menu

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag zijn we er van 08.00 tot 15.30 uur.
 

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


 

Witte vlekken op je tuintegels? Wat is het?

Onderhoud
Witte vlekken op je tuintegels? Wat is het?

Witte vlekken op je tegels buiten?

Dat is kalkuitbloei

Witte vlekken op de tegels in je tuin worden veroorzaakt door kalkuitbloei. Dit zie je het meest op donkere betontegels als ze nat zijn. Witte kalkvlekken gaan vanzelf weer weg.

Heb je witte uitslag op je net nieuwe tuintegels? Geen nood, er is niets mis met je bestrating. Juist op nieuwe tegels kun je witte vlekken tegenkomen.

Wil je kalkuitbloei voorkomen of er zo min mogelijk last van hebben? Kies dan voor keramische tuintegels of gebakken klinkers.


 

 

Wat is kalkuitbloei?

Als kalk in betonbestrating aan de oppervlakte komt, zie je dit als witte vlekken op je tegels. Dit gebeurt als de tegels nat zijn, omdat er dan water door het beton trekt. We noemen dit kalkuitbloei.

 

Waar komt die kalk vandaan?

Zand, cement, grind en water
In betonproducten zit kalk, omdat ze gemaakt worden met zand, cement, grind en water. De combinatie van water en cement zorgt voor kalk in de tegels. Vooral als de tegels nat worden door regen kun je de kalkuitbloei zien.

Primaire kalkuitbloei
Witte kalkvlekken die al bij de productie zichtbaar worden noemen we primaire kalkuitbloei. Natuurlijk doen onze fabrikanten hun best om kalkuitbloei tijdens het maken van de tegels tegen te gaan. Daardoor kom je op tuintegels steeds minder vaak primaire kalkuitbloei tegen.

Secundaire kalkuitbloei
Als er witte vlekken op je nieuwe tegels komen als ze net aangelegd zijn, is het secundaire kalkuitbloei. De witte vlekken ontstaan als de tegels nat worden. Er trekt dan namelijk water door het beton, waardoor ook de kalkverplaatsing begint.

Kalk uit zand
Het is ook mogelijk dat er kalk omhoogtrekt uit het witte ophoogzand onder je bestrating. Ook wanneer je betontegels hebt met een kalkwerende behandeling en/of een verdichte toplaag, heb je kans op wat witte vlekken.

 

Hoe lang duurt kalkuitbloei?

Dat is vooral afhankelijk van welke tegels je hebt en hoe de weersomstandigheden zijn. In betontegels die erg poreus zijn krijgt kalkuitbloei veel meer kans dan op betontegels met een verdichte toplaag. Op poreuze tegels blijven witte vlekken wel even zitten. Zeker wanneer ze vaak nat zijn door regen en weinig zon krijgen. Kalkuitbloei kan al met al een paar maanden tot een jaar zichtbaar blijven.

 

Kalkuitbloei verwijderen

Witte vlekken van kalkuitbloei van je tegels verwijderen valt niet mee. De kalk zit namelijk helemaal in het materiaal. Toch zijn er middelen zoals kalkuitbloeiverwijderaar of het huis-tuin-en-keukenmiddeltje van koolzuurhoudend water en schoonmaakazijn.

 

Kalkuitbloei voorkomen

Wil je witte kalkvlekken in je bestrating voorkomen, kies dan voor keramische tuintegels of gebakken klinkers. Bij betontegels met een verdichte toplaag, coating en/of impregnering heb je minder kans op kalkvlekken. Zorg dat je tegels niet onnodig (lang) nat zijn door ze goed op afschot te leggen, dan kan jij genieten van een terras met een strakke uitstraling!Misschien ook interessant om te lezen

Worden keramische tegels glad?
Keramische tuintegels staan bekend om de vele voordelen die ze hebben. Keramiek is onderhoudsarm, kleurvast en vlek- en krasbestendig. Ook lees je vaak dat keramische tegels niet glad worden. Is dat zo? Worden keramische tegels glad?
Materialen
Hoeveel snijverlies heb je bij bestrating?
Wanneer je bestrating bestelt, moet je altijd rekening houden met snijverlies (ook wel knipverlies genoemd). Omdat je tegels, stenen of klinkers op maat moet knippen of snijden, heb je iets meer vierkante meters nodig dan je uiteindelijke terras of stoep is.
Aankooptips
Op zoek naar stroeve antislip terrastegels?
Gladde tuintegels, dat wil je niet! Een terras dat snel glad wordt, is onveilig en oncomfortabel. We nemen je daarom graag mee in het assortiment om uit te vinden hoe het zit met de stroefheid van tuintegels.
Aankooptips