menu

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag* van 08.00 tot 17.00 uur.
Op zaterdag zijn we er van 08.00 tot 15.30 uur.

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


Hoe bouw je met stapelblokken?

Aanlegtips
Hoe bouw je met stapelblokken?

Ga je een nieuwe tuin aanleggen? Grote kans dat je dan kiest voor het gebruiken van mooie stapelblokken! Hiermee creëer je hoogteverschil en mooie doorkijkjes. Waar ga jij voor? Een verhoogde border, tuinmuurtje, bordes of bloembak?

In deze blog helpen we je op weg met tips en belangrijke verwerkingsinformatie. Oftewel: we geven antwoord op de vraag 'Hoe bouw je met stapelblokken?'. 


Direct naar: Fundering maken | Lijmen of metselen? | Lijmen of kitten? | Verhoogde border | Tuinmuurtje | Bloembak | Bankje | Stappenplan


Direct naar: alle stapelblokken

Fundering stapelblokken maken

Of je nu een muurtje, border of bloembak bouwt, je begint bij het bouwen met stapelblokken natuurlijk met een goede fundering. Hiervoor kun je het beste betonnen opsluitbanden van 5x15x100 centimeter gebruiken. Deze leg je plat (en waterpas!) in de grond. Zorg dat je fundering ongeveer 10 centimeter onder de naastgelegen bestrating ligt. 

Je kunt voor de fundering ook (oude) tegels gebruiken, maar opsluitbanden zijn vanwege hun afmetingen (smal en lang) het meest geschikt. Met opsluitbanden verdeel je het gewicht beter dan met tegels van bijvoorbeeld 60x40 centimeter. 

Voor een hoogte tot 50 centimeter is alleen een opsluitband voldoende. Ga je nog verder de hoogte in, verwerk dan naast de opsluitband ook wat cement in de ondergrond. Zo krijg je extra stevigheid. 

 

Stapelblokken lijmen of metselen? 

De betonnen stapelblokken voor in de tuin kun je het beste lijmen met een steenlijm. Metselen is alleen gebruikelijk als je een zichtbare voeg wilt creëren. Wanneer je stapelblokken gaat lijmen, plak je ze strak op elkaar en wordt je muurtje één geheel. 

 

Stapelblokken lijmen of kitten?

Misschien twijfel je of je kit of lijm moet gebruiken. Het verschil tussen onze Varistone PU Fix Steenlijm en Varistone Multitack Kit zit 'm in de verwerking. PU Fix is een enorm sterke bruislijm die snel opdroogt. Je lijmt de blokken hiermee één voor één vast. De lijm hardt snel uit en daardoor zitten de blokken snel vast. Dat is handig, maar je moet goed uitkijken dat je alle blokken in één keer goed monteert.

Met de Multitack Kit ben je flexibeler. Deze lijm hardt niet zo snel uit. Je kunt gerust een hele rij blokken van lijm voorzien en daarna de volgende laag erop zetten. Ook kun je de muurblokken daarna nog wat aanduwen als ze nog een beetje scheef liggen.

 TIP  Bestel nu de benodige steenlijm of kit eenvoudig online en wij laten het zo snel mogelijk bij jou thuis bezorgen. 

 

Varistone PU Fix (bruislijm) vs. Varistone Multitack (kit)
 

Verhoogde border maken van stapelblokken

De meest gekozen toepassing van stapelblokken in de tuin is het maken van verhoogde borders. Je krijgt op deze manier al een supermooi hoogteverschil in je tuin én het helpt je om een indeling te maken.

Lange borders langs de zijkant van de tuin zijn populair. Zo houd je genoeg ruimte over in het midden. Is je tuin groot genoeg, dan kun je er ook voor kiezen om borders dwars of in het midden van je tuin te maken. Dit geeft een mooie diepte-effect en je creëert er fraaie doorkijkjes mee. 

 

Een border aan de zijkant van de tuin vs. middenin de tuin

 

Tuinmuurtje maken van stapelblokken

Met stapelstenen kun je ook prachtige tuinmuurtjes maken. Of het nu langs de grens van je tuin of er middenin is: muurtjes gemaakt van stapelstenen doen het altijd goed. En met een afdekplaat erop kun je er ook nog eens op zitten. 

 

Dit tuinmuurtje met afdekplaat vormt een zitbankje.

 

Bloembak maken van stapelblokken

Een veelgekozen toepassing van stapelblokken is het bouwen van bloembakken. Vooral in de voortuin kun je zo een mooie invulling maken. Door middenin de tuin twee of meer bloembakken te bouwen, creëer je hoogte en structuur. Een populaire invulling van de ruimte er omheen is het gebruik van grind. Zo wordt je tuin onderhoudsarm!

 

Met bloembakken van stapelblokken en grind wordt je tuin onderhoudsarm.

 

Bankje maken met stapelblokken

Ben je creatief? Wat denk je dan van een bank bouwen met stapelblokken?! Dat is makkelijker dan je denkt. Je hebt al een bank wanneer je een rand van stapelblokken bouwt en daar een houten zitting op maakt. Leg er wat kussens op en klaar is je bank!

 

Een tuinbank van stapelblokken met houten zitting

 

Een andere optie is om de voorkant onder de zitting open laten. Zorg dan wel voor extra versteviging in het midden onder de zitting. En hoe gaaf is de bank hier geïntegreerd met de border!

 

Tuinbank en border ineen


Stappenplan stapelblokken plaatsen

Genoeg gelezen en gezien: nu aan de slag! We helpen je met dit stappenplan:

  1. Maten uitzetten
    Je begint met het bepalen en uitzetten van de maten. Het kan handig zijn om dit te doen op basis van de grootte van je stapelblokken. Reken bijvoorbeeld met de lengte van 60 centimeter en voorkom dat je veel moet zagen! Teken de maten uit of span lijntjes om de contouren aan te geven.
     
  2. Grond uitgraven
    Je vervolgt met het uitgraven van de grond. Je graaft tot ongeveer 10 centimeter onder het maaiveld . Dus je gaat 10 centimeter lager zitten dan het naastgelegen terras of pad.
     
  3. Fundering maken
    Je maakt een fundering van opsluitbanden van 5x15x100 centimeter die je plat op de grond legt. Wordt je stapeling van muurblokken hoger dan 50 centimeter? Verwerk dan cement in het zand onder de opsluitbanden.
     
  4. Eerste laag stapelblokken
    Op de fundering van opsluitbanden lijm je de eerste laag stapelblokken. Gebruik je Varistone PU Fix bruislijm, dan lijm je de blokken één voor één vast. Gebruik je de Varistone Multitack Kitlijm, dan kun je de lijm op de hele fundering aanbrengen en daarna alle muurblokken erop zetten. 
     
  5. Volgende lagen stapelen
    De volgende lagen stapel je op dezelfde manier op. Laat de blokken voldoende verspringen om voor stevigheid én een mooie uitstraling te zorgen. 
     
  6. Binnenkant afwerken
    De binnenkant van je border of bloembak kun je eventueel nog voorzien van antiworteldoek. 

Hebben we je genoeg geïnspireerd en geadviseerd? Of heb je nog vragen? 

 

Bekijk alle stapelblokken Bestel direct  lijm of kit Neem contact op

 



Wallblock New Antraciet 15x15x60 cm
In showtuin

Wallblock New Antraciet 15x15x60 cm

Beperkt op voorraad
4,
79
st
Varistone PU Fix Eco Steenlijm

Varistone PU Fix Eco Steenlijm

Voorraadstatus op aanvraag
15,
25
stuk