menu

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag zijn we er van 08.00 tot 15.30 uur.
 

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


 

Hoe maak je een tuin mét terrastegels klimaatvriendelijk?

Aanlegtips
Hoe maak je een tuin mét terrastegels klimaatvriendelijk?

Er is de laatste tijd nogal wat om te doen: bestrating in je tuin is slecht voor de hitte, de droogte én de juist natte periodes en heftige regenbuien waar we in Nederland mee te maken hebben.

Een volledig betegelde tuin kun je bovendien zomaar op het Instagramaccount Onderhoudsarmoe terugzien.

Maar wist je dat terrastegels prima gelegd kunnen worden in een tuin die helemaal klimaatproof is? We nemen je in deze blog mee in de opties waarmee je je sierbestrating helemaal klimaatvriendelijk maakt. 


Een klimaatvriendelijke verhouding verhard/onverhard

Misschien denk je dat we bij Bestratingsweb.nl vooral zo veel mogelijk tuintegels willen verkopen. Maar wat wij het állerliefst doen is jou gewoon veel tuinplezier bezorgen. En daar hoort een prettig tuinklimaat bij. Een mooie, groene tuin is gewoon het fijnst, zowel voor jou als voor je leefomgeving en de biodiversiteit. Een tuin moet leven en is geen plein!
 

Laat 40-50% onverhard

Afhankelijk van hoe groot je tuin is, zou je zo'n 40-50% van de tuin onverhard kunnen laten. Je wilt natuurlijk wel genoeg ruimte hebben voor een mooi terras, dus kijk altijd goed hoe je jouw tuin het beste kunt indelen.  

 WEETJE  Met groen heb je veel minder last van hitte in je tuin. Stenen materialen houden juist warmte vast. 
 

Tips voor onverharde gedeeltes

 • Gebruik grind
  Een strakke, moderne look, maar wel helemaal waterdoorlatend? Dat krijg je met grind of split! In grind of split kan water gewoon wegzakken. Gebruik daarvoor onze grindmatten als ondergrond. Hier zit een textiellaag onder die waterdoorlatend is. 
 • Leg een gazon aan
  Gras is superhandig als je water wilt laten wegzakken in je tuin. Ook met kunstgras bereik je dat, maar dat is natuurlijk weer minder goed voor het leven in je tuin. 
   TIP  Leg je gazon lager aan dan je terras. Zo kan regenwater naar het gazon stromen en in de grond zakken. Je kunt zo zelfs je eigen wadi creëren! 
 • Leg borders aan
  Of je nu een verhoogde border of een lage border maakt, onverharde grond is altijd goed voor de waterafvoer. Houd je niet van tuinieren? Geen nood. Kies voor vaste planten waar je (bijna) niets aan hoeft te doen, zoals een bodembedekker. En wat is er makkelijker dan siergras, dat je eind maart alleen maar kort hoeft te knippen? Ten slotte voor een mooie bloeier, onze favoriet: de Verbena bonariensis (IJzerhard) die een 2-jarige plant is, maar zichzelf uitzaait zodat er elk jaar een fantastische, lichtpaarse bloemenzee ontstaat. Je ziet 'm op onderstaande foto helemaal links, met z'n hoge sprieten en paarse bloemetjes.
 • Leg niet alles dicht
  Waarom zou je niet gewoon een paar tegels weglaten? Dit maakt je tuin speels en je creëert plekken waar regenwater weg kan. Bovendien scheelt het je zaagwerk, omdat je geen halve tegels nodig hebt. 

 

Waterdoorlatende ondergrond met grind

Een strakke look, maar gewoon waterdoorlatend: kies voor gedeeltes met grind waarin regenwater weg kan zakken.

 

Waarom zou je niet gewoon wat tegels weglaten? Dat scheelt je zaagwerk en je creëert plekken waar het regenwater weg kan zakken.

 

Klimaatvriendelijke sierbestrating met een open structuur 

Behalve bestrating weglaten, kun je natuurlijk ook kiezen om bestrating zo klimaatvriendelijk mogelijk aan te leggen. Zo zijn er stenen met een T- of H-vorm, waarmee je ruimte creëert voor bijvoorbeeld gras. Verder kun je er voor kiezen om een wijdere voegbreedte te gebruiken, met een waterdoorlatende voegmortel of zelfs een grindrand tussen je tegels leggen. 

 

L- en T-klinkers voor waterafvoer 

Fabrikant MBI heeft in het assortiment luxe betonklinkers (met kleurvaste toplaag) met een L-vorm en een T-vorm. Dit zijn de Geoklinkers Plus Capital L en Capital T. Deze vormen kun je aansluitend aan elkaar leggen, maar... je kunt er ook open ruimtes mee creëren! Zo ontstaan er afwateringspunten in je bestrating waar regenwater kan wegzakken. 

 

Met de Capital T en Capital L Geoklinkers van MBI creëer je open ruimtes in je bestrating.

 

Bestrating op afschot voor afwatering 

Maak je lage borders, zonder stapelblokken, dan kun je deze een paar centimeter lager leggen dan je terras. Laat je terras voldoende aflopen voor een goede afwatering (dit noemen we afschot: 1-2 centimeter afloop per strekkende meter). Het regenwater stroomt dan zo je borders in en kan daar in de grond wegzakken. Dat is goed voor het grondwaterpeil én je hoeft minder vaak te sproeien in de zomer! 

 

Waterafvoer via voegen 

Voor de grondwaterstand en om het riool te ontzien, is het verstandig om regenwater zo veel mogelijk in je tuin te laten wegzakken. We geven je een paar tips om dit optimaal mogelijk te maken via de voegen tussen je terrastegels.

 • Gebruik een waterdoorlatende voegmortel
  Met een voegmortel maak je de voegen tussen je terrastegels dicht. Gelukkig zijn er waterdoorlatende voegmortels verkrijgbaar. Al onze Varistone voegmortels zijn waterdoorlatend, behalve Varistone ZC. Met alle andere soorten krijg je voegen waar water doorheen vloeit naar de ondergrond. 
 • Kies voor brede voegen
  Hoe breder de voeg, hoe meer water er doorheen kan. Werk bijvoorbeeld met voegkruisjes van 5 millimeter.  
 • Leg tegels verder uit elkaar
  Je kunt terrastegels natuurlijk ook verder uit elkaar leggen. 5 centimeter, 10 centimeter of zelfs 15 of 20 centimeter? Je kunt het zo gek maken als je wilt. Vul de tussenruimte op met grind of met gras en je regenwater kan perfect in de grond wegzakken. 

 

Terrastegels gelegd in grind: genoeg ruimte om regenwater te laten wegzakken.

 

Terrastegels met gras ertussen: ook ideaal voor het wegzakken van regenwater

 

We hopen dat je met deze tips genoeg informatie hebt om een klimaatbestendige tuin te maken. Heb je meer informatie nodig, stuur dan gerust een mailtje of appje!  

 

Naar het assortiment terrastegels

 Misschien ook interessant om te lezen

Met je blote voeten op je terras?
Hoe lekker is het om 's zomers met blote voeten buiten te lopen? Voor kinderen die in de zandbad of het opblaasbadje spelen is het ook heerlijk om op blote voetjes door de tuin te struinen. Dan is een terrastegel met voetcomfort heel fijn!
Aankooptips
Welke tegels kunnen op de oprit?
Wanneer je een oprit gaat bestraten, moet je goed weten welke tegels je kunt gebruiken. Er zijn tegels die geschikt zijn als opritbestrating, maar ook tegels die het minder fijn vinden als jij je auto erop zet.
Aankooptips
Tuintegels met coating/impregnering?
Je wilt een onderhoudsarm terras dat makkelijk schoon te maken is en lang mooi blijft? Kies dan in je nieuwe tuin voor tuintegels met een coating! Daar ga je jarenlang plezier van hebben.
Aankooptips