menu

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag* van 08.00 tot 17.00 uur.
Op zaterdag zijn we er van 08.00 tot 15.30 uur.

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


Last van groene aanslag op je tuintegels?

Onderhoud
Last van groene aanslag op je tuintegels?

Algaanslag: het is een veelvoorkomend probleem in Nederlandse tuinen. Vooral in natte en koude periodes ziet je terras er niet fraai uit vanwege de groene aanslag.  

Hoe ontstaat groene aanslag en hoe kun je groene aanslag van je tuintegels verwijderen? Zijn er ook tuintegels zonder groene aanslag bij nat weer? Je leest het in deze blog! 

Direct naar: Hoe ontstaat groene aanslag? | Waar ontstaat groene aanslag? | Wanneer ontstaat groene aanslag? | Worden alle tuintegels groen? | Groene aanslag voorkomen | Groene aanslag verwijderen | Onderhoudsarme tegels kopen


Direct naar Biomos groene-aanslagverwijderaar
 

Hoe ontstaat groene aanslag?

Groene aanslag op je tuintegels ontstaat door algen. Algengroei is een natuurlijk proces. Ook kan er met groene aanslag mosgroei ontstaan.  

 

Groene aanslag is groei van algen die zich vooral hechten aan ruwe oppervlaktes

 

Waar ontstaat groene aanslag?

Je hebt vooral last van algaanslag op je terras als er veel schaduw is. Ook ontstaat groene aanslag meer en erger op vochtige plekken. De voegen tussen je bestrating zijn daarom gevoelig voor algaanslag. Hier zakt het regenwater vaak tussen weg, waardoor de voegen vochtige plekken worden.  

 

Wanneer ontstaat groene aanslag?

Zoals gezegd zijn schaduwrijke, vochtige plaatsen het meest gevoelig voor groenaanslag. Een logisch gevolg is dat je vooral in het najaar en de winter last hebt van algaanslag en mosgroei op je tuintegels. De zon laat zich dan immers minder lang en minder vaak zien en staat laag. En regenachtig en koud weer zorgt voor veel vocht op je terras. De ideale omstandigheden voor de groei van algen en mos. 

 

Worden alle tuintegels groen?

Groene aanslag op terrastegels is nooit 100% te voorkomen. Wel is er een groot verschil in hoe makkelijk je de tegel schoon krijgt.  
 

Groene aanslag betontegels

Bij betontegels is van belang hoe poreus of verdicht het materiaal is. Gewone betonnen tegels zijn erg poreus. Hier trekt vocht en vuil makkelijk in en dat levert snel groene aanslag op. Dat betekent flink schrobben om ze schoon te krijgen.  
 

Groene aanslag betontegels Schellevis

De betontegels van Schellevis hebben een karakteristieke, open belletjesstructuur. Dit zorgt voor een unieke, natuurlijke look! Wel zorgt deze poreuze structuur ervoor dat deze tegels gevoeliger zijn voor groene aanslag. 

 

Groene aanslag op Schellevis betontegels
 

Groene aanslag betontegels met toplaag/coating

Tegenwoordig hebben veel betontegels een verdichte toplaag. Het beton heeft dan minder grote poriën en dat vermindert de inwerking van vocht. Betontegels met een coating of zelfs dubbele coating hebben een extra verdichte toplaag. Hierbij trekken vocht en vuil er nauwelijks in. Daarom kun je groene aanslag op deze tegels makkelijk wegkrijgen. Hard schrobben is niet nodig. Even wat heen en weer vegen met een groeneaanslagreiniger en dit laten inwerken is genoeg.  

 

De inwerking van vuil en vocht is minimaal bij gecoate tuintegels
 

Bekijk alle gecoate tuintegels
 

Groene aanslag keramische tuintegels

Tuintegels die nauwelijks groen worden zijn keramische tuintegels. Keramiek is een superhard, gebakken materiaal. Daardoor trekken vocht en vuil er niet in. Als er al een laagje groene aanslag op deze tegels ontstaat, kun je dit er zo afspoelen. 
 

Bekijk alle keramische bestrating

 

Groene aanslag gebakken klinkers

Ook gebakken klinkers zijn goed bestand tegen de hechting van groene aanslag. Wel zijn met deze kleine stenen de vele voegen gevoelig voor algengroei. 
 

Bekijk alle gebakken klinkers

 

Groene aanslag op terrastegels voorkomen

Helemaal ontkomen aan groene aanslag valt niet mee. Wel hebben we handige tips voor je die de kans op algaanslag verkleinen en de hoeveelheid verminderen. 
 

Kijk goed naar zonlicht en schaduw 

Maak je een tuinontwerp of tuinindeling, bekijk dan eens goed hoe de verhouding zonlicht en schaduw is. Ligt je terras het hele jaar door pal in de zon, dan is dat voordelig voor het voorkomen van groene aanslag. Leg je je bestrating in een hoek waar weinig zon komt, dan zul je meer last krijgen van algen. 
 

Zorg voor een goede waterafvoer 

Vochtige plekken zijn geliefd bij algen. Zorg er dus voor dat je terras voldoende opgehoogd ligt en dat water goed wegloopt. Zorg eventueel voor afwateringsgoten. 
 

Veeg je terras regelmatig 

Elke week een keertje vegen zorgt ervoor dat je minder last krijgt van groene aanslag. Je houdt de tegels dan simpelweg schoner. 

 

Wekelijks vegen helpt om je tuintegels schoon te houden van groene aanslag
 

Kies het juiste materiaal 

Is er veel schaduw in je tuin en wil je zo min mogelijk last hebben van groenaanslag? Kies dan voor een goed gecoate tuintegel met een verdichte toplaag óf voor keramiek.  

 

Hoe kun je groene aanslag verwijderen?

Wil je groene aanslag verwijderen, dan zijn daar allemaal middeltjes voor. Wat is nu de beste manier om je tuintegels schoon te krijgen? 
 

Groene aanslag verwijderen met hogedrukspuit? 

De belangrijkste tip die we je kunnen geven om je tuintegels schoon te maken is: gebruik geen hogedrukreiniger! Hiermee maak je de toplaag van je tegels ruwer, waardoor algen alleen maar beter aan de tegels gaan hechten. Je terras lijkt na behandeling met een hogedrukspuit misschien weer als nieuw, maar de algen komen later alleen maar erger terug. Keramische tegels kun je eventueel wel schoonspuiten met een hogedrukspuit, maar dat zal zelden tot nooit nodig zijn. Omdat vuil zich niet aan keramiek hecht, kun je een keramisch terras altijd al eenvoudig schoonspoelen.
 

Groene aanslag verwijderen met schoonmaakazijn?

Kun je je terras schoonmaken met schoonmaakazijn? Azijn is wel een krachtig middel tegen groene aanslag, maar let op: het tast de kleur van je terrastegels aan! Funest voor je mooie antraciete tuintegels... Het gebruiken van schoonmaakazijn om je tuintegels te reinigen raden wij dus echt af.
 

Groene aanslag verwijderen met groene-aanslagreiniger 

Ons advies is om gebruik te maken van de groene-aanslagreiniger Biomos. Dit middel is milieuvriendelijk en niet schadelijk voor de planten in je tuin. Bovendien reinigt het je terras niet alleen van groene aanslag; het zorgt ook voor een impregnering (niet-zichtbare beschermlaag)! Biomos is verkrijgbaar bij onze de showtuin in Woudenberg en natuurlijk online!  


Onderhoudsarme tuintegels kopen

Hebben we je op weg geholpen met deze uitleg? Dan is het tijd om je bestrating uit te zoeken!

Kom je er niet uit, dan ben je van harte welkom in onze showtuin voor advies! Ook geven we je graag telefonisch advies of denken we even mee via een mailtje of appje



Biomos Algenreiniger Groenaanslagverwijderaar 1 liter
In showtuin

Biomos Algenreiniger Groenaanslagverwijderaar 1 liter

Uit voorraad leverbaar
16,
95
stuk
Biomos Algenreiniger Groenaanslagverwijderaar 5 liter
In showtuin

Biomos Algenreiniger Groenaanslagverwijderaar 5 liter

Uit voorraad leverbaar
56,
00
stuk
Varistone Beton- en Tegelreiniger 5 liter

Varistone Beton- en Tegelreiniger 5 liter

Voorraadstatus op aanvraag
84,
49
stuk
Varistone Kalk EX 5 liter

Varistone Kalk EX 5 liter

Beperkt op voorraad
78,
00
stuk


Ook interessant om te lezen

Wat is het verschil tussen betontegels en keramische tuintegels?
Wat is de beste tuintegel? En kun je beter kiezen voor keramische tuintegels of voor betontegels? In deze blog zetten we de verschillen overzichtelijk voor je op een rijtje. Wil jij weten welke tuintegel je moet kiezen? Lees dan deze blog!
Materialen
Waterdoorlatende bestrating: wat zijn de opties?
Waterdoorlatende bestrating is erg in opkomst en past erg goed in een groene, ecologische en of duurzame tuin. Grastegels zijn hierbij een veel gekozen optie. Perfect om wél verharding te creëren, maar niet een heel oppervlak dicht te leggen. Met waterdoorlatende kan regenwater gewoon in de grond zakken en dat is natuurlijk goed voor het milieu.
Aankooptips
Welke tuintegels zijn krasbestendig?
Krassen op je nieuwe terrastegels, dat wil je natuurlijk niet. Of je nu te maken hebt met het schuiven van tuinmeubels, kinderen die enthousiast in de zandbak spelen of kleintjes die volop rondrijden op hun driewieler... Zoek je daarom krasbestendige tuintegels? Wil je weten welke tegels gevoelig zijn voor krassen en welke materialen krasvast zijn?
Aankooptips