menu

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag* van 08.00 tot 17.00 uur.
Op zaterdag zijn we er van 08.00 tot 15.30 uur.

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


Wat is in-lite en hoe werkt het?

Aankooptips
Wat is in-lite en hoe werkt het?

Geschreven voor Bestratingsweb.nl door fervent doe-het-zelver Isaäc

Heb je net je nieuwe tuin aangelegd met de mooiste tegels, meubels en beplanting dan wil je dit natuurlijk ook ‘s avonds kunnen zien. Want zeg nou zelf, in de winter uit je raam kijken naar een donker gat wil niemand. En in de zomer is het ook gezellig als je het weer eens laat maakt met een wijntje op je eigen terras.

Zo maar twee heel belangrijke redenen om te kiezen voor sfeervolle tuinverlichting. En oh ja, het is ook nog eens goed om gespuis op afstand te houden. Die houden niet zo van licht. 


in-lite tuinverlichting

Als je tuinverlichting zegt, dan zeggen wij in-lite! En dat is niet voor niets. Dit handige systeem is geschikt voor iedereen. Of je nou twee linkerhanden hebt of helemaal geen. In-lite zorgt ervoor dat jouw tuin zichtbaar, gezellig en veilig is.

Geen zin om te lezen? Bekijk dan direct deze handig video! 
 



Hoe werkt het in-lite systeem? 

We noemden het al: ‘systeem’. Dat betekent dat je meerdere onderdelen hebt die samen een geheel vormen. Bij in-lite hebben we het dan over:

  • de transformator (trafo)
  • de kabel
  • de armaturen (lampjes)
  • de accessoires

In deze blog vertellen we alles over deze onderdelen. Waar het voor is, wat je er mee kunt en waar je op moet letten. 
 

De in-lite transformator 

De transformator van in-lite is ‘where the magic happens’. In deze box wordt de spanning uit het stopcontact omgezet van 230 volt naar 12 volt. Deze spanning is veilig om mee te werken, je zult geen schokken krijgen als je de draden aanraakt. Dat heeft meteen als voordeel dat je geen speciale kabels in je tuin hoeft in te graven. 
 

HUB-50 en HUB-100 

De HUB-50 en Hub-100 zijn de traditionele trafo's van in-lite. De werking van deze transformators is hetzelfde, alleen de capaciteit is anders. Op de HUB-50 kun je maximaal 50 VA aansluiten en, je raadt het al, op de HUB-100 maximaal 100 VA.
 

 VA staat voor voltampère. Dit kun je vergelijken met het wattage. Voltampère gaat over de aansluitwaarde en wattage over het daadwerkelijke verbruik. 
 

Bij deze HUB's kun je tot 100% van de VA waarde aansluiten. Deze installatiewaarde staat op de verpakking van iedere armatuur. De gemiddelde aansluitwaarde van een lamp is 2 tot 5 VA. Je kunt dus 10 tot 15 lampjes aansluiten op de HUB-50. Er zijn ook grotere spots die een aansluitwaarde van 10 tot 20 VA hebben.
 

 TIP  Wil je er zeker van zijn dat al jouw lampen aangesloten kunnen worden op jouw hub kies dan voor de HUB-100. Je hebt dan dubbel zoveel capaciteit, terwijl deze maar iets meer kost dan de HUB-50. Zo kan je in de toekomst vaak nog uitbreiden met extra lampen. 
 

Deze HUB's hebben allebei twee uitgangen voor kabels. Ze worden wel tegelijkertijd aangestuurd. Wil je meerdere groepen bedienen (met je smartphone) en smart lampen kunnen dimmen, kies dan voor de SMART HUB-150.
 

 

SMART HUB-150 

Met de SMART HUB-150 gaat jouw in-lite beleving next level! Doordat de drie verlichtingsgroepen los van elkaar aangestuurd kunnen worden, kun je bijvoorbeeld de verlichting in jouw veranda op een ander tijdstip aan laten gaan dan de andere tuinverlichting. Of je kiest ervoor om een gedeelte van je verlichting de hele nacht te laten branden.
 

Smart met de in-lite app

Dit alles regel je met een hele gebruiksvriendelijk app op je eigen smartphone. En die van je partner! Want natuurlijk is het mogelijk om meerdere telefoons te koppelen. Heb je zoveel verlichting dat je meerdere trafo's nodig hebt? Geen punt, je koppelt ook meerdere trafo's binnen een en dezelfde app. 
 



Dimbare verlichting en in-lite Tone

En er is meer! Sinds de komst van de Smart Evo Flex is het ook mogelijk om je verlichting te dimmen. Deze flexibele lichtslang was al fantastisch en is nu dus ook dimbaar. Kies je voor de Evo Smart Flex Tone dan is het ook mogelijk om de kleur aan te passen. Ook de Scope spot is er nu in de Tone-uitvoering. Wat wil je nog meer?! 
 

 

In-lite heeft ons beloofd dat er nog meer dimbare smartlampen aan zitten te komen. Onder andere de populaire Scope is er nu ook met een smart variant. 
 

 TIP  Plaats je de (smart) HUB buiten? Denk er dan aan de speciaal verkrijgbare HUB protector mee te bestellen. Deze beschermkap zorgt ervoor dat jij nog jaren plezier van je HUB hebt. 
 

in-lite kabel

Zolang er nog geen draadloze stroom is heb je ook nog een kabel nodig om je in-lite verlichting aan te sluiten op de HUB. Welke HUB je gebruikt maakt voor de kabel niet uit. Hoe groot je tuin is wel! 

Om ervoor te zorgen dat je in-lite kunt gebruiken waar en wanneer je wilt maak je het beste een verlichtingsplan voordat je je nieuwe tuin gaat aanleggen. Achteraf is het natuurlijk wat lastiger om een kabel onder een pad of terras door te trekken. Wanneer je vooraf nadenkt waar je je lampen wilt hebben dan scheelt dit een hoop gedoe. Bedenk ook waar je misschien in de toekomst verlichting nodig hebt. Dan kun je de kabel alvast in de grond leggen.
 

14/2 kabel en 10/2 kabel

De kabels van in-lite zijn er in twee diktes. Je ziet het aan de buitenkant niet zo goed, het verschil zit in de dikte van de koperen kern van de kabel. De 14/2 kabel gebruiken we standaard en kan tot een lengte van 40 meter vanaf de trafo gebruikt worden. Bij de 10/2 kabel is dit tot wel 80 meter. Heb je een grote tuin dan plaats je de HUB idealiter in het midden van de tuin. Zo kan je alle kanten op! 
 


Op deze twee foto's zie je goed het effect van een tuin vol in-lite verlichting!

 

Aftakking met kabelverbinder

Bij het maken van een aftakking moet je er rekening mee houden dat ook dan je totale lengte niet langer wordt dan die 40 of 80 meter. In het geval van de 14/2 kabel: plaats je na 10 meter een aftakking dan kan deze aftakking nog maximaal 30 meter zijn. De aftakking maak je met de kabelverbinder CC-2; een handig hulpstukje om kabels aan elkaar te verbinden. Aan het afgetakte gedeelte na de CC-2 kan maximaal 50 VA aangesloten worden. 
 

Cable caps

Nog een voordeel is dat het uiteinde van de kabel niet terug hoeft naar de HUB. Aan het eind van de kabel plaats je simpelweg de einddopjes die Cable Caps heten. Dit voorkomt kortsluiting als de kabel in het water ligt. Bij iedere HUB worden meerdere Cable Caps meegeleverd. 
 

in-lite armaturen 

Wanneer het gaat over de in-lite armaturen dan kom je er al snel achter dat dit niet zomaar lampjes zijn. Het in-lite assortiment is onderverdeeld in:

Die hanglampen zijn er sinds kort. Ideaal voor als je de lamp in je veranda in dezelfde stijl wilt hebben. En of je nou die ene hoge boom wilt uitlichten, de pergola wilt laten opvallen in het donker of een veilig looppad richting wilt creëren: in het grote assortiment van in-lite zit echt voor elk wat wils. 
 

Kleuren in-lite lampen

Inmiddels zijn er zo'n 130 verschillende armaturen. De opbouwlampen zijn verkrijgbaar in de meest populaire kleuren: Dark grey, Flat Grey, Rosé Silver, White, Corten en Black. Bij de inbouwspots maakt de kleur niet zo uit en is er vooral nagedacht over het lichtbeeld. Wil je een inbouwspot die opzij schijnt? Check! Eentje die omhoog schijnt? Check! 
 

in-lite wandlampen 230V

De meest verkochte wandlampen zijn ook in 230V verkrijgbaar. Deze plaats je zonder transformator, rechtstreeks op het stroomnet. Dit is handig zodat je ook je lampen aan de schuur of naast de voordeur eenvoudig in de in-lite stijl kan aanpassen. Zo maak jij er een mooi geheel van! 
 

Hoe moet je in-lite aansluiten? 

Zodra je het doosje van jouw nieuwe armatuur openmaakt valt het meteen op: naast het lampje zelf zit er standaard ook een aansluitsetje bij: de Easylock. Het aansluiten van de Easylock is eenvoudig. 

Je draait de dop van de Easylock en plaats de kabel tussen de uitsparing van de connector. Onderin de uitsparing zitten koperen pennetjes die zorgen voor de verbinding. Er zit ook een speciale gel in die zorgt voor de waterdichte afdichting. Draai de dop aan tot deze vastzit en je verbinding is klaar. Aan de connector zit een stekkertje dat op het kabeltje van het armatuur past. 
 

 TIP  Ligt je kabel in de grond en wil je een wandlampje aan de schutting hangen? Gebruik dan een verlengkabeltje. Deze zijn verkrijgbaar in 1, 2 en 3 meter lengte. 
 

Het installeren van alle onderdelen (transformator, kabels, lampjes en eventueel de bewegings- en/of lichtsensor) zie je in deze handige video:
 



Hoe zit het met de garantie van in-lite? 

Last but not least willen we het nog even hebben over het laatste voordeel: garantie. Ook dat zit bij in-lite wel goed. Je krijgt maar liefst 5 jaar garantie op de HUB en alle armaturen. Is er iets met deze producten neem dan contact met ons op. Wij zorgen ervoor dat het defect bij in-lite wordt aangemeld en regelen verder alles voor je. Ook bij andere vragen mag je altijd contact met ons opnemen. We lossen het graag voor je op! 

Alle in-lite buitenverlichting



Ook interessant om te lezen

Tuintegels schoonmaken: dat doe je zo!
Het schoonmaken van tuintegels: niemand heeft er zin in, maar als het klaar is geeft het je zo’n voldaan gevoel. Uiteindelijk kun je toch pas echt genieten in je tuin wanneer niet alleen de zon, maar ook je terras ligt te 'shinen'. In deze blog lees je hoe je het beste je tuintegels schoonmaakt en waarom je de hogedrukspuit hiervoor beter in de schuur laat staan. De belangrijkste tip: doe maar gewoon, veel gekkigheid heb je niet nodig om je terrastegels schoon te maken! 
Onderhoud
Tuintegels leggen: het complete DIY stappenplan
Ga je je tuintegels zelf aanleggen of vraag je toch een stratenmaker? Waarom zou je? Het leggen van tuintegels is helemaal niet moeilijk! Met onze tips ga je dat helemaal zelf doen. Vraag je broer, zus, buurman of wie dan ook om je te helpen dan zal je zien dat het best leuk is. We nemen je mee in dit duidelijke DIY stappenplan voor het aanleggen van je terrastegels.
Aanlegtips
Waarom tuintegels voegen met voegmortel?
Jouw tuintegels voegen met voegmortel is zeker een goed idee, want van alle ergernissen in de tuin is onkruid tussen je tegels toch wel een hele grote.
Aankooptips