menu

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag* van 08.00 tot 17.00 uur.
Op zaterdag zijn we er van 08.00 tot 15.30 uur.

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


Hoe moet je keramische tegels zagen? 

Aanlegtips
Hoe moet je keramische tegels zagen? 

Geschreven voor Bestratingsweb.nl door fervent doe-het-zelver Isaäc

Je kunt het overal op Bestratingsweb.nl lezen: keramiek is een keihard materiaal. Dat heeft natuurlijk heel veel voordelen. Het slijt niet, het krast niet, het is kleurvast en vuil trekt er niet in. Maar hoe moet je die keiharde keramische tegels nou zagen, slijpen of snijden? En hoe boor je gaten in keramische tegels? In deze blog leggen we je het allemaal uit! 

Om keramische tegels te zagen moet je dus ook iets hebben dat hele harde materialen aankan. Belangrijk dus dat je de juiste materialen gebruikt. 

Direct naar: Zagen of snijden? | Welk zaagblad? | Zagen met waterHoe zaag je keramische tegels? | Gaten boren


Direct naar: alle keramische tegels

Wanneer ga je keramische tegels zagen of snijden?

Een timmerman legde mij het als kleine jongen al eens uit. Met een lucifer kun je in de grond prikken. En met een naald in een kussen. Maar met een lucifer in een steen prikken gaat je nooit lukken. Wat wilde hij me duidelijk maken? Het gaat erom dat het gereedschap dat je gebruikt harder is dan het materiaal dat je bewerkt. Dus als je keihard keramiek wilt zagen, dan zul je nog harder materiaal moeten gebruiken. 
 

Diamant zaagblad

Een van de hardste materialen op aarde is diamant. Omdat metalen slijpschijven niet hard genoeg zijn om door het keramiek te zagen, worden er aan een zaagblad kleine stukjes diamant toegevoegd. Je begrijpt natuurlijk dat echt diamant veel te kostbaar zou zijn. Gelukkig kunnen er tegenwoordig ook kunstmatige diamenten worden gemaakt. En die plakken ze op de zaagbladen. 
 

Keramische tegels snijden 

Een andere methode is snijden. Met een snijapparaat maak je een dun sneetje in het oppervlak van de tegel. Vervolgens druk je aan beide kanten van de snijlijn op de tegel waardoor deze op de snijlijn doorbreekt. Dit is een hele snelle manier van tegels snijden. Onze ervaring is wel dat het erg lastig is om een goede snijder te vinden. Deze zijn erg kostbaar. En hoe dikker de tegel, hoe moeilijker het wordt. In een aantal gevallen breekt de tegel niet helemaal op de snijlijn en heb je erg veel breukverlies. 
 

Welk zaagblad voor keramische tegels? 

Onze voorkeur gaat dus uit naar zagen. Hoe doe je dit in de praktijk? Wat je nodig hebt, is een diamant zaagblad. Daar zijn verschillende soorten in. Het duidelijkste verschil zit ‘m in de buitenkant. Je hebt zaagbladen met segmenten en die helemaal doorlopen, zonder tanden zeg maar. 

Het zaagblad met de segmenten is geschikt voor als je snel wilt zagen. Door de inkepingen zaag je niet alleen, maar ‘hak’ je ook meteen kleine stukjes weg.
 

 Het nadeel van een zaagblad met tanden is dat de zaagsnede wat minder netjes wordt. Dit zaagblad gebruik je dus beter niet voor het zagen van keramische tegels.
 

Het dichte zaagblad zaagt wat langzamer. Maar het voordeel daarvan is dat je nauwkeuriger zaagt. Dus wat wil je? Snel of netjes zagen? 

Dit is een diamant zaagblad, zonder inkepingen.
 

Keramische tegels zagen met water 

Bij het zagen van keramische tegels zul je het wel merken. Het zaagblad wordt erg heet. Daarom is het belangrijk om deze te koelen. En bovendien scheelt het ook nog eens stof! 
 

 WEETJE  Waarom moet je het zaagblad koelen? De diamenten deeltjes zijn op het zaagblad gelijmd. Door de hoge temperatuur wordt de lijm zacht en verspreidt het zich over de diamantjes. Hierdoor kunnen de diamantjes minder goed hun werk doen.
 

Heb je een zaagblad dat wat botter is geworden dan kun je hem ‘slijpen’ door in een kalkzandsteen te zagen. Hierdoor slijt de lijm van de diamantjes af en komen deze weer aan het oppervlak. Je zult merken dat je zaagblad weer scherper is. 
 

Diamant zaagblad kopen

Wanneer je een diamantzaagblad gaat aanschaffen zul je al snel zien dat er flinke prijsverschillen zijn. Over het algemeen kun je wel stellen dat de kwaliteit toeneemt naarmate de prijs hoger is. Hoe meer diamantjes hoe beter. Maar ook de lijm en de hardheid van het zaagblad zelf maken onderdeel uit van de prijs. Met rustig en gekoeld zagen, af en toe opslijpen met kalkzandsteen zul je ook al merken dat je zaagblad langer mee gaat. 
 

Hoe moet je keramische tegels zagen? 

Er zijn een paar belangrijke dingen die je moeten weten als keramische tegels wilt zagen. We zetten ze voor je op een rij:
 

Veilige werkplek

Zorg ervoor dat je een veilige werkplek hebt. Zagen op de grond is niet zo handig. De ondergrond zal beschadigen en je werkhouding is niet optimaal. 

Gebruik bijvoorbeeld een oude tegel op een verhoging als ondergrond. Dan is het niet zo erg als je een keer uitschiet. Gebruik een veiligheidsbril en stofmasker. Er schieten allerlei kleine stukjes in het rond. Die wil je net in je oog krijgen. Het stof wat vrijkomt krijg je ook liever niet in je longen. 
 

Zaag keramische tegels altijd met water

Zaag altijd met water om je zaagblad te koelen en om stof zoveel mogelijk te voorkomen. Zorg er wel voor dat je niet in de buurt van een nieuw terras zaagt. Of in de buurt van je auto. Het natte zaagstof kan namelijk hardnekkige vlekken veroorzaken. Spoel daarom ook altijd na met veel water. Zowel de tegel die je gezaagd hebt als de rest van je werkplek.
 

Bandenzaag of haakse slijper?

Het maakt niet uit hoe groot je zaag is. Professionele stratenmakers zullen een grote bandenzaag gebruiken. Dat gaat sneller maar zo'n apparaat is voor een doe-het-zelver wat moeilijker hanteerbaar. Een haakse slijper voldoet in de meeste gevallen al genoeg. Ook zijn er kleine modellen zaagtafels te koop of te huur. Deze zijn geschikt voor rechte, strakke lijnen. 
 

Laat de zaag zagen

In alle gevallen geldt, laat de zaag het werk doen. Heb je het juiste zaagblad dan is deze gemaakt om netjes te zagen. Het heeft geen zin om harder te duwen om sneller te gaan. Dit zal ten koste gaan van de kwaliteit van de zaagsnede, De zaag ‘vreet’ zichzelf door de tegel heen. Echt waar!
 

 TIP  Zet eerst een zaagsnede in de toplaag van de tegel. Gebruik hiervoor eventueel iets dat kaarsrecht is als liniaal. Zaag daarna pas de tegel helemaal door. Zo krijg je het beste resultaat op de belangrijkste plek: de bovenkant van de tegels zie je blijft zien.
 

Hoe kun je gaten boren in keramische tegels?

Bij het boren van gaten in keramische tegels werkt het eigenlijk hetzelfde als bij het zagen. Dus wil je een uitsparing maken voor bijvoorbeeld een spotje van in-lite? Zorg dan voor een diamantboor en koel deze met water. Let er op dat het begin het moeilijkst is. Zorg voor een stabiele ondergrond en boor bijvoorbeeld eerst door een houten plaat die je met een lijmklem op z'n plek houdt. Dat voorkomt dat je boor gaat ‘zoeken’ en je een slordig gat krijgt. 

Heb je een erg krachtige klopboormachine zet dan de klopfunctie uit. Zo voorkom je breken van de tegel. Boor op een laag toerental en laat de boor het werk doen.
 

 TIP  Ga je keramische tegels leggen van GeoCeramica? Deze zijn verkrijgbaar met voorgeboorde gaten voor in-lite verlichting. Geef van tevoren aan waar de gaten moeten komen en wij regelen het voor je! 
 

Hoe zaag je het beste keramische buitentegels? 

We vatten het nog even kort voor je samen: 

  1. Kies het juiste diamantzaagblad 
  2. Werk veilig, netjes en comfortabel 
  3. Laat het zaagblad het werk doen 


Ook interessant om te lezen

Hoe moet je keramische tegels 3 cm dik leggen?
Keramische tegels van 3 centimeter dik kun je op een stevig zandbed leggen. En dat is een groot voordeel ten opzichte van de traditionele, dunnere keramische tuintegel.
Aanlegtips
Waterdoorlatende bestrating: wat zijn de opties?
Waterdoorlatende bestrating is erg in opkomst en past erg goed in een groene, ecologische en of duurzame tuin. Grastegels zijn hierbij een veel gekozen optie. Perfect om wél verharding te creëren, maar niet een heel oppervlak dicht te leggen. Met waterdoorlatende kan regenwater gewoon in de grond zakken en dat is natuurlijk goed voor het milieu.
Aankooptips
Hoe moet je keramische tegels buiten leggen?
Wil je keramische tegels buiten gaan leggen? Dan krijg je een supermodern en onderhoudsvriendelijk terras! Er zijn verschillende manieren om keramische tegels in je tuin te leggen. In deze blog leggen we uit hoe dat zit. De manier waarop je keramische tegels buiten kunt leggen, verschilt per soort keramische tuintegel.
Aanlegtips