menu

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag* van 08.00 tot 17.00 uur.
Op zaterdag zijn we er van 08.00 tot 15.30 uur.

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


Gebakken klinkers of betonklinkers kiezen?

Aankooptips
Gebakken klinkers of betonklinkers kiezen?

De beste tips van Gerda - tekstschrijfster van Bestratingsweb.nl

Wat zijn de verschillen tussen gebakken klinkers en betonklinkers? Wat zijn de voor- en nadelen van gebakken klinkers en betonklinkers? En welke klinker past het beste bij jou?  

Ben jij benieuwd naar het antwoord op deze vragen? Ontdek dan alles over de verschillende klinkers en hun eigenschappen in deze blog! 

Direct naar: Soorten Betonklinkers | De voor- en nadelen | Alle betonklinkers | Alle gebakken klinkers


Wat is het verschil tussen gebakken klinkers en betonklinkers?

Algemeen is het bekend dat de kwaliteit van gebakken klinkers beter is dan van betonklinkers. Maar graag willen wij benadrukken dat er tegenwoordig zeer hoogwaardige betonklinkers verkrijgbaar zijn. Dit is zeer afhankelijk van de coating of impregnering en opbouw van de klinker. We zetten de belangrijkste verschillen van de eigenschappen van gebakken klinkers en betonklinkers even voor je op een rijtje. Zo kom jij erachter of je beter voor gebakken klinkers of voor betonklinkers kunt kiezen en wat het beste past bij jouw wensen. 

  • Duurzaamheid: Gebakken klinkers hebben een levensduur van ruim 125 jaar en zijn vrijwel kleurvast. Qua materiaal kun je gebakken klinkers vergelijken met keramiek. Betonklinkers gaan ook erg lang mee, maar worden gemiddeld na vijf tot tien jaar toch echt wel minder mooi. Maar dit is dit erg afhankelijk van de coating, impregnering en opbouw van de klinker.  
  • Milieuvriendelijkheid: Gebakken klinkers worden als milieuvriendelijker beschouwd omdat ze van gebakken klei of leem gemaakt worden en dit een 100% natuurlijk product is. Bij betonklinkers wordt er vaak gebruik gemaakt van kleurstoffen voor de kleuring van de klinker en dat is minder milieuvriendelijk. Maar er zijn ook klinkers waar gebruik gemaakt wordt van vermalen natuursteen voor de kleuring, de GeoSteen klinkers zijn hier een voorbeeld van. 
  • Onderhoud: Groene aanslag hecht zich minder snel aan gebakken klinkers dan aan betonklinkers omdat de structuur van een betonklinker wat grover is. Daarbij is het wel belangrijk te vermelden dat er betonklinkers zijn met hoogwaardige coatings waardoor ook groene aanslag en vuil zich minder snel hecht.  
  • Draagkracht: Zowel gebakken klinkers als betonklinkers hebben een zeer goede draagkracht. Hierdoor zijn vrijwel alle klinkers opritbestendig. Ben jij op zoek naar bestrating die zwaar belastbaar is, gebruik dan klinkers met een dikte van 8 cm. 
  • Kosten: Betonklinkers zijn meestal goedkoper dan gebakken klinkers. Wanneer budget een belangrijke factor is dan zijn betonklinkers een goede keuze. In ons assortiment betonklinkers zijn diverse prijscategorieën, hierdoor is er altijd wel een passende keuze. 

 

Onze professionals staan voor je klaar! Wij willen je graag helpen in jouw zoektocht naar de juiste klinker. Bel, mail, app of kom langs in de showtuin en ontvang gratis vrijblijvend advies. 

 Wij zijn erg goed geholpen door Ellis! Ze is klantgericht, denkt mee, geeft goed advies, maakt duidelijke afspraken en de levering is conform afspraak.  

 - Silivie via Feedback Company -

 
 

Wat zijn de voor- en nadelen van gebakken klinkers en betonklinkers?

We hebben de eigenschappen op een rijtje gezet, maar zetten hier nog even concreet de voor- en nadelen van gebakken klinkers en betonklinkers voor je onder elkaar: 

Voor- en nadelen van gebakken klinkers:

 Enorm onderhoudsvriendelijk
 Kleurvast
 Stroef
 Opritbestendig
 Levensduur van ruim 125 jaar
 100% natuurlijk product
 Hogere aanschafprijs
 

Voor- en nadelen van betonklinkers:

 Hoge stroefheid
 Goedkoper in aanschaf
 Soorten met coating zijn onderhoudsvriendelijk
 Opritbestendig
 Goedkopere soorten verkleuren
 Kans op kalkuitbloei
 Vuil hecht sneller aan de grove betonstructuur
 Vlekgevoeliger (afhankelijk van de coating)
 

Wat zijn gebakken klinkers?

Gebakken klinkers worden gemaakt van klei of leem. De klei wordt in een vorm geperst en daarna op hoge temperatuur, die wel kan oplopen tot 1200 graden, gebakken. Hierdoor kun je gebakken klinkers qua materiaal vergelijken met keramiek. Gebakken klinkers zijn een 100% natuurlijk product waar geen kunstmatige kleurstoffen aan toe worden gevoegd. Hierdoor zijn gebakken klinkers met recht zeer duurzaam en milieuvriendelijk te noemen. In de categorie zijn de gebakken klinkers van Wienerberger erg populair.   
 

Soorten betonklinkers

Het verschil tussen de ene en de andere betonklinker zit hem vooral in de behandeling of de opbouw van de betonklinker. Zo heb je klinkers met een deklaag, ook wel een toplaag genoemd. Dit soort klinkers bestaan uit twee delen: een onderlaag van grof beton en een toplaag van verfijnd beton. Daarnaast kun je kiezen voor door-en-door betonklinkers.  

Let goed op wat je wensen zijn qua kleurbehoud en onderhoud. Is de klinker voorzien van een impregnering dan is hij gemakkelijk te onderhouden. Heeft de klinker een deklaag dan zal deze een beter kleurbehoud hebben. De beste optie is natuurlijk de combinatie van deze twee. 

We zetten de verschillen even voor je op een rijtje: 
 

Betonklinkers met een deklaag van natuurlijke mineralen

  BESTE KWALITEIT   Betonklinkers met een deklaag waarin natuurlijke mineralen zijn verwerkt hebben de beste kwaliteit. Dankzij de natuurlijke mineralen behoudt de betonklinker langer zijn kleur dan een betonklinker waarin kleurpigmenten zijn verwerkt. De opties binnen deze categorie zijn ook voorzien van een impregnering. Kortom: het neusje van de zalm! Je kunt kiezen uit: 

  • GeoCotto (Factor 25 impregnering)  
  • GeoKlinker Plus (Factor 25 impregnering)  
  • Tremico (met een impregnering van Tuinvisie)


Betonklinkers met een deklaag van kleurpigmenten

Betonklinkers met een deklaag waarin kleurpigmenten worden gebruikt vallen in de middenklasse. De deklaag van kleurpigmenten zal langer zijn kleur behouden als hij voorzien is van een impregnering. Let er wel op: de kleur van deze klinkers zal eerder vervagen dan klinkers waarvoor natuurlijke mineralen zijn gebruikt. In deze categorie kun je ook nog onderscheid maken tussen betonklinkers met of zonder een impregnering. Binnen deze categorie kun je kiezen uit: 

  • BasicKlinker (met Factor 25 impregnering) 
  • Facetto (met Factor 15 impregnering) 
  • Abbystones (zonder impregnering) 


Door-en-door betonklinkers mét een impregnering

Een impregering kan een betonklinker net even dat beetje extra geven. Want hierdoor wordt de klinker in meerdere of mindere vorm beschermd tegen vuil en vocht. Ook zorgt deze impregnering ervoor dat de kleur van de betonklinker langer behouden blijft. De opties binnen deze categorie zijn: 

  • Tambour trommelsteen  
  • Metro trommelsteen  
  • Strackstone+  


Door-en-door betonklinker vs. betonklinker met een deklaag

Door-en-door betonklinker vs. Betonklinker met een deklaag
 

Klinkers kopen

Ben jij er al over uit welke klinker het beste past bij jouw wensen? Bestel dan eenvoudig de door jou gekozen klinkers op Bestratingsweb.nl. Heb je nog vragen of wil je graag vrijblijvend persoonlijk advies? Bel, app, mail of kom langs in onze showtuin. Onze adviseurs staan voor je klaar! 
 

Naar alle betonklinkers Naar alle gebakken klinkers 



Ook interessant om te lezen

Tuintegels met coating/impregnering?
Je wilt een onderhoudsarm terras dat makkelijk schoon te maken is en lang mooi blijft? Kies dan in je nieuwe tuin voor tuintegels met een coating! Daar ga je jarenlang plezier van hebben.
Aankooptips
Waterdoorlatende bestrating: wat zijn de opties?
Waterdoorlatende bestrating is erg in opkomst en past erg goed in een groene, ecologische en of duurzame tuin. Grastegels zijn hierbij een veel gekozen optie. Perfect om wél verharding te creëren, maar niet een heel oppervlak dicht te leggen. Met waterdoorlatende kan regenwater gewoon in de grond zakken en dat is natuurlijk goed voor het milieu.
Aankooptips
Tuintegels schoonmaken: dat doe je zo!
Het schoonmaken van tuintegels: niemand heeft er zin in, maar als het klaar is geeft het je zo’n voldaan gevoel. Uiteindelijk kun je toch pas echt genieten in je tuin wanneer niet alleen de zon, maar ook je terras ligt te 'shinen'. In deze blog lees je hoe je het beste je tuintegels schoonmaakt en waarom je de hogedrukspuit hiervoor beter in de schuur laat staan. De belangrijkste tip: doe maar gewoon, veel gekkigheid heb je niet nodig om je terrastegels schoon te maken! 
Onderhoud