menu

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag* van 08.00 tot 17.00 uur.
Op zaterdag zijn we er van 08.00 tot 15.30 uur.

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


Tuintegels schoonmaken: dat doe je zo!

Onderhoud
Tuintegels schoonmaken: dat doe je zo!

De beste tips van Gerda - tekstschrijfster van Bestratingsweb.nl

Het schoonmaken van tuintegels: niemand heeft er zin in, maar als het klaar is geeft het je zo’n voldaan gevoel. Uiteindelijk kun je toch pas echt genieten in je tuin wanneer niet alleen de zon, maar ook je terras ligt te 'shinen'.

In deze blog lees je hoe je het beste je tuintegels schoonmaakt en waarom je de hogedrukspuit hiervoor beter in de schuur laat staan. De belangrijkste tip: doe maar gewoon, veel gekkigheid heb je niet nodig om je terrastegels schoon te maken! 


Hoe kan ik mijn tuintegels het beste schoonmaken?

Warm water, groene-aanslag-reiniger en een stoomreiniger: dat zijn de 3 beste manieren om jouw tuintegels schoon te maken. Natuurlijk maakt het uit welke terrastegels of klinkers je hebt. Met keramische tegels zal je gegarandeerd minimaal onderhoud aan je terras hebben. Wanneer je betontegels hebt dan heb je ietsje meer onderhoud, maar wel weer tegels voor een aantrekkelijke prijs.
 

 TIP  Pak voor het schoonmaken van je tuintegels niet zomaar de hogedrukspuit en gebruik niet allerlei huis-tuin-en-keuken-middeltjes, deze kunnen de coating of toplaag van je tuintegel beschadigen!  
 

Betontegels schoonmaken

Meestal pakken we gewoon de tuinslang om onze terrastegels schoon te maken, maar pak eens warm water. Algen houden niet van warm water en dus zullen de meeste tuintegels niet veel meer nodig hebben om schoon te worden. Heb jij een ruwe of robuuste tegels of klinkers? Gebruik dan een groene-aanslag-reiniger , Varistone Beton krachtreiniger voor organische aanslag of een stoomreiniger voor buiten. Nog meer tips en tricks vind je in de blog 'Terras schoonmaken: de do's en dont's'.  
 

Keramische terras schoonmaken

Heb jij een keramisch terras of wil je voor keramische tegels buiten kiezen? Goede keuze. Met keramische tuintegels zit jij al aan de BBQ terwijl je buurman zijn terras nog staat te schrobben. Keramische tegels zijn namelijk enorm onderhoudsvriendelijk en kun je heel eenvoudig schoonmaken. Meestal is warm water al genoeg en je kunt je keramische terras zelfs dweilen! Lees meer in de blog ‘Hoe keramische tegels schoonmaken?’. 
 

Aanslag op je terras?

Bij de eerste lente-zonnestralen is het in één keer duidelijk: jouw tuintegels hebben een schoonmaakbeurt nodig. Maar wat moet je met de groene aanslag op je terras? Wij raden je Biomos aan. Dit middel tast je grindtegels, betonklinkers of betontegels niet aan. Echt alles weten over groene aanslag en het verwijderen ervan? Lees dan de blog ‘Last van groene aanslag op je tuintegels?'. 
 

Hoe verwijder je zwarte aanslag?

Zwarte aanslag wordt gevormd door minuscule roetdeeltjes die zich hechten aan je tegel. Dit vormt een voedingsbodem voor algen en mossen. Vaak blijven deze vlekken dan ook achter na het verwijderen van de alg of het mos. Kortom: je bent ze liever kwijt dan rijk. Je kunt voor het verwijderen van zwarte aanslag Varistone Beton krachtreiniger gebruiken. Deze krachtreiniger werkt intensief tegen organische vervuiling.
 

Korstmos verwijderen van je tuintegels?

Korstmossen op je tuintegels zijn erg hardnekkig. Ze zijn er in verschillende kleuren en bestaan uit een verbinding van algen en schimmels. Je kunt de korstmossen het beste met een stoommachine op een tempratuur van 70 graden brengen. Dan sterven de wortels af. Je kunt dit doen bij droog weer en bij een tempratuur vanaf 15 graden.  
 

Tuintegels schoonmaken met een hogedrukreiniger?

Je tuintegels schoonmaken met een hogedrukreiniger? Beter van niet. Sterker nog, wij raden het ten zeerste af. De druk van de reiniger kan de coating of de toplaag van je tegels beschadigen. Daarnaast kun je je voegmortel zelfs stuk spuiten.  
 

Tuintegels schoonmaken met groene zeep?

Groene zeep bestaat uit olie en vetten. Dit kan vlekken achterlaten op je tuintegels. Daarnaast kan deze zeep een laagje achterlaten waardoor je tuintegels glad kunnen worden. Nu is de zeep wel milieuvriendelijk, maar op alle andere bijwerkingen zit natuurlijk niemand te wachten. Niet voor niets dat we het afraden om met groene zeep je tuintegels schoon te maken. 
 

Tuintegels schoonmaken met azijn?

Natuurazijn is minder schadelijk voor je tuintegels dan schoonmaakazijn, maar we raden je het toch echt beide af. Azijnzuur breekt kalk af, dus elke product met kalk wordt aangetast. Grote kans dus dat je je tuintegels beschadigt wanneer je ze schoonmaakt met azijn.
 

Hoe kan ik  het best je terrastegels schoonmaken?

Veel schoonmaakmiddelen beschadigen je terrastegels. Daarom is het erg belangrijk dat je het juiste schoonmaakmiddel gebruikt. Heb je last van groene aanslag? Gebruik dan Biomos Groene-aanslag-verwijderaar. Dit schoonmaakmiddel beschermt je tegel ook op de lange termijn voor vuil en maakt de tegel effectief en gemakkelijk schoon. Heb je last van zwarte aanslag? Gebruik dan Varistone Beton Krachtreiniger. Wanneer je bestrating licht vervuild is dan is warm/heet water vrijwel altijd voldoende om je terrastegels schoon te maken. Is jouw terras er echt erg aan toe? Dan zou je kunnen overwegen om een stoomreiniger te huren. 

 TIP  Schoonmaakmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor het reinigen van je terrastegels werken veel effectiever en gemakkelijk dan huis-tuin-en-keukenmiddeltjes! Daarnaast zijn ze meestal ook nog eens beter voor het milieu.   Biomos Algenreiniger Groenaanslagverwijderaar 1 liter
In showtuin

Biomos Algenreiniger Groenaanslagverwijderaar 1 liter

Uit voorraad leverbaar
16,
95
stuk
Biomos Algenreiniger Groenaanslagverwijderaar 5 liter
In showtuin

Biomos Algenreiniger Groenaanslagverwijderaar 5 liter

Uit voorraad leverbaar
56,
00
stuk
Varistone Beton- en Tegelreiniger 5 liter

Varistone Beton- en Tegelreiniger 5 liter

Voorraadstatus op aanvraag
84,
49
stuk
Varistone Kalk EX 5 liter

Varistone Kalk EX 5 liter

Beperkt op voorraad
78,
00
stuk


Ook interessant om te lezen

Waterdoorlatende bestrating: wat zijn de opties?
Waterdoorlatende bestrating is erg in opkomst en past erg goed in een groene, ecologische en of duurzame tuin. Grastegels zijn hierbij een veel gekozen optie. Perfect om wél verharding te creëren, maar niet een heel oppervlak dicht te leggen. Met waterdoorlatende kan regenwater gewoon in de grond zakken en dat is natuurlijk goed voor het milieu.
Aankooptips
Hoe maak je een goed zandbed?
Voordat je bestrating kunt aanleggen, maak je een goed zandbed van schoon, wit ophoogzand/straatzand. Hoe je dit doet en wat je nodig hebt, dat lees je in deze blog. Ophoogzand wordt ook wel schoon zand, straatzand of vulzand genoemd. Met al deze benamingen bedoelen we hetzelfde: wit zand dat je gebruikt om een goede basis voor je bestrating te maken.
Aanlegtips
Welke tegels kunnen op de oprit?
Wanneer je een oprit gaat bestraten, moet je goed weten welke tegels je kunt gebruiken. Er zijn tegels die geschikt zijn als opritbestrating, maar ook tegels die het minder fijn vinden als jij je auto erop zet.
Aankooptips