjes zoals chloor, azijn en zout. Je verstoort het bodemleven en kunt de kleur van de tegels ermee aantasten. Regelmatig even vegen helpt tegen het groeien van alg. En als het dan toch erger is geworden kun je de groeneaanslagreiniger Biomos gebruiken. 

 

H

Haaks 
“Hou je haaks!” Die bemoediging heb je vast wel eens gehoord. Het betekent zoiets als blijf rechtop staan. Iets wat haaks is staat dus loodrecht op de ondergrond. Onder een hoek van 90º. Zo wil je ook de hoeken van je terras haaks hebben. Anders kom je niet uit. Tenzij je natuurlijk mooie diagonale lijnen wilt hebben. Maar ook dan zijn de hoeken van je tegels gewoon haaks. 
 

Hechtmortel 
Trashecht (TH) is een hechtmortel van Varistone om keramische tegels te verlijmen op een drainerende ondergrond. Breng de hechtmortel aan met een borstel en leg deze in de verse drainagemortel. Gebruik afstandhouders voor perfect strakke voegen.

 

I

Impregnering 
Net als bij een coating is een impregnering ook een bescherming voor je tegels. Een impregnering zit in je tegel. En daardoor beschermt dit tegen het binnendringen van vocht en vuil. Het betekent niet dat je tegel helemaal niet vies kan worden. Maar wel dat ie makkelijker schoon te maken is.

 

K

Kalkuitbloei
Misschien heb je het wel eens gezien. Of heb je er nu zelf mee te maken: kalkuitbloei. Kalkuitbloei is een natuurlijk proces waarbij de kalk uit het beton van de tegel trekt. Het is een chemisch proces dat ontstaat als tegels worden blootgesteld aan buitenlucht en vocht. Het verandert niets aan de kwaliteit van de tegel. Maar intussen zit je wel met een witte waas op je tegels. In de meeste gevallen verdwijnt dit vanzelf weer. Heb je vragen of wil je extra advies? App of mail ons je foto's!
 

Keramiek 
Keramiek is de Rolls Royce onder de tegels! Keramische tegels worden gemaakt door klei te bakken. De voordelen van keramiek zijn eindeloos: duurzaam, krasbestendig, slijtvast, onderhoudsarm en kleurvast. Dit alles komt doordat keramiek massief en keihard is. Vocht, vet en vuil trekt er nauwelijks in. Je kunt ze makkelijk dweilen zoals je dat bij een binnenvloer doet. Door de enorme populariteit zijn er ontzettend veel motieven en prints te verkrijgen. En sinds de komst van bijvoorbeeld GeoCeramica is ook het aanleggen enorm vereenvoudigd. Deze ‘hybride’ tegels kun je namelijk gewoon op het zand leggen. 

 
Kleurverschil 
De meeste tegels worden met enorme volumes tegelijk geproduceerd. Met deze voorraden kan de fabrikant dan enkele weken tot maanden vooruit. Bij een nieuwe productie moeten de grondstoffen opnieuw gemengd worden. Omdat het om natuurlijke kleurstoffen gaat, kan er daardoor altijd kleurverschil zitten in verschillende producties. We adviseren daarom altijd minimaal 5% extra te bestellen om kleurverschil te voorkomen als je te maken krijgt met breuk- en snijverlies. 

 

M

Maaiveld 
Maaiveld, ook al zo'n vaag begrip dat we graag even uitleggen. Het is namelijk helemaal niet zo vaag! Als we het hebben over maaiveld dan bedoelen we de bovenkant van de grond. En de onderkant van de lucht. Een grensgevalletje dus. Het is eigenlijk het nulpunt van je tuin. Een zitkuil zit onder het maaiveld en een bloembak steekt er bovenuit. 

 

O

Ophoogzand 
We hebben het regelmatig over ophoogzand. Misschien wel het woord met de meeste synoniemen. Straatzand, aanvulzand, stopzand, stratenmakerszand en gewoond ‘zand’. Bij terrassen en looppaden graaf je zo'n 15 centimeter af en dat vul je met... ophoogzand. Voor opritten gebruik je eerst 15 centimeter gebroken puin en dan een laag van 10 centimeter vulzand. Dit zand is waterdoorlatend en geschikt om een stevig verdicht zandbed te maken. Het fundament voor een prachtig stuk straatwerk. 
 

Oprit 
Voor de meeste mensen is het een voordeel: altijd vrij parkeren op je eigen grond. Een oprit is gewoon een parkeerplaats in je eigen tuin of een pad om overheen te rijden naar een garage. Omdat de belasting van een oprit groot is, raden we je altijd aan een extra stevig zandbed te maken met behulp van gebroken puin. 
 

Opsluitbanden 
Dat opsluitbanden belangrijk zijn hoeven we je niet te vertellen. Of misschien daarom juist wel! Deze betonnen bandjes zijn belangrijk om je stenen goed op te sluiten. Zo voorkom je verzakkingen en kieren in je looppad of terras. Opsluitbanden houden het zand op z'n plek waardoor jij jarenlang kan genieten van een strak terras. Lees alles over het plaatsen van opsluitbanden in ons blog.

 

S

Snijverlies
Wanneer je tegels gaat snijden of stenen gaat knippen, dan houd je stukken over die je niet altijd meer kunt gebruiken. Soms lees je over zaagverlies of knipverlies. Maar we bedoelen altijd hetzelfde. Ben je zo enthousiast op je tegels aan het slaan dat er eentje breekt? Dan heb je last van breukverlies. In alle gevallen adviseren we je om minimaal 5% extra te bestellen om dit verlies op te vangen. Met nabestellingen betaal je helaas opnieuw transportkosten en krijg je mogelijk kleurverschil.

 

V

Voegkruisjes
Lekker strakke naden, wie wil dat nou niet? De meeste betontegels zijn voorzien van afstandhouders voor de juiste voegbreedte. Bij keramische tegels gaat dat net even anders. Dan kun je gebruik maken van voegkruisjes. Deze zorgen ervoor dat de voegen lekker strak zijn. Je plaatst ze gewoon in alle hoeken en legt de volgende tegels er weer strak tegenaan. Vóór het voegen tik je ze wat dieper weg. Even afwerken met een mooie voegmortel en je naden zijn strakker dan ooit.
 

Voegmortel 
Wil je voorgoed afrekenen met onkruid en mieren tussen je stenen? Maak dan gebruik van een voegmortel in plaats van inveegzand. Iedere situatie vraagt om z'n specifieke voegmortel. Een oprit heeft een sterkere mortel nodig en bij keramiek moet je goed nadenken over de afwatering. Je kunt dus niet zomaar een voegmortel tussen je tegels doen. Ook de verwerking van verschillende voegmortels kan verschillen. We adviseren je graag over alle verschillende voegmiddelen voor bestrating.

 

W

Waterpas 
Iedere leerling stratenmaker heeft het moeten doen: de waterpas bijvullen. Een flauwe grap natuurlijk, maar wat ons betreft één van de belangrijkste gereedschappen voor de hovenier en stratenmaker. Door gebruik te maken van een waterpas kun je ervoor zorgen dat je zandbed het juiste afschot heeft. En door z'n lengte is het ideale hulpmiddel om een perfect gladde baan te maken. Iets wat perfect horizontaal is noem je waterpas. En het is zelfs een werkwoord om iets te waterpassen. 

 

Z

Zandbed
Het zandbed is je fundament voor iedere bestrating. Als dit in orde is, heb je een degelijke basis voor je terras, looppad en oprit. Belangrijk om verzakkingen tegen te gaan is dat je het zand goed verdicht met een trilplaat. Bij opritten en parkeerplaatsen gebruik je voor extra stevigheid een puinbed onder het zandbed. Meer weten? Lees onze blog over het maken van een goed zandbed!

 

Contact

De klantenservice is geopend tot 17.00 uur!

Bellen 
Phone  0318 - 745 743
 Direct antwoord 

Appen
Whatsapp  06 - 24 69 00 41
  Vóór 15.00 uur appen = vóór 18.00 uur antwoord

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl
 Antwoord binnen 1 werkdag

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
08.00 tot 17.00 uur

Zaterdag
08.00 tot 15.30 uur

Adres

Bestratingsweb.nl
Stationsweg Oost 194c
3931 EX Woudenberg

Bekijk je route

'Grote kleine lettertjes'

We zijn graag duidelijk over jouw en onze rechten en plichten, privacy, gegevens etc. Daarom zijn onze 'kleine lettertjes' gewoon groot. Wel zo duidelijk.

Algemene voorwaarden

Privacyverklaring

Cookies

Disclaimer