menu

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag* van 08.00 tot 17.00 uur.
Op zaterdag zijn we er van 08.00 tot 15.30 uur.

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


Terras schoonmaken: de do's en dont's

Onderhoud
Terras schoonmaken: de do's en dont's

De beste tips van Gerda - tekstschrijfster van Bestratingsweb.nl

Je terras op een milieuvriendelijke manier schoonmaken? Dat kan! Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar schrobben is zelden nodig en je bestrating reinigen kan heel eenvoudig zijn. Je hebt enkel wat tijd, geduld en de juiste schoonmaakspullen nodig.

Verder maakt het natuurlijk verschil of je een terras van betontegels hebt of van keramische tegels. Benieuwd naar de beste manier om je terras te reinigen? Weten hoe je bruine vlekken op je bestrating voorkomt? Of hoe je vetvlekken verwijdert? Lees dan snel verder.

Heb jij keramische tegels? Lees dan de blog ‘Hoe keramische tegels schoonmaken?’.


Direct naar: Vlekken op je terras? | Hoe verwijder je zwarte vlekken van je terras?

Hoe maak ik mijn terras het beste schoon?

Als de winter voorbij is, laten de eerste zonnestralen laten jouw terras er groener uitzien dan het gras van de buren. Oeps! Tijd dus voor de grote schoonmaak.

Wij van Bestratingsweb.nl zullen je niet om de tuin leiden: bij groene aanslag is er maar één beste manier om jouw terras schoon te maken. Groene-aanslag-reiniger! Daarnaast kun je bij lichte vervuiling kiezen voor warm water en we adviseren bij zware vervuiling dit te laten doen door een professioneel bedrijf met een stoomreiniger.

Deze drie opties beschadigen je betontegel, klinker of grindtegel niet. Vrijwel alle andere huis-tuin-en-keuken-middeltjes wel. Daarover kun je verderop in de blog meer lezen.  
 

 Verkeerd schoonmaken kan de coating of toplaag van je bestrating beschadigen. Hierdoor kun je juist meer last krijgen van groene aanslag en algen.
 

Verwijder groene aanslag van je terras met een groene-aanslag-reiniger

Groene aanslag kun je het beste van je terras verwijderen met een speciale groene-aanslag-reiniger. Deze reiniger is milieuvriendelijk en tast je tegels of voegen niet aan. Echt een aanrader! Je verdunt het schoonmaakmiddel met water. Hierdoor kun je er de nodige vierkante meter mee schoonmaken. De voordelen van Biomos Algenreiner zijn: 

 • Reinigt grondig en impregneert 
 • Is in verdunde vorm niet agressief voor de ondergrond 
 • Werkt tot één jaar lang 
 • Erg eenvoudig in gebruik en dus arbeidsbesparend
   

Stappenplan terras schoonmaken met groene-aanslag-reiniger

 1. Schaf een goede en milieuvriendelijke groene-aanslag-reiniger aan. 
  Bekijk direct: Biomos Algenreiniger Groene-aanslag-verwijderaar
 2. Verdun de groene-aanslag-reiniger met water.
  Gebruik hierbij de verhouding die aangegeven staat op het product. 
 3. Doe het schoonmaakmiddel in een gieter of drukspuit. 
 4. Sproei of verdeel de verdunde groene-aanslag-reiniger over je terras. 
  Doe dit bij droog weer en niet in de volle zon.
 5. Laat de reiniger zijn werk doen en na een paar zonnige dagen is je terras weer mooi schoon! 

 

 

Maak je terras schoon met warm water

Is jouw terras er nog niet heel erg aan toe, maar kan hij wel een schoonmaakbeurt gebruiken? Dan is de meest simpele en milieuvriendelijke manier gewoon heet water. Hier houden algen namelijk niet van. Probeer eens heet water in plaats van koud water en je zult zien dat dit in de beginfase genoeg is om jouw terras weer zijn oorspronkelijke look terug te geven. 
 

Terras betontegels schoonmaken met de hogedrukspuit?

Geen goed idee! We houden een lang en technisch verhaal lekker kort: er is een grote kans dat je met de harde straal van de hogedrukspuit je tegels of voegmortel beschadigt. Hierdoor wordt de toplaag van betontegels poreus en krijgt alg nog meer ruimte om zichzelf te nestelen. Zo wordt het probleem op de lange termijn alleen maar groter. 
 

Terras reinigen met groene zeep?

Groene zeep is milieuvriendelijk, maar wij raden het toch af om je terras hiermee schoon te maken. De basis van deze zeep bestaat uit vetten en olie en kan juist vlekken achterlaten. Dat wil natuurlijk niemand! 
 


De meeste huis-tuin-en-keuken-middeltjes zijn schadelijk voor je bestrating en de natuur
 

Terras schoonmaken met azijn?

Je terras van betontegels reinigen met natuur- of schoonmaakazijn? Beter van niet. Azijnzuur breekt kalk af en in beton zit veel kalk. Grote kans dus dat je met natuur- of schoonmaakazijn jouw bestrating beschadigt. 
 

Terras schoonmaken met soda, chloor, Biotex of waspoeder?

Soda en chloor zijn chemische schoonmaakmiddelen. Heel simpel: respect voor de natuur en deze middelen gaan niet samen. Waspoeder en Biotex zijn ook een veelgenoemd schoonmaakmiddelen wat betreft het terras. Nu zal de ene waspoeder misschien milieuvriendelijker zijn dan de andere, maar doe het gewoon niet! Gebruik waspoeder gewoon voor de was en groene-aanslag-reiniger voor groene aanslag.
 

Vlekken op je terras?

Vlekken op je bestrating dat wil je niet. Maar soms zijn ze er toch zo na de BBQ of misschien zomaar ineens. Witte vlekken, bruine vlekken, wijn- of vetvlekken: allemaal zijn ze ongewenst. Voorkomen is dus ook in dezen beter dan genezen.  

Toe aan nieuwe bestrating? Ga dan voor betontegels met een goede beschermlaag of voor keramische tegels. Aan het harde materiaal van een keramische tegel hecht vuil zich nauwelijks en ook betontegels met een beschermlaag zijn relatief gemakkelijk en snel schoon te maken. 

De tip tegen vlekken: veeg blad regelmatig weg, maak je terras op tijd schoon en behandel vlekken zo snel mogelijk!
  

Bruine vlekken van bladeren op je terras?

Wanneer er lange tijd bladeren op je terras blijven liggen kan dit vlekken veroorzaken. Voorkomen is eenvoudiger dan verwijderen, dus tijdig vegen is zeer lonend. Tijdens het rottingsproces van bladeren komt er looizuur vrij. Dit zuur is agressief voor bestrating. Deze organische vlekken zullen door de tijd heen langzaam weer verdwijnen. Veel zon zal ervoor zorgen dat de bruine vlekken sneller wegtrekken. Wil jij niet wachten op de zon en toch alvast doen wat je kunt? Gebruik dan Varistone Beton Krachtreiniger. Dit middel helpt tegen organische vervuiling op je betontegels (bruine, zwarte en zanderige vervuiling).
 

Hoe verwijder je wijn- en vetvlekken van je terras?

De BBQ staat aan en de wijn vloeit. Dat is genieten, maar een ongelukje zit in een klein hoekje en een vlek is zo gemaakt. Dep de wijn-, vet- of bijvoorbeeld ketchupvlek zo snel mogelijk. Spoel je terras daarna met warm water. Op deze manier kun je eenvoudig jouw terras beschermen tegen blijvende vlekken.  
 

Witte vlekken op je terras?

Heb jij last van witte vlekken op je tuintegels? Dan is dit zeer waarschijnlijk kalkuitbloei. Kalkuitbloei kun je het beste behandelen met enkel geduld. Wil je het toch liever behandelen met een middel uit een flesje? Kies dan voor Varistone Kalk EX. Dit heeft een goede werking tegen kalkuitbloei op betontegels.Wil je weten waardoor je last hebt van deze vlekken en nog meer informatie? Lees dan de blog ‘Witte vlekken op je tuintegels? Wat is het?’. 
 

Hoe verwijder je algen en korstmossen van je terras?

Korstmossen bestaan uit een verbinding van algen en mossen en zijn er in verschillende kleuren. Ook korstmossen kun je verwijderen met Biomos. Een alternatief voor dit reinigingsmiddel is stoom. Door de stoom sterven de mossen en algen af en kun je ze gemakkelijk opvegen. Breng de tempratuur van de korstmos met de stoom op 70 graden. Doe dit bij een minimale buitentempratuur van 15 graden Celsius dan zullen de wortels afsterven. 
 

Hoe verwijder je zwarte vlekken van je terras?

Wanneer minuscule zwarte roetdeeltjes zich aan je terras hechten dan vormt dit een voedingsbodem voor mossen en algen. Grote kans dus dat deze zwarte aanslag zichtbaar blijft op je terras na het verwijderen van de algen en of mossen. Wil je deze vlekken verwijderen? Gebruik hiervoor dan Varistone Krachtreiniger of een zwarte-aanslag-reiniger. 
 

Biomos groene-aanslag-reiniger bestellen

Wil jij onze Biomos groene-aanslag-reiniger, Varistone Krachtreiniger of Varistone Kalk EX kopen? Bestel dan eenvoudig online of kom langs in onze showtuin!Biomos Algenreiniger Groenaanslagverwijderaar 1 liter
In showtuin

Biomos Algenreiniger Groenaanslagverwijderaar 1 liter

Uit voorraad leverbaar
16,
95
stuk
Biomos Algenreiniger Groenaanslagverwijderaar 5 liter
In showtuin

Biomos Algenreiniger Groenaanslagverwijderaar 5 liter

Uit voorraad leverbaar
56,
00
stuk
Varistone Beton- en Tegelreiniger 5 liter

Varistone Beton- en Tegelreiniger 5 liter

Voorraadstatus op aanvraag
84,
49
stuk
Varistone Kalk EX 5 liter

Varistone Kalk EX 5 liter

Beperkt op voorraad
78,
00
stuk


Ook interessant om te lezen

Wat is in-lite en hoe werkt het?
Heb je net je nieuwe tuin aangelegd met de mooiste tegels, meubels en beplanting dan wil je dit natuurlijk ook ‘s avonds kunnen zien. Want zeg nou zelf, in de winter uit je raam kijken naar een donker gat wil niemand. En in de zomer is het ook gezellig als je het weer eens laat maakt met een wijntje op je eigen terras. Zo maar 2 hele belangrijke redenen om te kiezen voor sfeervolle tuinverlichting. En oh ja, het is ook nog eens goed om gespuis op afstand te houden. Die houden niet zo van licht. 
Aankooptips
Wat zijn de voor- en nadelen van keramische tuintegels?
In de bestratingswereld zijn er geen tegels die onderhoudsarmer zijn keramische tegels. Dat is dan ook precies de reden waarom ze zo populair zijn. De grondstof, klei of leem, wordt gebakken op hoge temperatuur en wordt dus keihard. Deze hardheid en zijn dichtheid zijn zonder twijfel de grootste voordelen van de keramische tegel. We zetten de voor- en nadelen even overzichtelijk voor je op een rijtje.
Aankooptips
Tuintegels met coating/impregnering?
Je wilt een onderhoudsarm terras dat makkelijk schoon te maken is en lang mooi blijft? Kies dan in je nieuwe tuin voor tuintegels met een coating! Daar ga je jarenlang plezier van hebben.
Aankooptips