menu

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag* van 08.00 tot 17.00 uur.
Op zaterdag zijn we er van 08.00 tot 15.30 uur.

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


Waterdoorlatende bestrating: wat zijn de opties?

Aankooptips
Waterdoorlatende bestrating: wat zijn de opties?

De beste tips van Gerda - tekstschrijfster van Bestratingsweb.nl

Waterdoorlatende bestrating is erg in opkomst en past erg goed in een groene, ecologische en of duurzame tuin. Grastegels zijn hierbij een veel gekozen optie. Perfect om wél verharding te creëren, maar niet een heel oppervlak dicht te leggen. Dankzij waterdoorlatende tegels kan regenwater gewoon in de grond wegzakken en dat is natuurlijk goed voor het milieu.  

Wil jij weten wat de voor- en nadelen zijn van grastegels in jouw tuin of op je oprit? En ben je benieuwd wat de opties zijn en waarom waterdoorlatende tegels steeds populairder worden? Dan ben je bij deze blog op het juiste adres! 

Direct naar: Grastegel Profiel 40x60 cm | Citta Klimata Milano 60x60 cm | EcoSteen Stroke Milano 40x60 cm


Ook interessant om te lezen: Hoe maak je een tuin mét terrastegels klimaatvriendelijk?

Wat is waterdoorlatende of waterpasserende bestrating?

Met waterdoorlatende bestrating zorg je voor een betere afvoer van regenwater. Daarom past deze bestrating perfect in een groene, milieuvriendelijke en of duurzame tuin. Verharde oppervlakten hebben namelijk een nadeel: ze laten geen water door. Echter met waterdoorlatende of waterpasserende bestrating kun je verharding aanleggen in je tuin of op de oprit, terwijl het regenwater toch gewoon in de grond kan trekken. Je kunt hierbij denken aan tegels met grote openingen die je kunt opvullen met gras, grind of split. Daarnaast zijn er ook opties waardoor de voegen ruimer worden en water gemakkelijk tussen de voegen kan weglopen. Toch kun je met wat creativiteit ook gewoon klinkers gebruiken. Wanneer je deze in een (half) open verband legt zorgt dit ook voor een veel betere waterafvoer.  
 

Welke tegels en voegmortels zijn waterdoorlatend?

In de categorie waterdoorlatende of waterpasserende tegels zijn er diverse opties qua kleur en formaat. Daarnaast zijn er ook waterdoorlatende voegmortels verkrijgbaar. Dit kun je eventueel combineren, maar het is goed om te realiseren dat waterdoorlatende voegmortel altijd minder waterdoorlatend is dan voegzand. We zetten alle opties even voor je op een rijtje: 
 

Citta Klimata

Met de Citta klimata kies je voor een heel sierlijke vorm van waterdoorlatende bestrating. Deze grote tegel bestaat uit keien die onder het oppervlak aan elkaar zijn verbonden. De ruimte tussen deze ogenschijnlijke natuurlijk afgeronde keien kun je opvullen met gras of voegzand. Perfect voor het aanleggen van een sierlijk én milieuvriendelijk terras of voor de oprit en of parkeerplaats. Ontdek direct alle Citta Klimata tegels

Citta Klimata - waterdoorlatende bestrating
 

Aqua drain tegels

Aqua-draintegels zijn betontegels met een open structuur. Perfect als je een stevige verharding wilt creëren met ruimte voor de natuur. De ruimtes in de tegel kun je opvullen met gras of grind. Bekijk direct alle Aqua-draintegels

Aqua-draintegel - grastegel


Eco Steen Stroke 

Met de Ecosteen Stroke kies je voor strak, modern, natuurlijk en groen. Deze tegels zijn waterdoorlatend dankzij de open lijnen in de tegel. Deze kun je opvullen met grind of gras. Perfect voor het creëren van verharding zonder dat je direct hele oppervlakken dicht legt. Zo heb je ruimte voor je auto én de natuur. Ontdek direct de Eco Steen Stroke.  

EcoSteen Stroke antraciet - waterdoorlatend

Grastegels 

Grastegels zijn tegels met een open karakter. De gaten in de tegels bevorderen de infiltratie van het regenwater en geven ruimte voor grasgroei. Deze vorm van verharding wordt vaak gebruikt voor opritten of parkeerplaatsen. Je kunt kiezen uit grastegels met of zonder profiel. Wil je de tegel gebruiken voor een oprit of parkeerplaats dan is de vlakke variant aan te raden. Benieuwd? Ga direct naar alle grastegels.  
 

Waterdoorlatende voegmortel 

Ben je op zoek naar waterdoorlatende voegmortel? Dan ben je bij Bestratingsweb.nl op de juiste plaats. Wij verkopen namelijk Varistone voegmortel en al deze soorten, uitgezonderd de Varistone  Z, zijn waterdoorlatend. Varistone voegmortel zorgt ervoor dat regenwater kan wegzakken maar dat je wel veel minder last hebt van onkruid en mieren. Wanneer je een echt groene tuin wilt aanleggen dan willen we benadrukken dat voegzand altijd meer water doorlaat dan voegmortel. Precies wat je zocht? Ga dan direct naar alle Varistone voegmortels.
 

Wat zijn de voor- en nadelen van waterdoorlatende bestrating?

Om het overzichtelijk te maken voor je zetten we de voor- en nadelen van waterdoorlatende bestrating voor je op een rijtje: 

 Regenwater wordt veel beter in de grond opgenomen 
 Het regenwater verbetert de kwaliteit van het grondwater 
 Minder last van plasvorming en waterstromen 
 Meer groen in combinatie met verharding 
 Minder snel last van gladheid bij vorst 
 Meer onderhoud 
Afhankelijk van het materiaal kan deze bestrating gevoeliger zijn voor spoorvorming 
 

Waar moet je op letten met waterdoorlatende bestrating? 

Waterdoorlatende bestrating moet je aanleggen op zandgrond. Bij kleigrond bestaat er namelijk de kans dat het regenwater nog steeds niet goed in de ondergrond kan wegzakken. Daarnaast is het belangrijk dat er bijvoorbeeld geen afvoerbuizen onder de bestrating liggen want ook dit kan de waterafvoer belemmeren.  

 Wil jij gaan voor ´groene´ bestrating? Let er dan op dat zowel de ondergrond, als de bestrating en de voegen in staat zijn om water door te laten.  
 

Subsidie voor een waterdoorlatende oprit? 

In diverse gemeenten zijn er subsidieregelingen wanneer je kiest voor het vergroenen van je tuin en of waterdoorlatende bestrating. Daarom is het goed om te bekijken wat binnen jouw gemeente hierbij de mogelijkheden zijn.  
 

Waterdoorlatende tegels kopen 

Bij Bestratingsweb.nl kun je uit diverse soorten waterdoorlatende bestrating kiezen. Twijfel je nog of wil je graag persoonlijk advies? Bel, app, mail of kom langs in onze showtuin in Woudenberg. Wij voorzien je gratis en vrijblijvend van advies.  



Aqua-draintegel Nero 30x30x8 cm

Aqua-draintegel Nero 30x30x8 cm

Uit voorraad leverbaar
31,
95
m2
EcoSteen Stroke Milano 40x60x12 cm

EcoSteen Stroke Milano 40x60x12 cm

Uit voorraad leverbaar
49,
95
Grastegel Profiel Grijs 40x60x9 cm

Grastegel Profiel Grijs 40x60x9 cm

Momenteel niet op voorraad
25,
85


Ook interessant om te lezen

Hoe maak je een goed zandbed?
Voordat je bestrating kunt aanleggen, maak je een goed zandbed van schoon, wit ophoogzand/straatzand. Hoe je dit doet en wat je nodig hebt, dat lees je in deze blog. Ophoogzand wordt ook wel schoon zand, straatzand of vulzand genoemd. Met al deze benamingen bedoelen we hetzelfde: wit zand dat je gebruikt om een goede basis voor je bestrating te maken.
Aanlegtips
Gebakken klinkers of betonklinkers kiezen?
Wat zijn de verschillen tussen gebakken klinkers en betonklinkers? Wat zijn de voor- en nadelen van gebakken klinkers en betonklinkers? En welke klinker past het beste bij jou?
Aankooptips
Terras schoonmaken: de do's en dont's
Je terras op een milieuvriendelijke manier schoonmaken? Dat kan! Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar schrobben is zelden nodig en je bestrating reinigen kan heel eenvoudig zijn. Je hebt enkel wat tijd, geduld en de juiste schoonmaakspullen nodig. Verder maakt het natuurlijk verschil of je een terras van betontegels hebt of van keramische tegels.
Onderhoud