menu

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.
Op zaterdag zijn we er van 08.00 tot 15.30 uur.
 

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


Terras schoonmaken: de do's en dont's

Onderhoud
Terras schoonmaken: de do's en dont's

De beste tips van Gerda - tekstschrijfster van Bestratingsweb.nl

Je terras op een milieuvriendelijke manier schoonmaken? Dat kan! Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar schrobben is zelden nodig en je bestrating reinigen kan heel eenvoudig zijn. Je hebt enkel wat tijd, geduld en de juiste schoonmaakspullen nodig.

Verder maakt het natuurlijk verschil of je een terras van betontegels hebt of van keramische tegels. Benieuwd naar de beste manier om je terras te reinigen? Lees dan snel verder.

Heb jij keramische tegels? Lees dan de blog ‘Hoe keramische tegels schoonmaken?’.


Hoe maak ik mijn terras het beste schoon?

Als de winter voorbij is, laten de eerste zonnestralen laten jouw terras er groener uitzien dan het gras van de buren. Oeps! Tijd dus voor de grote schoonmaak.

Wij van Bestratingsweb.nl zullen je niet om de tuin leiden: er is maar één beste manier om jouw terras schoon te maken. Groene-aanslag-reiniger! Daarnaast kun je bij lichte vervuiling kiezen voor warm water en bij zware vervuiling voor een stoomreiniger.

Deze drie opties beschadigen je betontegel, klinker of grindtegel niet. Vrijwel alle andere huis-tuin-en-keuken-middeltjes wel. Daarover kun je verderop in de blog meer lezen.  
 

 Verkeerd schoonmaken kan de coating of toplaag van je bestrating beschadigen. Hierdoor kun je juist meer last krijgen van groene aanslag en algen.
 

Maak je terras schoon met groene-aanslag-reiniger

Je kunt je terras het beste schoonmaken met een groene-aanslag-reiniger. Deze reiniger is milieuvriendelijk en tast je tegels of voegen niet aan. Echt een aanrader! Je verdunt het schoonmaakmiddel met water. Hierdoor kun je er de nodige vierkante meter mee schoonmaken. De voordelen van Biomos Algenreiner zijn: 

 • Reinigt grondig en impregneert 
 • Is in verdunde vorm niet agressief voor de ondergrond 
 • Werkt tot één jaar lang 
 • Erg eenvoudig in gebruik en zo arbeidbesparend
   

Stappenplan terras schoonmaken met groene-aanslag-reiniger

 1. Schaf een goede en milieuvriendelijke groene-aanslag-reiniger aan. 
  Bekijk direct: Biomos Algenreiniger Groene-aanslag-verwijderaar
 2. Verdun de groene-aanslag-reiniger met water.
  Gebruik hierbij de verhouding die aangegeven staat op het product. 
 3. Doe het schoonmaakmiddel in een gieter of drukspuit. 
 4. Sproei of verdeel de verdunde groene-aanslag-reiniger over je terras. 
  Doe dit bij droog weer en niet in de volle zon.
 5. Laat de reiniger zijn werk doen en na een paar zonnige dagen is je terras weer mooi schoon! 

 

 

Maak je terras schoon met warm water

Is jouw terras er nog niet heel erg aan toe, maar kan hij wel een schoonmaakbeurt gebruiken? Dan is de meest simpele en milieuvriendelijke manier gewoon heet water. Hier houden algen namelijk niet van. Probeer eens heet water in plaats van koud water en je zult zien dat dit in de beginfase genoeg is om jouw terras weer zijn oorspronkelijke look terug te geven. 
 

 

Terras schoonmaken met een stoomreiniger

Wanneer je terras van betontegels er écht erg aan toe is kun je gaan voor een stoomreiniger. Voor keramische tegels kun je een gewone stoomreiniger gebruiken, maar voor betontegels heb je een speciale terrasreiniger nodig.
 

 TIP  Gebruik voor betontegels altijd een terrasreiniger zonder hogedruk. Hogedruk kan je betontegels juiste beschadigen.  
 

Dankzij de warme stoom van de stoomreiniger sterven algen en mossen op je terras af. De resten hiervan kun je gemakkelijk opvegen. Ook korstmossen kun je gemakkelijk met de stoomreiniger verwijderen. De beste manier hiervoor is de tempratuur van het korstmos met de stoom op te laten lopen tot 70 graden. Dan sterven de wortels af. Dit kan bij een buitentempratuur vanaf 15 graden.
 

Terras schoonmaken met de hogedrukspuit?

Geen goed idee! We houden een lang en technisch verhaal lekker kort: er is een grote kans dat je met de harde straal van de hogedrukspuit je tegels of voegmortel beschadigt. Hierdoor wordt de toplaag poreus en krijgt alg nog meer ruimte om zichzelf te nestelen. Zo wordt het probleem op de lange termijn alleen maar groter. 
 

Terras reinigen met groene zeep?

Groene zeep is milieuvriendelijk, maar wij raden het toch af om je terras hiermee schoon te maken. De basis van deze zeep bestaat uit vetten en olie en kan juist vlekken achterlaten. Dat wil natuurlijk niemand! 
 


De meeste huis-tuin-en-keuken-middeltjes zijn schadelijk voor je bestrating en de natuur
 

Terras schoonmaken met azijn?

Je terras reinigen met natuur- of schoonmaakazijn? Beter van niet. Azijnzuur breekt kalk af en in beton zit veel kalk. Grote kans dus dat je met natuur- of schoonmaakazijn jouw bestrating beschadigt. 
 

Terras schoonmaken met soda, chloor, Biotex of waspoeder?

Soda en chloor zijn chemische schoonmaakmiddelen. Heel simpel: respect voor de natuur en deze middelen gaan niet samen. Waspoeder en Biotex zijn ook een veelgenoemd schoonmaakmiddelen wat betreft het terras. Nu zal de ene waspoeder misschien milieuvriendelijker zijn dan de andere, maar doe het gewoon niet! Gebruik waspoeder gewoon voor de was en groene-aanslag-reiniger voor groene aanslag.


Biomos groene-aanslag-reiniger bestellen

Dus, wil jij onze Biomos groene-aanslag-reiniger bestellen? Kom langs in onze showtuin of bestel online!Ook interessant om te lezen

Wat is GeoCeramica?
GeoCeramica is een serie keramische tuintegels. De tegels bestaan uit een keramische toplaag en een betonnen onderlaag. Dankzij deze constructie zijn deze keramische tegels geschikt voor buiten en zeer eenvoudig te leggen.
Aankooptips
Last van groene aanslag op je tuintegels?
Groene algaanslag. Het is een veelvoorkomend probleem in Nederlandse tuinen. Vooral in natte en koude periodes ziet je terras er niet fraai uit vanwege de groene aanslag.
Onderhoud
Witte vlekken op je tuintegels? Wat is het?
Witte vlekken op de tegels in je tuin worden veroorzaakt door kalkuitbloei. Dit zie je het meest op donkere betontegels als ze nat zijn. Witte kalkvlekken gaan vanzelf weer weg.
Onderhoud