menu

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag* van 08.00 tot 17.00 uur.
Op zaterdag zijn we er van 08.00 tot 15.30 uur.

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


Waarom tuintegels voegen met voegmortel?

Aankooptips
Waarom tuintegels voegen met voegmortel?

Uitleg van Gerda - tekstschrijfster van Bestratingsweb.nl

Jouw tuintegels voegen met voegmortel is zeker een goed idee, want van alle ergernissen in de tuin is onkruid tussen je tegels toch wel een hele grote. Ten eerste ziet het er natuurlijk niet uit. Maar het ergste is toch wel dat je de hele zaterdag op je knietjes moet om met een mesje het gras er tussenuit te friemelen. Dat moet toch anders kunnen?! En wat dacht je van mieren? Overal van die hoopjes zand en na verloop van tijd tegels die gaan verzakken. Dat wil je niet! 

Met voegmortel kun jij jouw tuintegels gemakkelijk voegen tegen onkruid. Voegmortel wordt namelijk hard, maar is tegelijkertijd waterdoorlatend waardoor je waterafvoer goed blijft en dat is natuurlijk goed voor de natuur. Je terras op afschot leggen is nog steeds nodig, dat wel. Voegmortel is het perfecte voegmiddel voor zowel betonnen tuintegels als klinkers of keramische tuintegels. Lees in deze blog zetten we de voor- en nadelen op een rijtje en kom je te weten hoeveel en welke voegmortel je nodig hebt. 

Direct naar: Voegmortel of voegzand | Welke voegmortel heb ik nodig? | Hoe voeg je bestrating met voegmortel?


Wat is voegmortel?

Voegmortel is het perfecte voegmiddel tegen onkruid. Voegmortel van Varistone bestaat uit een 1-component samenstelling of een 2-componenten samenstelling. Deze voegmortels zijn waterdoorlatend. Wanneer er geen water tussen de tegels of in de ondergrond mag komen dan kun je een voegmortel gebruikt die cementgebonden is, deze niet waterdoorlatend. Nadat de bestrating is gelegd kun je gaan voegen. Hoe dit in zijn werk gaat is afhankelijk van het soort voegmortel dat je gebruikt. Voor een oprit heb je bijvoorbeeld andere voegmortel nodig dan voor het voegen van een terras. 
 

We zetten de voor- en nadelen van voegmortel even voor je op een rijtje: 

 Voegmortel is waterdoorlatend 
 Voegmortel wordt hard 
 Voegmortel is het beste voegmiddel tegen onkruid 
 Voegmortel geeft mieren geen kans 
 Voegmortel geeft je bestrating een strak uiterlijk 
 De hogedrukspuit kan je voegen beschadigen  


Direct naar alle soorten Varistone voegmortel
 

Voegmortel of voegzand?

Terwijl je deze blog leest zul voelen dat ‘wij van Bestratingsweb’ een grote voorkeur geven aan voegmortel. Voegmortel heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten voegmiddelen, zoals zand. Het zorgt voor een stabielere en duurzamere bestrating, het voorkomt onkruidgroei tussen de stenen en het zorgt voor een strakker afgewerkt uiterlijk van de bestrating. 

Zand is een voordelig middel om tussen je stenen en tegels te vegen. Omdat het zo makkelijk te verkrijgen is en omdat de verwerking eenvoudig is, is dit een middel dat vaak de voorkeur krijgt. Toch kan zand scherp zijn en je tegels en de coating beschadigen. Daarnaast bevat zand vaak kalk wat lelijke vlekken in je betontegels kan geven. Als laatste blijft zand zacht en is het een ideale voedingsbodem voor onkruid. Ook mieren vinden hun weg er eenvoudig doorheen. 

Wil je toch zand gebruiken dan adviseren we je Variquartz onkruidwerend voegzand. Dit is een heel puur zand wat ook gebruikt wordt om glas van te maken. Doordat het verhit wordt en de PH-waarde verhoogd is kan onkruid minder snel ontkiemen. Variquartz is verkrijgbaar in 3 verschillende kleuren. 

Voegmortel vs. voegzand

Voegmortel (midden) vs. voegzand (links en rechts)
 

Tuintegels voegen met voegmortel tegen onkruid 

Voegmortel is het beste voegmiddel tegen onkruid. Doordat de voegen hard worden helpt het namelijk om de groei van onkruid tussen de bestrating of tuintegels te verminderen. Regelmatig onderhoud en schoonmaken van jouw terras blijft belangrijk want viezigheid of groene aanslag kan ervoor zorgen dat onkruid daarop hecht. Dat je helemaal geen last meer zult hebben van onkruid dat kunnen we niet beloven, maar we kunnen je wel zeggen dat je geen uren meer op je knieën hoeft om het onkruid tussen je tegels vandaan te halen. Echt een waardevolle investering dus! 
 

Welke voegmortel heb ik nodig? 

Welke voegmortel je nodig hebt is afhankelijk van het soort tegel dat je gebruikt en of het om een terras gaat of bijvoorbeeld om de oprit. Voor het voegen van een terras of wandelpad is Varistone ML Aqua het meest geschikt. Voor keramische tegels van 2 cm dik kun je Varistone ZC gebruiken en voor het voegen van een oprit heb je voegmortel nodig die speciaal geschikt is voor zware belasting. Opties hiervoor zijn Varistone PZ Easy en Varistone Z. Welke optie voor jou de beste keuze is, is afhankelijk van de dikte van je oprittegels of klinkers. 

  • PZ Easy: Ideaal voor klinkerbestrating dankzij geringe voegbreedte van minimaal 1 mm. 
  • LM Aqua: Kant-en-klaar middel voor alle tuintegels, voegbreedte minimaal 3 mm.
  • MST: krachtpatser voor zware belasting, zoals voor de oprit, voegbreedte minimaal 3 mm.
  • Z: krachtpaters voor zware belasting, zoals voor de oprit, maar dan ideaal voor stenen tot 20x20 cm zoals marshalls of keien. Minimale voegbreedte 5 mm. 
  • ZC: cementgebonden voegmortel, niet waterdoorlatend, ideaal voor keramische tegels 2 cm dik. Minimale voegbreedte 3 mm. 

     

Onze professionals voorzien je graag van passend advies. Bel, mail of app, want wij staan voor je klaar! 

 Fantastisch bedrijf, stel een vraag via de mail en je krijgt een zeer goede reactie terug met aandacht! Daarnaast ook nog eens vriendelijke medewerker aan de telefoon.  

 - D. Taalman via Feedback Company -

 
 

Hoeveel voegmortel heb ik nodig? 

Om uit rekenen hoeveel voegmiddel je nodig hebt kun je gebruik maken van de Verbruiksmeter van Varistone. Omdat het afhankelijk is van de afmeting van de stenen, de oppervlakte en de diepte en breedte van de voeg hebben we hieronder al een aantal voorbeelden voor je uitgerekend. Zo heb je heel overzichtelijk per m² de hoeveelheid die je nodig hebt. 

  • Tegels 60x60 cm met voegbreedte 3 mm en voegdiepte 5 cm: 1,5 kg/m² 
  • Tegels 100x100 cm met voegbreedte 3 mm en voegdiepte 5 cm: 1 kg/m² 
  • Strakke Waalformaat klinkers met voegbreedte 2 mm en voegdiepte 6,5 cm: 8,5 kg/m² 
  • Oud gebakken Waalformaat klinkers met voegbreedte 5 mm en voegdiepte 6,5 cm: 20 kg/m² 
  • Dikformaat klinkers met voegbreedte 2 mm en voegdiepte 6,5 cm: 7,5 kg/m² 
  • Trommelstenen 20x30 cm met voegbreedte 2 mm en voegdiepte 6 cm: 3 kg/m² 

Het beste kun je de hoeveelheden naar boven afronden. Zo kom je tijdens de klus niet te kort. Niet aangebroken verpakkingen kunnen retour gebracht worden. 
 

Hoe voeg je bestrating met voegmortel?

Verschillende soorten voegmortels vragen om verschillende verwerkingsmethoden. Het is belangrijk om de aanwijzingen goed te volgen. Bij twijfel kun je altijd even contact opnemen voor advies. Wij zijn er voor je, ook na de aankoop!  


In deze video zie je hoe je de PZ Easy voegmortel gebruikt. Deze voegmortel is ideaal voor het voegen van klinkers.
 

 

In deze video zie je hoe LM Aqua voegmortel wordt gebruikt. Dit is een kant-en-klare voegmortel die je kunt gebruiken voor het voegen van tuintegels.

Omdat voegmortel voorgoed afrekent met onkruid en beestjes is dit de beste oplossing voor een onderhoudsarme tuin. Ben je overtuigd van het nut en de noodzaak van een degelijke voeg voor jouw bestrating? Bekijk het assortiment of neem contact met ons op. 


Direct naar alle soorten voegmortel
 





Ook interessant om te lezen

Hoeveel snijverlies heb je bij bestrating?
Wanneer je bestrating bestelt, moet je altijd rekening houden met snijverlies (ook wel knipverlies genoemd). Omdat je tegels, stenen of klinkers op maat moet knippen of snijden, heb je iets meer vierkante meters nodig dan je uiteindelijke terras of stoep is.
Aankooptips
Hoe moet je keramische tegels 2 cm dik buiten leggen?
Tegels van keramiek zijn al jarenlang populair binnenshuis. Een vloer van keramische tegels is duurzaam, luxe en oersterk. Bovendien is het designgehalte hoog en heb je keuze uit een enorm assortiment.
Aanlegtips
Hoe plaats je opsluitbanden?
Opsluitbanden, ook wel betonbanden genoemd, zorgen ervoor dat je bestrating netjes strak blijft liggen. Het plaatsen van deze opsluitbanden is een secuur klusje. Als je dit goed doet zorg je ervoor dat het daadwerkelijk bestraten gemakkelijker gaat. Daarnaast heb je dan jarenlang plezier van je strakke sierbestrating!
Aanlegtips