menu

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag* van 08.00 tot 17.00 uur.
Op zaterdag zijn we er van 08.00 tot 15.30 uur.

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


Tuintegels leggen: het complete DIY stappenplan

Aanlegtips
Tuintegels leggen: het complete DIY stappenplan

Geschreven voor Bestratingsweb.nl door fervent doe-het-zelver Isaäc

Ga je je tuintegels zelf aanleggen of vraag je toch een stratenmaker? Waarom zou je? Het leggen van tuintegels is helemaal niet moeilijk! Met onze tips ga je dat helemaal zelf doen. Vraag je broer, zus, buurman of wie dan ook om je te helpen dan zul je zien dat het best leuk is. We nemen je mee in dit duidelijke DIY stappenplan voor het aanleggen van je terrastegels. 

Dit stappenplan is voor de aanleg van tuintegels van beton, keramiek vanaf 3 cm dik of keramiek met onderlaag. Ga je 2 cm dik keramiek aanleggen? Lees dan de blog 'Hoe moet je keramische tegels 2 cm dik buiten leggen?'.


Wat heb je nodig om tuintegels aan te leggen? 

Allereerst zorg je ervoor dat je de juiste materialen hebt. Dat zijn dus je tuintegels, opsluitbanden en ophoogzand. Ook heb je gereedschap nodig: tegelzaag of haakse slijper, rubberhamer, waterpas, kruiwagen, touwtje, rolmaat, schop, trilplaat.
 

 TIP  Gereedschap dat je niet hebt, kan je vaak lenen of huren bij bijvoorbeeld een bouwmarkt in de buurt. 
 

Stappenplan aanleg tuintegels

Heb je alles paraat dan kun je beginnen met tuintegels leggen. Hoe je dit doet dat lees je in het complete stappenplan. 

  1. Ondergrond voorbereiden 
  2. Opsluitbanden plaatsen 
  3. Waar je begint met leggen 
  4. Waterpas leggen 
  5. Tuintegels zagen 
  6. Tuintegels aftrillen 
  7. Voegen 
     

1. Welke ondergrond voor betontegels? 

Als je de tuintegels gaat aanleggen dan wil je natuurlijk niet dat ze gaan verzakken. Daarvoor is een goede ondergrond erg belangrijk. Zorg ervoor dat je voldoende schoon ophoogzand gebruikt en tril dit af met een trilplaat. Flink stampen of inwateren kan ook, maar de trilplaat geeft het beste resultaat. 

Wil je precies weten hoeveel zand je nodig hebt, hoe je afschot maakt en de hoogtes uitzet? Je leest alles in onze blog 'Hoe maak je een goed zandbed?
 

2. Waarom opsluitbanden plaatsen? 

De opsluitbanden zorgen ervoor dat je het zand en de tegels goed ‘opsluit’. Daardoor kan het zand niet wegspoelen en blijft alles netjes op z’n plaats. Wanneer je de opsluitbanden van tevoren plaatst, staan ze het stevigst.
 

 TIP  Bekijk goed hoe breed je het looppad of je terras maakt en pas daar de opsluitbanden op aan als je niet wilt zagen. Bij twee tegels van 60x60 cm naast elkaar, gebruik je een tussenruimte van 120,5 cm zodat je een klein beetje speling hebt.
 

De opsluitbanden plaats je het beste 1 tot 2 cm onder de tegels, zodat je ze niet meer ziet. Tegen het huis, een schutting met betonnen onderplaat of een schuurtje plaats je geen opsluitbanden. Daar blijven het zand en de tegels al op z'n plaats. 

Wil je echt álles weten lees dan verder in onze blog 'Hoe plaats je opsluitbanden?'
 

3. Waar begin je met bestraten? 

Het beste begin je tegen het huis aan met tuintegels leggen. Dan weet je zeker dat je begint met een rechte, haakse lijn. Ook is het vaak het mooist om met hele tegels te beginnen. Gezaagde tegels zijn altijd net wat minder mooi. Dus dan heb je het beste resultaat dicht bij het huis.

Stopt je terras bij een border of gazon dan kun je er vaak voor zorgen dat je met hele tegels uitkomt. Moet je tussen twee muren leggen dan ontkom je er vaak niet aan. Kijk dan even goed hoe je uitkomt. Eindig je met een klein reepje dan is het mooier om te beginnen en te eindigen met een halve tegel. 
 

4. Hoe leg je tegels waterpas? 

Niet!  Voor de afwatering is het beter als je de tegels op afschot legt. Als vuistregel houden we 1 cm per strekkende meter afschot aan. Dus is je terras 3 meter lang dan is het verschil tussen het hoogste en laagste punt 3 cm. Ook als je gootjes gebruikt, is dit nodig.  

In de breedte zorg je er natuurlijk wel voor dat je terras waterpas is. Je kan ook opzij afwateren als dat nodig is. Maar het mooiste is natuurlijk dat je tegels tegen de muur aan waterpas liggen. Doordat de gevelstenen een horizontale lijn vormen zie je anders wel dat je tegels ‘scheef’ liggen. 
 

 TIP  Voor het afschot en voor het waterpas leggen gebruik je een waterpas. Voor de nauwkeurigheid is een langere waterpas beter dan een korte. En je kunt er sneller mee werken doordat je niet steeds kleine stapjes hoeft uit te zetten.
 

Meer weten? Lees alles over het aanleggen van een zandbed.
 

5. Hoe zaag je betontegels? 

Tuintegels van beton worden vaak door de particulier zelf gelegd. Al dan niet met behulp van een hovenier of stratenmaker. Deze vakmensen hebben de juiste gereedschappen standaard in de bus liggen. Voor het zagen van betontegels zullen zij meestal een bandenzaag gebruiken.
 

 Een bandenzaag is een nogal grote doorslijper die vaak voorzien is van een diamantzaagblad. Daardoor kan de zaag door de meest harde materialen waaronder beton, keramiek en metaal (wapening in sommige tegels). 
 

Zelf betontegels zagen

Ga je zelfstandig aan de slag dan is een haakse slijper ook geschikt. Let er wel op dat je ook hierbij een diamantzaagblad gebruikt. Het nadeel van een kleine haakse slijper (115 of 125 mm) is dat je een tegel niet in 1x kan doorzagen. Je moet dan van onder en van boven zagen. Zorg er dan voor dat je nauwkeurig werkt. Je bent dan ook meer tijd kwijt. Moet je veel zagen dan loont het zeker om zelf een bandenzaag te huren bij een bouwmarkt. 
 

 TIP  LET OP MET ZAGEN. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Zaag nooit materialen op een gedeelte dat al aangelegd is! Als er nat zaagstof op de bestrating druppelt, veroorzaakt dit hardnekkige vlekken die erg lastig te verwijderen zijn. Let ook op je handen, schoenen en kleding. Zaagstof moet je direct en grondig wegspoelen met ruim water. 
 

6. Kun je tuintegels leggen zonder trilplaat? 

Tuintegels kun je prima leggen zonder trilplaat. Sterker nog, keramische tegels kun je het beste helemaal niet aftrillen om breuk te voorkomen. Betontegels zou je kunnen aftrillen met een rubberen mat. Om schade, krassen en breuk te voorkomen trillen we tegels het liefste helemaal niet af.
 

Tegels leggen zonder aftrillen

Als je ervoor zorgt dat je zandbed goed afgetrild is en je het netjes afreidt dan kun je de tegels er zo inleggen. Een paar klappen met een rubber hamer zorgt er ook voor dat alle tegels er netjes inliggen. Sla niet te dicht op de randen. Je kunt er namelijk een hoekje afslaan. Ook kunnen de tegels dan gaan wiebelen.
 

 Omdat het rubber van de hamer soms afgeeft gebruik je voor een donkere tegel een donkere hamer en voor lichtgekleurde tegels een lichte kleur. 
 

Tegels kun je dus prima leggen zonder trilplaat. Voor het zandbed kun je beter wel een trilplaat gebruiken. Zeker als je veel schoon ophoogzand hebt gebruikt.
 

7. Waarmee voeg je tuintegels? 

Voor het voegen van je bestrating heb je 3 opties. Je kunt kiezen voor voegmortel, onkruidremmend voegzand of brekerzand. Brekerzand raden wij af en al helemaal bij siertegels of betontegels met een coating. Brekerzand is namelijk scherp en kan krassen veroorzaken. Daarnaast bevat het vaak kalk en dat kan witte vlekken veroorzaken.
 

 Keramische tegels moet je altijd met voegmortel voegen. 
 

Tuintegels voegen met inveegzand

Met inveegzand zorg je ervoor dat je nieuwe bestrating beter vast komt te liggen. Wanneer je voor inveegzand kiest, dan adviseren wij altijd onkruidremmend/onkruidvrij voegzand. Dit inveegzand is ontzettend fijn van structuur, waardoor het goed tussen de voegen wegzakt. Daarnaast is dit soort voegzand  voorzien van een coating met een hoge PH-waarde. Dit zorgt ervoor dat onkruid niet kan ontkiemen. Ook is onkruidvrij voegzand verhit, waardoor het 100% schoon is. Eventuele zaadjes van onkruid zijn dan gedood door de hitte.

Toch kunnen we je, wanneer je voor voegzand kiest, nooit een 100% onkruidvrij terras beloven. Wanneer je dit wel wilt, dan raden we voegmortel aan.
 

Voegmortel voor tuintegels

Voor eens en altijd klaar met onkruid tussen je tegels? En wil je voorgoed afreken met mieren? Dan is voegmortel dé manier om jouw tegels te voegen. Voegmortel wordt namelijk hard en geeft onkruid dus absoluut geen kans. Ga direct naar alle soorten voegmortel
 

 De meeste soorten voegmortel voor buiten worden hard, maar blijven wel waterdoorlatend. 
 

Voor het voegen van tegels met een gemiddelde belasting adviseren we Varistone LM Aqua voegmortel. Met gemiddelde belasting bedoelen we een terras of looppad. LM Aqua is een kant- en klare voegmortel voor tegels met een voegbreedte van minimaal 3 mm. Je kunt het met behulp van veel water en een trekker in de voegen verwerken. Zodra het uitgehard is heb je een mooie strakke voeg die waterdoorlatend is. Zo blijven er, met het juiste afschot, geen plassen op je tegels staan. 

Bij tegels van 60x60 cm en een voeg van 3 mm breed heb je per m² ongeveer 1 kg LM Aqua nodig.  
 

Wat wil je nog meer weten over het leggen van tuintegels? 

App, bel of mail voor een advies op maat! We staan met een flinke dosis ervaring en creativiteit voor je klaar.
 

zelf tuintegels leggen