menu

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag* van 08.00 tot 17.00 uur.
Op zaterdag zijn we er van 08.00 tot 15.30 uur.

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


Hoe maak je een goed zandbed?

Aanlegtips
Hoe maak je een goed zandbed?

Voordat je bestrating kunt aanleggen, maak je een goed zandbed van schoon, wit ophoogzand/straatzand. Hoe je dit doet en wat je nodig hebt, dat lees je in deze blog.

Ophoogzand wordt ook wel schoon zand, straatzand of vulzand genoemd. Met al deze benamingen bedoelen we hetzelfde: wit zand dat je gebruikt om een goede basis voor je bestrating te maken.


Hoeveel ophoogzand heb je nodig?

Terras of looppad

Bij het aanleggen van een terras of looppad is 15 centimeter wit ophoogzand onder de bestrating voldoende. Woon je in een gebied met een instabiele ondergrond (zoals klei of veen), ga dan voor een laag van 20 tot 25 centimeter. 

Oprit

Leg je een oprit aan? Zorg dan voor een laag van minimaal 15 centimeter gebroken puin. Daarbovenop komt een laag van 5 tot 10 centimeter ophoogzand.
 

 Bereken hoeveel m3 ophoogzand je nodig hebt met deze formule: breedte x lengte x ophoging x 1,1. 

Een rekenvoorbeeld: je legt een terras aan van 6 meter bij 5 meter. De ophoging is 15 centimeter. Dan doe je 6 x 5 x 0,15 x 1,1 = 4,95 m3.

 

Zwarte grond afvoeren

Als het nodig is, begin je met het afgraven van zwarte grond. Let hierbij op hoe hoog je nieuwe bestrating komt, zodat je niet te diep graaft. Als je de dikte van de bestrating neemt en hier de hoogte van de laag ophoogzand bij optelt weet je hoe diep je het ongeveer uit moet graven. 

 

Afschot bepalen

Voordat je het witte ophoogzand aanbrengt, ga je grofweg het afschot bepalen. Bestrating op afschot leggen betekent dat je je stoep, looppad, terras of oprit iets laat aflopen, zodat er minder water op blijft staan. Je kunt het water naar een gootje, border of gazon leiden.
 

 Gebruik per strekkende meter, 1 centimeter afschot. Een terras van 5 meter lang loopt dus 5 centimeter af. 

Leg je een looppad aan tussen twee punten waar al genoeg hoogteverschil in zit, bijvoorbeeld van je voordeur naar de (gemeentelijke) stoep, dan kun je ook gewoon dat hoogteverschil gebruiken als afschot.  

 

Ophoogzand aanbrengen

Daarna is het tijd om het schone zand aan te brengen. Je brengt het zand naar de plaats waar het moet komen en verdeelt het. Denk eraan dat het gaat nog inzakken bij het aantrillen. 

Loop er ook alvast overheen om het zand aan te stampen. Het is trouwens niet erg om het hierna een paar dagen te laten rusten. Het kan dan namelijk alvast inklinken! Ook een beetje regen (niet té veel) werkt alleen maar positief op het inzakken van het zand.

 

Zandbed aantrillen

Om het zandbed goed te verdichten, ga je het vervolgens aantrillen. Je maakt met een trilplaat rechte banen en gaat er in verschillende richtingen overheen. 

 

Hoogte bepalen en afreien

De laatste stap is het bepalen van de definitieve hoogtes en het afreien van het zandbed. Het uitzetten van de hoogtes doe je als volgt:

1. Je neemt een beginpunt (vaak is dat tegen je huis aan) en legt hier één steen, klinker of tegel neer op de juiste hoogte. Je kunt ook een houten blokje met de juiste dikte gebruiken, wat een stuk handiger is als je tegels legt. 

2. Vervolgens leg je één steen, klinker of tegel/blokje op het laagste punt.

3. Je trekt daarna een touwtje van de ene naar de andere steen, klinker of tegel/blokje. Je legt het touwtje over de bovenkant van de steen, klinker of tegel/blokje. Let op dat het touwtje nergens anders op rust.

4. Langs deze lijn leg je op meerdere plekken (afhankelijk van de lengte) een steen, klinker of tegel/blokje die met de bovenkant precies op de lijn ligt.

5. Dit herhaal je, afhankelijk van de omvang van de oppervlakte, op een paar plekken.

6. Nu heb je op de hele oppervlakte punten gemaakt waar het zandbed de juiste hoogte heeft. Je hoeft nu alleen nog maar de ruimte tussen deze punten af te reien. Dit doe je met een lange lat of waterpas en voilà: je zandbed heeft de juiste hoogte. 


Weet jij al wat je op je op zo'n mooi zandbed gaat leggen? Bekijk direct onze bestrating!

Alle tuintegels Alle stenen en klinkers

 Ook interessant om te lezen

Tuintegels schoonmaken: dat doe je zo!
Het schoonmaken van tuintegels: niemand heeft er zin in, maar als het klaar is geeft het je zo’n voldaan gevoel. Uiteindelijk kun je toch pas echt genieten in je tuin wanneer niet alleen de zon, maar ook je terras ligt te 'shinen'. In deze blog lees je hoe je het beste je tuintegels schoonmaakt en waarom je de hogedrukspuit hiervoor beter in de schuur laat staan. De belangrijkste tip: doe maar gewoon, veel gekkigheid heb je niet nodig om je terrastegels schoon te maken! 
Onderhoud
Waarom tuintegels voegen met voegmortel?
Jouw tuintegels voegen met voegmortel is zeker een goed idee, want van alle ergernissen in de tuin is onkruid tussen je tegels toch wel een hele grote.
Aankooptips
Hoe moet je keramische tegels met onderlaag leggen?
Keramische terrastegels met een onderlaag je gewoon op een zandbed leggen. Dat komt de betonnen onderlaag, die een sterke basis vormt voor je terras van keramische tegels.
Aanlegtips