menu

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag zijn we er van 08.00 tot 15.30 uur.
 

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


 

Hoe maak je een goed zandbed?

Aanlegtips
Hoe maak je een goed zandbed?

Zandbed voor bestrating aanleggen

Alles over ophoogzand/straatzand, aantrillen en afreien

Voordat je bestrating kunt aanleggen, maak je een goed zandbed van schoon, wit ophoogzand/straatzand. Hoe je dit doet en wat je nodig hebt, dat lees je in deze blog.

Ophoogzand wordt ook wel schoon zand, straatzand of vulzand genoemd. Met al deze benamingen bedoelen we hetzelfde: wit zand dat je gebruikt om een goede basis voor je bestrating te maken.


 

Hoeveel ophoogzand heb je nodig?

Terras of looppad

Bij het aanleggen van een terras of looppad is 15 centimeter wit zand onder de bestrating voldoende. Woon je in een gebied met een instabiele ondergrond (zoals klei of veen), ga dan voor een laag van 20 tot 25 centimeter. 

Oprit

Leg je een oprit aan? Zorg dan voor een laag van minimaal 15 centimeter gebroken puin. Daarbovenop komt een laag van 5 tot 10 centimeter ophoogzand.
 

 Bereken hoeveel m3 ophoogzand je nodig hebt met deze formule: breedte x lengte x ophoging x 1,1. 

Een rekenvoorbeeld: je legt een terras aan van 6 meter bij 5 meter. De ophoging is 15 centimeter. Dan doe je 6 x 5 x 0,15 x 1,1 = 4,95 m3.

 

Zwarte grond afvoeren

Als het nodig is, begin je met het afgraven van zwarte grond. Let hierbij op hoe hoog je nieuwe bestrating komt, zodat je niet te diep graaft. Als je de dikte van de bestrating neemt en hier de hoogte van de laag ophoogzand bij optelt weet je hoe diep je het ongeveer uit moet graven. 

 

Afschot bepalen

Voordat je het witte ophoogzand aanbrengt, ga je grofweg het afschot bepalen. Bestrating op afschot leggen betekent dat je je stoep, looppad, terras of oprit iets laat aflopen, zodat er minder water op blijft staan. Je kunt het water naar een gootje, border of gazon leiden.
 

 Gebruik per strekkende meter, 1 centimeter afschot. Een terras van 5 meter lang loopt dus 5 centimeter af. 

Leg je een looppad aan tussen twee punten waar al genoeg hoogteverschil in zit, bijvoorbeeld van je voordeur naar de (gemeentelijke) stoep, dan kun je ook gewoon dat hoogteverschil gebruiken als afschot.  

 

Ophoogzand aanbrengen

Daarna is het tijd om het schone zand aan te brengen. Je brengt het zand naar de plaats waar het moet komen en verdeelt het. Denk eraan dat het gaat nog inzakken bij het aantrillen. 

Loop er ook alvast overheen om het zand aan te stampen. Het is trouwens niet erg om het hierna een paar dagen te laten rusten. Het kan dan namelijk alvast inklinken! Ook een beetje regen (niet té veel) werkt alleen maar positief op het inzakken van het zand.

 

Zandbed aantrillen

Om het zandbed goed te verdichten, ga je het vervolgens aantrillen. Je maakt met een trilplaat rechte banen en gaat er in verschillende richtingen overheen. 

 

Hoogte bepalen en afreien

De laatste stap is het bepalen van de definitieve hoogtes en het afreien van het zandbed. Het uitzetten van de hoogtes doe je als volgt:

1. Je neemt een beginpunt (vaak is dat tegen je huis aan) en legt hier één steen, klinker of tegel neer op de juiste hoogte. Je kunt ook een houten blokje met de juiste dikte gebruiken, wat een stuk handiger is als je tegels legt. 

2. Vervolgens leg je één steen, klinker of tegel/blokje op het laagste punt.

3. Je trekt daarna een touwtje van de ene naar de andere steen, klinker of tegel/blokje. Je legt het touwtje over de bovenkant van de steen, klinker of tegel/blokje. Let op dat het touwtje nergens anders op rust.

4. Langs deze lijn leg je op meerdere plekken (afhankelijk van de lengte) een steen, klinker of tegel/blokje die met de bovenkant precies op de lijn ligt.

5. Dit herhaal je, afhankelijk van de omvang van de oppervlakte, op een paar plekken.

6. Nu heb je op de hele oppervlakte punten gemaakt waar het zandbed de juiste hoogte heeft. Je hoeft nu alleen nog maar de ruimte tussen deze punten af te reien. Dit doe je met een lange lat of waterpas en voilà: je zandbed heeft de juiste hoogte. 


Weet jij al wat je op je op zo'n mooi zandbed gaat leggen? Bekijk hieronder direct een aantal zeer populaire tegels van Bestratingsweb.nl!

 Terratops Antraciet 60x60x4,7 cm

Terratops Antraciet 60x60x4,7 cm

  • Populairste kleur
  • Strakke tegel
  • Moderne look
26,
95
Uit voorraad leverbaar
Tuintegel Moderno Antraciet 60x60x5 cm
aanbieding

Tuintegel Moderno Antraciet 60x60x5 cm

  • Scherpe aanbieding
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Moderne, strakke look
24,
95
Uit voorraad leverbaar


Misschien ook interessant om te lezen

Welke tegels kunnen op de oprit?
Wanneer je een oprit gaat bestraten, moet je goed weten welke tegels je kunt gebruiken. Er zijn tegels die geschikt zijn als opritbestrating, maar ook tegels die het minder fijn vinden als jij je auto erop zet.
Aankooptips
Last van groene aanslag op je tuintegels?
Groene algaanslag. Het is een veelvoorkomend probleem in Nederlandse tuinen. Vooral in natte en koude periodes ziet je terras er niet fraai uit vanwege de groene aanslag.
Onderhoud
Genieten van een onderhoudsarme tuin?
Is in de tuin werken niks voor jou? Wil je vooral genieten en ontspannen in je tuin? Dan kun je vast wel wat tips gebruiken voor het creëren van een onderhoudsvriendelijke tuin!
Aankooptips