menu

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag* van 08.00 tot 17.00 uur.
Op zaterdag zijn we er van 08.00 tot 15.30 uur.

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


Wat moet je kiezen: Keramische tegels 2 cm, 3 cm of op beton?

Aankooptips
Wat moet je kiezen: Keramische tegels 2 cm, 3 cm of op beton?

Geschreven voor Bestratingsweb.nl door fervent doe-het-zelver Isaäc

Wanneer je een beetje thuis bent in de wereld van tuintegels dan weet je het wel: Je moet keramiek hebben!

Maar waarom dan? Als je wilt weten welk soort je moet kiezen en wat de voordelen zijn dan ben je hier op het juiste adres. Wij vertellen je hier alles over keramische terrastegels.


Waarom keramiek in de tuin leggen? 

We hebben er eigenlijk al genoeg over geschreven. Toch kunnen we het niet vaak genoeg zeggen: keramisch, keramisch, keramisch.  De reden dat we zo enthousiast zijn? Keramische buitentegels zijn super onderhoudsvriendelijk, gemakkelijk schoon te maken. Kleur- en krasvast en hebben een heel lange levensduur. Tenzij je de kleur zat bent is er geen reden te verzinnen om ze te vervangen. 

Ben je nog niet overtuigd van alle voordelen van keramiek? Lees dan onze blog 'Wat is het verschil tussen betontegels en keramische tuintegels?' Heb je de blog gelezen kom dan hier terug. Dan helpen we je te kiezen voor de juiste versie keramische terrastegel. 
 

Welke soorten keramische tegels zijn er voor buiten? 

Op dit moment zijn er 3 soorten keramiek die je kunt kiezen: 

  1. De keramische terrastegel van 2 cm dik 
  2. De ‘full body’ keramiek tuintegel van 3 of 4 cm dik 
  3. De keramische buitentegel met een onderlaag van beton 

Elk soort heeft z'n eigen eigenschappen en legmethoden. Hieronder gaan we daar verder op in. 

 
Wanneer kies je voor de keramische terrastegel van 2 cm dik? 

De keramische tegel van 2 cm is de meest bekende. Is veel toegepast in tuinen door de prachtige voordelen die keramiek heeft. De aanschafprijs is gunstig, omdat de tegels maar 2 cm dik zijn. Er zijn al modellen verkrijgbaar vanaf zo'n 40 euro per vierkante meter. Goedkoper dan een topklasse betontegel!
 

 De gunstige prijsstelling en de verkrijgbaarheid van talloze formaten en designs zijn grote voordelen om te kiezen voor deze keramische tegels van 2 cm dik. Een ander voordeel is dat de tegels maar 2 cm dik zijn en daardoor niet zoveel wegen. Dat maakt ze geschikt voor aanleg op een dakterras. 

 Als je besluit deze tegels in je tuin aan te leggen dat komt er bij de aanleg wel wat werk kijken. Deze tegels kunnen namelijk niet gewoon op het zand aangelegd worden. Voor de juiste verwerking verlijm je deze tegels op een drainerende (waterdoorlatende) ondergrond.
 

Om je zo goed mogelijk te helpen hebben we een uitgebreide blog geschreven over de aanleg van keramische tegels van 2 cm dik. Vind je het te veel werk om dit zelf te doen dan kun je dit beter uitbesteden aan een ervaren hovenier of stratenmaker. 
 

 WEETJE  Keramische tegels van 2 cm dik worden ook vaak ingezet om een balkon of dakterras aan te leggen. Door het gebruiken van verstelbare tegeldragers maak je een mooie strakke balkonvloer. 
 

Waarom zou je voor een full-body keramische tegel kiezen van 3 cm dik? 

 Geen gedoe met een speciale ondergrond. Dat is de belangrijkste reden om te kiezen voor een volledig keramische tegel van 3 cm dik. Voor de stabiliteit van de ondergrond is het wel aan te raden een paar zakken cement door het zand heen te harken. Ongeveer 1 zak cement per 5 m² is voldoende. 

 Door het eenvoudigere aanlegproces is deze keramieksoort best wel populair geworden. De hogere aanschafprijs ten opzichte van 2 cm keramiek verdien je ruimschoots terug doordat het aanleggen gewoon op zand kan. 

 Een reden om niet te kiezen voor keramiek van 3 cm is dat het assortiment niet heel groot is. Het assortiment van 2 cm dikte en keramiek op beton is namelijk een stuk groter. Maar als net de goede kleur erbij zit, maakt dat natuurlijk niet uit. 
 

Keramiek met onderlaag van beton; het beste van 2 werelden

 Stel nou dat je wilt profiteren van alle voordelen die keramiek te bieden heeft kijk dan eens naar GeoCeramica. Deze tegels van MBI bestaan uit een toplaag van 1 cm keramiek die verwerkt is op een onderlaag van 3 cm beton. Hierdoor kun je ook deze tegels gewoon op het zand aanleggen. 

 Doordat de toplaag in veel gevallen ook ‘los’ te krijgen is kun je dezelfde tegels nu ook binnen leggen. Deze mogelijkheid heeft voor een enorme trend gezorgd om tegels van binnen door te leggen naar buiten. De tuin is hierdoor echt een verlengstuk geworden van de woning.
 

 WEETJE  GeoCeramica heeft echt voor een revolutie gezorgd in de bestratingswereld! MBI heeft met speciale technieken voor elkaar gekregen dat de toplaag van keramiek onlosmakelijk is verbonden met de onderlaag van beton. Best wel een prestatie omdat beton en keramiek allebei op een andere manier uitzetten en krimpen in de zomer en de winter. Niet voor niets dat GeoCeramica al na 8 jaar een van de meest verkochte producten is voor een onderhoudsvriendelijke tuin. 
 

 Omdat GeoCeramica zo populair is, zet MBI ook in op veel verschillende formaten en kleuren. Denk aan een plankmodel van 120x 30 cm met een houtlook motief of gewoon de bekende betonlook tegels in de maten 60x60 cm, 80x80 cm of de extra grote 90x90 cm en 100x100 cm tegels. 8 verschillende formaten en talloze kleuren, patronen en designs zorgen ervoor dat je keus hebt uit ruim 400 verschillende GeoCeramica tegels.  

Bij Bestratingsweb.nl hebben we heel veel van deze GeoCeramica tegels in onze showtuin liggen. Gewoon op de grond zodat je zelf kan ervaren hoe deze tegels er in jouw tuin uit kunnen zien. Sinds afgelopen zomer hebben we ook een heuse GeoCeramica bibliotheek met kleurenstaaltjes. Geniet van een bak koffie en een leuk gesprek met een van onze collega's. Die geven je graag advies.