menu

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag* van 08.00 tot 17.00 uur.
Op zaterdag zijn we er van 08.00 tot 15.30 uur.

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


Opritbestrating: wat zijn de mogelijkheden?

Aankooptips
Opritbestrating: wat zijn de mogelijkheden?

Uitleg van Gerda - tekstschrijfster van Bestratingsweb.nl

Moet je nu klinkers, stenen of toch tegels voor de oprit kiezen? Er zo zoveel keus, maar wat is nou de beste opritbestrating? Wat kost het aanleggen van een oprit en hoe dik moet opritbestrating eigenlijk zijn?

In deze blog zetten we alle soorten opritbestrating voor je op een rijtje. Ook geven we je antwoord op al je vragen over het aanleggen van de oprit. En nog belangrijker: in deze blog kom jij erachter welke opritbestrating het beste bij jou past!

Direct naar: Beste opritbestrating | Kosten oprit bestraten | Dikte opritbestrating | Breedte oprit | Aanlegtips


Direct naar: alle opritbestrating

Wat is de beste bestrating voor de oprit?

Wij horen de vraag ‘Wat is de beste bestrating voor de oprit?’ regelmatig voorbijkomen. Ons antwoord: zoek niet naar de beste bestrating, maar zoek naar de beste bestrating voor jou! Dat klinkt cliché en misschien is het dat ook. Maar uiteindelijk komt het echt aan op jouw wensen. Denk dan aan look, materiaal, onderhoud en klimaatadaptie. Wat de beste bestrating is voor de oprit is dus erg persoonlijk en voor iedereen anders. 
 

De belangrijkste tip van ons: zoek naar niet naar de beste tuintegel, maar zoek naar de beste tuintegel VOOR JOU!  

 Van inspiratie tot advies en van de pallet tot bij jou thuis: wij staan klaar om samen jouw plannen voor de oprit zowel figuurlijk als letterlijk op-de-rit te krijgen! Heb je vragen of wil je graag vrijblijvend persoonlijk advies? Bel, app, mail of kom langs, want bij Bestratingsweb.nl sta je er niet alleen voor. 
 

Gebakken klinkers vs. Betonklinkers voor de oprit

Klinkers zijn erg populair voor de oprit. Je kunt natuurlijk uit tal van formaten en kleuren kiezen, maar het grootste verschil zit hem in het materiaal. Je kunt namelijk kiezen voor betonklinkers of voor gebakken klinkers. Deze klinkers verschillen natuurlijk van elkaar qua eigenschappen, maar ook de ene betonklinker is de andere niet. Daarom zetten we de algemene verschillen even voor je op een rijtje: 
 

Gebakken klinkers: 

 Bestaat uit gebakken klei/ leem (vergelijkbaar met keramiek) 
 Hard en dicht materiaal
 Groene aanslag hecht nauwelijks aan het verdichte oppervlak
 Vocht trekt nauwelijks in de klinkers
 Kleurvast
 Hogere aanschafprijs
 

Betonklinkers: 

 Bestaat uit beton 
 Veel opties in het assortiment (Denk aan betonmenging en eigenschappen) 
 Lagere aanschafprijs 
 Hoge stroefheid 
 Aan de grove structuur van het beton hecht vuil/groene aanslag zich sneller 
 Vocht en vuil trekt sneller in beton 
 

 WEETJE  Gebakken klinkers zijn super onderhoudsvriendelijk, dat klopt. Maar iedere betonklinker heeft een andere samenstelling qua beton en impregnering. Hierdoor zijn er zeker betonklinkers die vrijwel kleurvast zijn met een zeer hoogwaardige kwaliteit! 
 

Keramische tegels vs. Betontegels voor de oprit 

Wanneer jij je oprit wilt bestraten met tegels dan kun je kiezen voor keramiek of beton. De eigenschappen van deze materialen verschillen best veel van elkaar. We zetten de verschillen even voor je op een rijtje: 
 

Keramische oprittegels  

 Super onderhoudsvriendelijk 
 Kras- en vlekbestendig 
 100% kleurvast 
 Lange levensduur 
 Stroeve oppervlakte 
 Vorstbestendig 
 Hogere aanschafprijs 
 Voegmortel vereist, wat een extra investering is 
 Speciale aanlegmethode voor keramische tegels 2 cm dik 
 

Betontegels 

 Goedkoper in de aanschaf 
 Veel prijsklassen 
 Stroeve oppervlakte 
 Altijd vorstbestendig 
 Soorten met coating zijn onderhoudsvriendelijk 
 Goedkopere soorten verkleuren 
 Kans op kalkuitbloei in 1e jaar (witte vlekken) 
 Vuil hecht zich in de betonstructuur 
 Vlekgevoelig 
 

Bekijk keramische oprittegels Bekijk alle oprittegels Bekijk opritklinkers

 

Waterdoorlatende opritbestrating

Het klimaat wordt steeds belangrijker en dat geldt dus ook voor de tuin en de oprit. Nu zijn er natuurlijk sowieso waterdoorlatende voegmiddelen, wanneer je voor 'gewone’ tegels kiest. Maar er zijn ook speciale waterdoorlatende tegels.  

Voorbeelden hiervan zijn de Aqua-draintegels en de Citta Klimata. De Aqua-draintegels kun je gebruiken om verharding te creëren zonder het hele oppervlak dicht te leggen. Je kunt deze tegels opvullen met gras of grind. Daarnaast kun je gaan voor een tegel uit de moderne en natuurlijke Citta Klimata serie. Deze is gemaakt van beton en bestaat uit keien die onder het oppervlak aan elkaar zijn verbonden. De ruimte tussen deze ‘keien’ kun je opvullen met bijvoorbeeld gras of grind. Prachtig én natuurlijk: zeker een aanrader! 

 TIP  Ook grind is waterdoorlatend en met de juiste grindmatten kun je je oprit toch de gewenste stevigheid geven. 
 

Tegels in combinatie met grind
 

De kosten om je oprit te bestraten

Wanneer je jouw oprit wilt bestraten dan zitten de kosten hem in het materiaal en de werkuren. Wij willen je een indicatie geven van de kosten waar je wat betreft je bestrating aan moet denken. Gemiddeld genomen zul je hiervoor aan de volgende prijzen moeten denken: 
Stenen/ tegels: 22,- tot 75,- per vierkante meter 
Opsluitbanden: 4,- tot 12,- per strekkende meter 
Voeg- en ophoogzand: 50,- tot 70,- per vierkante meter.  

Het materiaal van de bestrating bepaalt voor een groot deel de kosten van jouw oprit. Kies je voor keramische tegels of gebakken klinkers? Dan zullen de kosten qua materiaal voor jou wat hoger uitkomen. Daarvoor krijg je dan wel weer een heel onderhoudsarme oprit terug. Dat is ook echt wat waard! Wil jij de kosten voor de bestrating van je oprit wat lager houden? Dan liggen betonklinkers of betontegels voor de hand. In deze categorie kunnen de prijzen uiteenlopen van 30.- tot 70.-. Dit is afhankelijk van jouw wensen en hangt af van onder ander het kleurbehoud, de impregnering en bijvoorbeeld het formaat van de tegel of steen. 

Of je voor voegzand of voegmortel kiest kan ook een degelijk verschil maken in het kostenplaatje. Het voordeel van voegzand is dat je hiervoor in de aanschaf minder kwijt bent. Het grote voordeel van voegmortel is dat je gegarandeerd zeer onderhoudsarme voegen zult krijgen. Let op: keramische tegels moet je altijd voegen met voegmortel.  
 

Hoe dik moet bestrating voor de oprit zijn?

Bestrating voor de oprit moet minimaal 6 cm dik zijn. Wanneer je tegels van groter dan 60x60 cm voor de oprit wilt gebruiken moeten deze dikker zijn dan 6 cm. De dikte van grote oprittegels kan oplopen tot wel 12 cm. Alle Klinkers en stenen zijn minimaal 6 cm dik, deze kun je dus altijd voor de oprit gebruiken. 

Het verband van klinkers en stenen kan ook bepalend zijn voor de oprit. Zo zijn het elleboogverband en keperverband aanraders voor de oprit. Deze verbanden zorgen ervoor dat de stenen elkaar versterken. Zo kunnen ze samen je auto dragen zonder te verschuiven. Kies je vierkante stenen? Leg deze dan stevig aan in halfsteensverband. 
 

De breedte van een oprit

De gemiddelde auto is 2,30 breed. Voor alleen een parkeerplaats zul je dus minimaal een oppervlakte van 2,5 bij 3 meter nodig hebben. Voor een goede oprit waar je langs je auto op kunt fietsen of lopen adviseren wij een minimale breedte van 3 meter. 
 

Tegels, klinkers en grind

Aanlegtips oprit bestraten

Ga je opritbestrating aanleggen, dan zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. 

Een supergoede basis is belangrijk. Zorg voor een laag van minimaal 20 centimeter gebroken puin en ophoogzand. Neem de tijd om het zandbed heel goed aan te trillen en te laten inklinken.  

Gebruik altijd opsluitbanden. Een stevige rand om je bestrating op te sluiten, voorkomt dat de tegels gaan verschuiven en verzakken door het gewicht van de auto's die op de oprit staan. 

Het legverband heeft invloed op de sterkte van je oprit. Met klinkers in visgraatverband of elleboogverband verdeel je de druk op de bestrating het beste. En dat zorgt er dan weer voor dat je oprit langer strak blijft liggen! Je kunt ook kiezen voor wildverband of halfsteensverband. 

Opritbestrating kun je het beste niet invoegen met voegmortel. De voegen kunnen scheuren wanneer je hier vaak overheen rijdt. Je kunt natuurlijk wel inveegzand gebruiken. 
 

Nog vragen of twijfels over het bestraten van de oprit? 

Bij Bestratingsweb.nl geven we je graag persoonlijk advies. Heb jij nog vragen of twijfel je nog? Neem dan zeker contact met ons op of kom langs in onze showtuin! Wij willen graag dat jij straks net zo tevreden bent over ons en over jouw nieuwe opritbestrating als Mariël.  

Review van Mariël Valley 

“Wij zijn langs geweest in de mooie showtuin en hebben goed advies gekregen. De oprittegels zijn van goede kwaliteit en het contact met de klantenservice en bezorger verliep ook erg fijn.”  



Ook interessant om te lezen

Hoe moet je keramische tegels 2 cm dik buiten leggen?
Tegels van keramiek zijn al jarenlang populair binnenshuis. Een vloer van keramische tegels is duurzaam, luxe en oersterk. Bovendien is het designgehalte hoog en heb je keuze uit een enorm assortiment.
Aanlegtips
Tuintegels leggen: het complete DIY stappenplan
Ga je je tuintegels zelf aanleggen of vraag je toch een stratenmaker? Waarom zou je? Het leggen van tuintegels is helemaal niet moeilijk! Met onze tips ga je dat helemaal zelf doen. Vraag je broer, zus, buurman of wie dan ook om je te helpen dan zal je zien dat het best leuk is. We nemen je mee in dit duidelijke DIY stappenplan voor het aanleggen van je terrastegels.
Aanlegtips
Hoe moet je keramische tegels met onderlaag leggen?
Keramische terrastegels met een onderlaag je gewoon op een zandbed leggen. Dat komt de betonnen onderlaag, die een sterke basis vormt voor je terras van keramische tegels.
Aanlegtips