menu

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag* van 08.00 tot 17.00 uur.
Op zaterdag zijn we er van 08.00 tot 15.30 uur.

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


Witte vlekken op je tuintegels? Wat is het?

Onderhoud
Witte vlekken op je tuintegels? Wat is het?

Witte vlekken op de tegels in je tuin worden veroorzaakt door kalkuitbloei. Dit zie je het meest op donkere betontegels als ze nat zijn. Witte kalkvlekken gaan vanzelf weer weg.

Heb je witte uitslag op je net nieuwe tuintegels? Geen nood, er is niets mis met je bestrating. Juist op nieuwe tegels kun je witte vlekken tegenkomen.

Wil je kalkuitbloei voorkomen of er zo min mogelijk last van hebben? Kies dan voor keramische tuintegels of gebakken klinkers.


Wat is kalkuitbloei?

Als kalk in betonbestrating aan de oppervlakte komt, zie je dit als witte vlekken op je tegels. Dit gebeurt als de tegels nat zijn, omdat er dan water door het beton trekt. We noemen dit kalkuitbloei.
 

Waar komt kalkuitbloei vandaan?

 In betonproducten zit kalk, omdat ze gemaakt worden met zand, cement, grind en water. De combinatie van water en cement zorgt voor kalk in de tegels. Vooral als de tegels nat worden door regen kun je de kalkuitbloei zien.
 

We onderscheiden drie soorten kalkuitbloei:

Primaire kalkuitbloei

Witte kalkvlekken die al bij de productie zichtbaar worden noemen we primaire kalkuitbloei. Natuurlijk doen onze fabrikanten hun best om kalkuitbloei tijdens het maken van de tegels tegen te gaan. Daardoor kom je op tuintegels steeds minder vaak primaire kalkuitbloei tegen.
 

Secundaire kalkuitbloei

Als er witte vlekken op je nieuwe tegels komen als ze net aangelegd zijn, is het secundaire kalkuitbloei. De witte vlekken ontstaan als de tegels nat worden. Er trekt dan namelijk water door het beton, waardoor ook de kalkverplaatsing begint.
 

Kalk uit zand

Het is ook mogelijk dat er kalk omhoogtrekt uit het witte ophoogzand onder je bestrating. Ook wanneer je betontegels hebt met een kalkwerende behandeling en/of een verdichte toplaag, heb je kans op wat witte vlekken.
 

 


Hoe lang duurt kalkuitbloei?

Dat is vooral afhankelijk van welke tegels je hebt en hoe de weersomstandigheden zijn. In betontegels die erg poreus zijn krijgt kalkuitbloei veel meer kans dan op betontegels met een verdichte toplaag. Op poreuze tegels blijven witte vlekken wel even zitten. Zeker wanneer ze vaak nat zijn door regen en weinig zon krijgen. Kalkuitbloei kan al met al een paar maanden tot een jaar zichtbaar blijven.
 

Kalkuitbloei verwijderen

Witte vlekken van kalkuitbloei van je tegels verwijderen valt niet mee. De kalk zit namelijk helemaal in het materiaal. Toch zijn er middelen zoals kalkuitbloeiverwijderaar of het huis-tuin-en-keukenmiddeltje van koolzuurhoudend water en schoonmaakazijn. Uiteindelijk kun je kalkuitbloei het beste enkel met geduld behandelen, maar wil je toch liever snelle resultaat zien dan raden wij je Varistone Kalk EX aan. Bestel eenvoudig online en de schoonmaak van jouw terras kan in 'no time' beginnen. 
 

 TIP  Ons advies is echter om gewoon geduld te hebben, omdat de werking van schoonmaakmiddelen vaak niet perfect is.
 

Kalkuitbloei voorkomen

Wil je witte kalkvlekken in je bestrating voorkomen, kies dan voor keramische tuintegels of gebakken klinkers. Bij betontegels met een coating en/of impregnering heb je minder kans op kalkvlekken.

Zorg dat je tegels niet onnodig (lang) nat zijn door ze goed op afschot te leggen, dan kan jij genieten van een terras met een strakke uitstraling!

Ook kun je natuurlijk kiezen voor een tegel in een wat lichtere kleur, want daarop zie je kalkuitbloei gewoon een stuk minder.


Witte vlekken van kalkuitbloei zie je vooral op donkere tegels.



Biomos Algenreiniger Groenaanslagverwijderaar 1 liter
In showtuin

Biomos Algenreiniger Groenaanslagverwijderaar 1 liter

Uit voorraad leverbaar
16,
95
stuk
Biomos Algenreiniger Groenaanslagverwijderaar 5 liter
In showtuin

Biomos Algenreiniger Groenaanslagverwijderaar 5 liter

Uit voorraad leverbaar
56,
00
stuk
Varistone Beton- en Tegelreiniger 5 liter

Varistone Beton- en Tegelreiniger 5 liter

Voorraadstatus op aanvraag
84,
49
stuk
Varistone Kalk EX 5 liter

Varistone Kalk EX 5 liter

Beperkt op voorraad
78,
00
stuk


Ook interessant om te lezen

Tuintegels leggen: het complete DIY stappenplan
Ga je je tuintegels zelf aanleggen of vraag je toch een stratenmaker? Waarom zou je? Het leggen van tuintegels is helemaal niet moeilijk! Met onze tips ga je dat helemaal zelf doen. Vraag je broer, zus, buurman of wie dan ook om je te helpen dan zal je zien dat het best leuk is. We nemen je mee in dit duidelijke DIY stappenplan voor het aanleggen van je terrastegels.
Aanlegtips
Hoe plaats je opsluitbanden?
Opsluitbanden, ook wel betonbanden genoemd, zorgen ervoor dat je bestrating netjes strak blijft liggen. Het plaatsen van deze opsluitbanden is een secuur klusje. Als je dit goed doet zorg je ervoor dat het daadwerkelijk bestraten gemakkelijker gaat. Daarnaast heb je dan jarenlang plezier van je strakke sierbestrating!
Aanlegtips
Terras schoonmaken: de do's en dont's
Je terras op een milieuvriendelijke manier schoonmaken? Dat kan! Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar schrobben is zelden nodig en je bestrating reinigen kan heel eenvoudig zijn. Je hebt enkel wat tijd, geduld en de juiste schoonmaakspullen nodig. Verder maakt het natuurlijk verschil of je een terras van betontegels hebt of van keramische tegels.
Onderhoud