menu

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag* van 08.00 tot 17.00 uur.
Op zaterdag zijn we er van 08.00 tot 15.30 uur.

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


Hoe keramische tegels schoonmaken?

Onderhoud
Hoe keramische tegels schoonmaken?

De beste tips van Gerda - tekstschrijfster van Bestratingsweb.nl

Keramische tegels schoonmaken: het is geen kunst. Enkel warm water en een dweil is meestal al genoeg. Niet voor niets dat keramische tegels zo populair zijn! Wil jij weten of je jouw keramische tegels buiten met bijvoorbeeld Dreft, azijn of een hogedrukspuit kunt schoonmaken? In deze blog lees je het allemaal.  

Minimaal onderhoud en maximaal genieten: dé woorden die horen bij keramische tegels. Ben jij al overtuigd? Ga direct naar alle keramische tegels


Hoe maak je keramische tegels het beste schoon?

Water in combinatie met een bezem of een dweil: dat is de nummer 1 oplossing om vlekken of groene aanslag van jouw keramische tegels te verwijderen. Vuil en groene aanslag hechten zich namelijk nauwelijks aan de gladde toplaag van keramische tegels.  

Erge last van groene aanslag? Probeer dan de watertemperatuur boven de 65 graden te krijgen. Alg sterft namelijk af bij een hoge tempratuur. Wil je toch schoonmaakmiddel gebruiken? Kies dan voor Biomos algenreiniger Groene-aanslag-verwijderaar of bij sterk vervuilde oppervlakken voor Varistone Keramiek Tegelreiniger. Bestel, laat thuis bezorgen en maak eenvoudig en snel jouw terras weer stralend schoon!
 

 

Belangrijke schoonmaaktips

  1. De belangrijkste schoonmaakbeurt van jouw keramische tegels komt direct na de aanleg.
    Na het voegen van de tegels kunnen er namelijk kalk-, cement- of andere resten van voegmortel achterblijven op de keramische tegel. Deze vlekken kunnen zich wél hardnekkig vasthechten (omdat mortel uithardt) en een bron voor algen vormen. De eerste schoonmaakbeurt, na het uitharden van de voegen is dus gelijk de belangrijkste.
     
  2. Spoel wijn-, roest- en vetvlekken altijd zo snel mogelijk weg met water.
    Voeg waar nodig alleen plaatselijk wat zeep toe. Dit is ná de tip over de eerste schoonmaakbeurt absoluut de belangrijkste tip qua onderhoud van jouw keramische tegels. 
     

Roestvlekken op keramische tegels

Roestvlekken op jouw keramische tegels kun je voorkomen door in de herfst en winter de dingen die kunnen roesten van je terras te halen. Toch roestvlekken? Haal deze dan regelmatig en zo snel mogelijk weg met warm water en een schuursponsje. 
 

Vetvlekken op keramische tegels

Vetvlekken beschadigen jouw keramische tegel niet. Wel vormen vetvlekken een bron voor vuil en viezigheid. Daarom is het altijd handig om vetvlekken zo snel mogelijk te verwijderen. Je kunt vetvlekken met een plaatselijk sopje verwijderen en je kunt ook gerust gebruik maken van een schuursponsje. Keramische tegels zijn namelijk krasbestendig en zullen hierdoor niet beschadigen. 
 

Keramische tegels reinigen met Dreft?

Vaak krijgen wij de vraag of je keramische tegels kun reinigen met Dreft. Het juiste antwoord is dat dit wel kan, maar niet wenselijk is voor flora en fauna omdat er chemische stoffen inzitten. Heb je echt last van een hardnekkige vetvlek dan kun je er voor kiezen deze plek echt alleen plaatselijk schoon te maken met Dreft. Afwasmiddel emulgeert namelijk. Dit betekent dat het grote vetdruppeltjes klein maakt en zo kun je eenvoudig de vetvlek verwijderen.  


 

Keramische tegels reinigen met azijn?

Wij raden je zeer af je keramische tegels buiten schoon te maken met azijn. De keramische tegels op zichzelf kunnen wel tegen het azijnzuur, maar de voegmortel kan hier een stuk slechter tegen. Daarnaast verzuurt azijn de ondergrond en is schadelijk voor de natuur.  
 

Keramische tegels schoonmaken met groene zeep?

De basis van groene zeep bestaat uit vetten en olie. Daarom raden wij het af om je keramische tegels schoon te maken met groene zeep. Dit kan namelijk een vet laagje achter laten waaraan vuil zich juist gemakkelijk hecht. Daarnaast is het echt niet nodig. Je kunt je keramische tegels met warm water bijna altijd goed schoon krijgen. 
 

Keramische tegels schoonmaken met een hogedrukreiniger?

Keramische tegels kun je schoonmaken met een hogedrukreiniger. Toch raden wij het af. Eigenlijk is deze schoonmaakmethode overbodig bij de het schoonmaken van de zo onderhoudsvriendelijke keramische tegels. De toplaag van keramische tegels is wel hard genoeg voor de hoge druk, maar de voegen zijn veel gevoeliger en hier niet altijd tegen bestand. Met de hogedrukreiniger kun je de voegen zelfs flink beschadigen en dat wil je natuurlijk niet! 
 

Keramische tegels beschermen en impregneren?

Keramische tegels hoeven in tegenstelling tot betontegels niet geïmpregneerd te worden. De toplaag van keramische tegels is namelijk zo hard dat vuil en vocht zich sowieso nauwelijks hecht aan de toplaag. 
 

Keramische tegels kopen

Het moge duidelijk zijn: keramische tegels zijn de meest onderhoudsvriendelijk tuintegels die er zijn! Enkel warm water is vaak al genoeg voor de schoonmaak. Ben jij overtuigd en wil jij ook zo min mogelijk onderhoud aan je terras en zo veel mogelijk genieten ván je terras? Bekijk dan direct ons hele assortiment keramische tegels. Wil jij de tegels letterlijk aan je voeten hebben liggen tijdens het maken van de keuze? Kom dan langs in onze showtuinBiomos Algenreiniger Groenaanslagverwijderaar 1 liter
In showtuin

Biomos Algenreiniger Groenaanslagverwijderaar 1 liter

Uit voorraad leverbaar
16,
95
stuk
Varistone Beton- en Tegelreiniger 5 liter

Varistone Beton- en Tegelreiniger 5 liter

Voorraadstatus op aanvraag
84,
49
stuk
Varistone Kalk EX 5 liter

Varistone Kalk EX 5 liter

Beperkt op voorraad
78,
00
stuk


Ook interessant om te lezen

Last van groene aanslag op je tuintegels?
Groene algaanslag. Het is een veelvoorkomend probleem in Nederlandse tuinen. Vooral in natte en koude periodes ziet je terras er niet fraai uit vanwege de groene aanslag.
Onderhoud
Welke legverbanden zijn er voor bestrating?
Je zou zeggen dat de kleur en het formaat van je bestrating alles zegt over de sfeer van je tuin. Maar wist je dat ook de manier waarop je het neerlegt de uitstraling bepaalt? Dat kan namelijk op heel veel manieren. Al die verschillende manieren bij elkaar noemen we legverbanden.
Aanlegtips
Hoeveel snijverlies heb je bij bestrating?
Wanneer je bestrating bestelt, moet je altijd rekening houden met snijverlies (ook wel knipverlies genoemd). Omdat je tegels, stenen of klinkers op maat moet knippen of snijden, heb je iets meer vierkante meters nodig dan je uiteindelijke terras of stoep is.
Aankooptips