menu

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag* van 08.00 tot 17.00 uur.
Op zaterdag zijn we er van 08.00 tot 15.30 uur.

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


Wat is het verschil tussen betontegels en keramische tuintegels?

Materialen
Wat is het verschil tussen betontegels en keramische tuintegels?

Uitleg van Gerda - tekstschrijfster van Bestratingsweb.nl

Wat is de beste tuintegel? En kun je beter kiezen voor keramische tuintegels of voor betontegels? In deze blog zetten we de verschillen overzichtelijk voor je op een rijtje.

Wil jij weten welke tuintegel je moet kiezen? Lees dan deze blog!


Betontegels vs. Keramische tuintegels  

Betontegels zijn wat goedkoper in aanschaf en keramische tuintegels hebben het allerminste onderhoud nodig. Tja, wat is dan de beste keuze? In dit schema hebben we alle voor- en nadelen even voor je op een rijtje gezet. Zo kun je gemakkelijk afwegen welke tuintegel het beste bij jou past. 
 

Keramische tegels

 Super onderhoudsvriendelijk
 Kras- en vlekbestendig
 100% kleurvast
 Lange levensduur
 Stroeve oppervlakte
 Vorstbestendig (vanaf 3 cm dik)
 Hogere aanschafprijs
 Voegmortel vereist, wat een extra investering is
 Speciale aanlegmethode voor keramische tegels 2 cm dik
 

Betontegels

 Goedkoper in de aanschaf
 Veel prijsklassen
 Stroeve oppervlakte
 Altijd vorstbestendig
 Soorten met coating zijn onderhoudsvriendelijk
 Goedkopere soorten verkleuren
 Kans op kalkuitbloei in 1e jaar (witte vlekken)
 Vuil hecht zich in de betonstructuur
 Vlekgevoelig

 

Welke tuintegels zijn het makkelijkst schoon te maken?

Vocht en vuil hechten zich nauwelijks aan keramische tuintegels, dankzij de keiharde oppervlakte. Hierdoor is een keramisch terras ook altijd gemakkelijk schoon te maken. Vaak kom je met enkel de tuinslang en een bezem al een heel eind.
 

Betontegels en keramische tegels schoonmaken

Het schoonmaken van betontegels kost je af en toe was extra inspanning. Maak ze bij voorkeur schoon met een groene-aanslagreiniger, omdat die de betontegels niet aantast.

Keramische tegels zullen het niet snel nodig hebben, maar je kunt ze eventueel met de hogedrukspuit schoonmaken (let dan wel heel goed op dat je de voegen niet beschadigt). Bij betontegels raden we een hogedrukspuit juist af, omdat je hiermee je terras beschadigt. 
 

Welke tegels worden niet groen? 

Alle tuintegels kunnen groen worden. Wel hecht de groene aanslag zich makkelijker aan de ene dan aan de andere tuintegel. Zo hebben keramische tuintegels een superhard en dicht oppervlak, waardoor groene aanslag zich nauwelijks aan de tegel hecht.

Betontegels hebben altijd een ruwer oppervlak met poriën. Hierdoor hecht vuil zich gemakkelijker aan een betontegel. Dit is per betontegel verschillend, afhankelijk van de toplaag. Sommige betontegels hebben namelijk een verfijnde, verdichte toplaag waar vocht en vuil minder intrekken. Ook een coating helpt tegen vuil op je betontegels.
 

Welke tuintegels verkleuren niet? 

Zonnestralen: we worden er allemaal blij van. Betontegels zijn er echter gevoelig voor. Eén van de eigenschappen van beton is dan ook dat de kleur 'valer' wordt door UV-straling. 

Donkere tegels hebben hier vanzelfsprekend meer last van dan lichte tegels. Binnen de betonbestrating is er nogal wat verschil in hoe erg een tegel verkleurt. Dat heeft te maken met de samenstelling van het beton, de toplaag en een coating of impregnering. 

Een aantal topseries van betontegels die nauwelijks verkleuren, zijn de GeoStretto en GeoProArte.

Keramische tegels zijn 100% kleurvast. Wil jij tuintegels die niet verkleuren? Kies dan dus voor keramische tuintegels! 

Wil je alles lezen over het verkleuren van betontegels? Lees dan de blog ‘Verkleuring van tuintegels'.
 

Welke tuintegels zijn vorstbestendig? 

Betontegels zijn altijd vorstbestendig. Keramische tegels ook, mits je ze goed aanlegt.

Kies je voor keramiek van 3 cm dik of met een betonnen onderlaag, dan kun je deze gewoon op een zandbed aanleggen en hoef je je geen zorgen te maken.

Kies je voor keramische tuintegels van 2 cm dik, dan moet je deze op drainagesplit verlijmen. Dit is nodig voor de afvoer van vocht. Wanneer je deze tegels op een gewoon zandbed aanlegt, kan er water onder de tegels komen te staan waardoor je terras in de winter kapotvriest.  
 

Welke tuintegels zijn kras- en vlekbestendig? 

Alleen keramische tuintegels zijn volledig kras- en vlekbestendig. Dit is de danken aan het harde materiaal van de tegel. Bij betontegels is de krasbestendigheid afhankelijk van de coating of beschermlaag. Alles lezen over de krasbestendigheid van tuintegels? Lees de blog ‘Welke tuintegels zijn krasbestendig?'. 
 

 TIP  De krasbestendigheid van onze tuintegels wordt bij de eigenschappen altijd weergegeven met een aantal sterren. Zo weet je precies wat je van de tegel kunt verwachten. 
 

Wat is het verschil in aanleg tussen betontegels en keramische tuintegels? 

Betontegels, keramische tegels van 3 cm dik en met een betonnen onderlaag (4 cm dik) kun je allemaal op een zandbed aanleggen. Keramische tuintegels van 2 cm dik niet. Deze leg je aan op een stabilisatiespit.
 

Aanlegadvies keramische tegels

Voor alle soorten keramische tegels hebben wij een handig aanlegadvies geschreven:

2 cm dikte | 3 cm dikte | Met onderlaag 
 

Voegmiddelen betontegels en keramische tegels

Betontegels kun je voegen met voegzand of met voegmortel, net wat je zelf wilt. Keramische tuintegels voeg je áltijd met een voegmortel. Voegmortel zorgt ervoor dat onkruid tussen je tegels zo goed als verleden tijd is. Hierdoor heb je nóg minder onderhoud aan je keramische terras.  
 

Waarom kiezen voor betontegels? 

Betontegels zijn relatief goedkoop in aanschaf. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende prijs- en kwaliteitscategorieën. Zo zijn er al betontegels vanaf 20,- verkrijgbaar, maar kun je ook kiezen voor betontegels van de hoogste kwaliteit. Kortom: in de wereld van de betontegels is er voor iedereen wel een passende keuze! 

Naar alle betontegels 
 

Waarom kiezen voor keramische tuintegels? 

Keramische tuintegels zijn de beste tuintegels die er zijn. Weinig onderhoud, een luxe uitstraling en een lange levensduur: allemaal woorden die passen bij keramische tuintegels. Ben jij op zoek naar een tuintegel die je vooral laat genieten van je tuin? Kies dan voor keramische tuintegels! 

Naar keramische tegels met onderlaag Ook interessant om te lezen

Hoe moet je keramische tegels 2 cm dik buiten leggen?
Tegels van keramiek zijn al jarenlang populair binnenshuis. Een vloer van keramische tegels is duurzaam, luxe en oersterk. Bovendien is het designgehalte hoog en heb je keuze uit een enorm assortiment.
Aanlegtips
Hoeveel snijverlies heb je bij bestrating?
Wanneer je bestrating bestelt, moet je altijd rekening houden met snijverlies (ook wel knipverlies genoemd). Omdat je tegels, stenen of klinkers op maat moet knippen of snijden, heb je iets meer vierkante meters nodig dan je uiteindelijke terras of stoep is.
Aankooptips
Gebakken klinkers of betonklinkers kiezen?
Wat zijn de verschillen tussen gebakken klinkers en betonklinkers? Wat zijn de voor- en nadelen van gebakken klinkers en betonklinkers? En welke klinker past het beste bij jou?
Aankooptips