Hoe plaats je opsluitbanden?
Geschreven voor Bestratingsweb.nl door fervent doe-het-zelver Isaäc
Opsluitbanden, ook wel betonbanden genoemd, zorgen ervoor dat je bestrating netjes strak blijft liggen. Het plaatsen van deze opsluitbanden is een secuur klusje. Als je dit goed doet zorg je ervoor dat het daadwerkelijk bestraten gemakkelijker gaat. Daarnaast heb je dan jarenlang plezier van je strakke sierbestrating!
Natuurlijk wil je je bandjes goed plaatsen. Daarom geven wij je antwoord op alle belangrijke vragen hierover.
Waarom plaats je opsluitbanden?
Als je tuintegels of klinkers in je tuin legt dan wil je natuurlijk dat deze jarenlang netjes blijven liggen. Opsluitbanden zijn daarbij onmisbaar. Ze zorgen ervoor dat het zand wat onder je tegels ligt netjes op z'n plek blijft. Daardoor voorkom je kieren, verzakkingen en dus scheefliggende tuintegels.
Waar plaats je opsluitbanden?
Opsluitbanden gebruik je aan de buitenkanten van je terras, looppad of oprit. Het is niet nodig om ze te gebruiken aan de kant van je huis of aan de kant van een schutting met een betonnen onderlaag. Dit is al stevig genoeg.
Op de plekken waar je terras overgaat in tuin of gazon plaats je ze juist wel. Je zorgt ervoor dat de opsluitbanden een stukje lager liggen dan de bestrating. Zo zie je er uiteindelijk zo min mogelijk van.
Welke opsluitbanden heb je nodig?
Op dit moment hebben we meer dan 20 verschillende opsluitbanden in ons assortiment. Logisch dat je niet meteen weet welke je nodig hebt.
Hoe zwaarder de belasting, hoe steviger de kantopsluiting moet zijn.
Dat betekent dat je voor een looppad uit de voeten kunt met dunne bandjes van 5/6 cm. Maar voor een oprit heb je de wat dikkere exemplaren van 8/10 cm nodig.
De maten worden allemaal weergegeven als dikte x hoogte x lengte.
Welke opsluitbanden heb je nodig voor een looppad of terras?
Een looppad gebruik je alleen om overheen te lopen. Een terras gebruik je meestal alleen om op te zitten. Met een kliko of de fiets aan de hand is de belasting nog steeds vrij laag. Je hebt dan ook genoeg aan opsluitbanden van 5 cm dik.
Meer stevigheid nodig?
TIP Staat het grondwater altijd hoog, verzakt je tuin door nieuwbouw wat sneller of wil je om een andere reden wat meer zekerheid dan kun je kiezen voor 6 cm dikte. Dat kan natuurlijk ook als je met een motor door de tuin moet of de trotse eigenaar bent van een heuse zitmaaier.
Welke opsluitbanden heb je nodig voor de oprit?
Voor een oprit heb je wat meer stevigheid nodig. Zowel in de hoogte als in de dikte. Een beetje auto weegt al snel 1300 kg. Daarnaast komen er als je gaat sturen ook nog zijwaartse krachten op je bestrating.
Voor een oprit of parkeerplaats zijn opsluitbanden vanaf 8x20 cm geschikt. Heb je een grote auto of zware aanhanger dan is 10x20 cm aan te raden. Voor een oprit heb je ook een stevigere ondergrond nodig. Hoe je dit doet lees je in onze blog Hoe maak je een goed zandbed?.
Hoe hoog moeten je opsluitbanden zijn?
Hoe hoog je opsluitband moet zijn, hangt af van de belasting. Voor terrassen en looppaden gebruik je een betonband van 15 cm hoog. Bij zwaardere belasting gebruik je opsluitbanden van 20 cm hoog.
Hoe diep moet een opsluitband de grond in?
Een opsluitband plaats je ongeveer 1 cm onder de bestrating.
Zo gaat een opsluitband van 15 cm hoog onder de stenen nog zo'n 10-12 cm de grond in. Heb je een opsluitband van 20 cm hoog, dan leg je deze zo'n 15-17 cm dieper dan je bestrating.
Meestal plaats je de opsluitbanden 1 centimeter onder de bestrating
Wanneer je de betonbanden boven de bestrating uit wil laten komen, dan tel je die hoogte er dus bij op. Wil je een borderrand langs je bestrating van 10 cm hoogte? Rond dan altijd naar boven af en gebruik dan dus opsluitbanden van tenminste 30 cm hoogte.
Welke kleur opsluitband?
Naast de afmeting kun je ook kiezen uit verschillende kleuren. In de meeste gevallen zie je de opsluitbanden niet en maakt de kleur dus niet uit. Laat je ze in het zicht? Kies dan een kleur die bij de bestrating past. Heb je donkere tegels dan kies je voor zwart/antraciet. Heb je lichte tegels of bont? Dan wordt er het meest voor grijs gekozen.
Opsluitbanden in een contrasterende kleur: kan ook heel mooi zijn!
De ene fabrikant noemt de donkere opsluitbanden antraciet en de andere noemt het zwart. Uiteindelijk is dit dus dezelfde kleur. Als alternatief hebben we grijze opsluitbanden.
Hoe plaats je opsluitbanden?
Nu je weet welke opsluitbanden je nodig hebt is het tijd om ze te gaan plaatsen! Als het goed is heb je al bepaald hoe hoog je tegels moeten komen. Heb je dat nog niet gedaan, lees dan de blog Hoe maak je een goed zandbed?.
Opsluitbanden voor of na de bestrating plaatsen?
Het zandbed en de opsluitbanden kan je zien als de fundering voor je bestrating. Dit doe je dus vóóraf. Zo zorg je voor een stevig geheel. Van tevoren meet je uit hoe groot je pad of terras moet worden.
Wanneer je de opsluitbanden achteraf plaatst moet je de zijkanten van het zandbed afsteken wat grote kans geeft op verzakkingen.
Stappenplan opsluitbanden plaatsen
1. De opsluitbanden plaats je 1-2 cm onder de tegels. Begin op het hoogste punt. Dat is bijvoorbeeld bij een deur, een poort of een andere vaste hoogte. Je volgt de hoogte van het terras of looppad. Let op: Plaats ook je betonbanden onder afschot!
2. De eerste opsluitband die je plaatst is het belangrijkst. Je zorgt dus dat deze op de juiste hoogte staat. En dat deze haaks (onder een hoek van 90º) staat. Opsluitbanden hebben een zogenaamde ‘hol en dol’ die in elkaar passen. Je begint met de opening, dan passen de volgende betonbanden er precies in.
3. Intussen zorg je ervoor dat de opsluitbanden precies in lijn liggen. Dit kan je doen door een draad te spannen of door een waterpas te gebruiken. De laatste opsluitband zaag je op de juiste lengte af.
Hoe zaag je betonbanden?
Het netste resultaat haal je met een bandenzaag. Iedere stratenmaker heeft er een. Door het grote zaagblad kan je in 1x zelfs de dikste banden doorzagen.
Ga je zelf aan de gang? Ook een haakse slijper met een diamantzaagblad werkt prima. Vaak moet je dan wel aan 2 kanten zagen doordat je maar een klein zaaglad hebt. Dat vraagt zorgvuldig werken.
Als je alle opsluitbanden geplaatst hebt dan kun je het zandbed verder klaarmaken voor het leggen van de bestrating. Hoe je dit doet? Dat lees je in ons volgende blog: Hoe maak je een goed zandbed?