menu

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.
Op zaterdag zijn we er van 08.00 tot 15.30 uur.

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


Hoe moet je keramische tegels met onderlaag leggen?

Aanlegtips
Hoe moet je keramische tegels met onderlaag leggen?
Aanlegadvies keramische tegels in de tuin:
2 cm dikte | 3 cm dikte | Met onderlaag 

Uitleg en tips van Isaäc - online verkoopadviseur van Bestratingsweb.nl

Keramische terrastegels met een onderlaag kun je gewoon op een zandbed leggen. Dat komt door de betonnen onderlaag, die een sterke basis vormt voor je terras van keramische tegels.

Een gewone keramische tegel is niet zomaar op het zand te leggen. Daar is deze te dun voor. Verder is het erg belangrijk dat de ondergrond waterdoorlatend is. Komt er water onder de tegels dan moet dit goed afgevoerd worden, omdat de tegel anders losvriest. 

Bij tegels van 'keramiek op beton' is deze waterdoorlatende laag eigenlijk al onder de keramische tegel verlijmd. Ook is deze betonnen drager meteen al dik genoeg. Dit zorgt voor voldoende stabiliteit om de tegel gewoon rechtstreeks op het zandbed te leggen.


Het ontstaan van keramische tegels met onderlaag

Met keramische tuintegels weet je het zeker: minimaal onderhoud en maximale levensduur. Wie wil dat nou niet?! Toch zijn we niet eerlijk zijn als we zouden zeggen dat er geen nadelen zijn. Het aanleggen van keramische tegels buiten was altijd een lastige klus, want ze moesten verlijmd worden op drainagesplit (dit mag je gauw weer vergeten).

Vandaar dat de meest knappe koppen uit de tegelwereld bedacht hebben dat dat toch echt anders moest. Jarenlang werd er in het diepste geheim aan gewerkt. En in 2016 was het zover. MBI presenteerde de eerste keramische tegels met een betonnen onderlaag: De GeoCeramica. Een uitvinding van jewelste! 

Het grootste voordeel van dit soort keramische buitentegels is dat de ingewikkelde aanlegmethode overbodig is geworden. Deze tegels leg je namelijk gewoon op het zand. Net als iedere andere tegel. Niet voor niets dat even later ook Tuinvisie en Excluton met hun eigen varianten kwamen.

 


Van boven keramiek, van onder beton. Gewoon gelegd op wit zand.
 

Keramiek verbonden aan beton

Je kunt wel zeggen dat er met de komst van GeoCeramica een nieuwe productgroep ontstaan is. Gewoon keramiek kent iedereen wel van de binnentegels. Een super onderhoudsvriendelijk en slijtvast product! Natuursteen is een beetje ‘uit' aan het raken door nadelen: broos, gevoelig voor krassen, vlekken en maatafwijkingen.

Betonbestrating is het meest gangbaar, zeker ook door de relatief makkelijk verwerkingsmethode. En wat nou als je deze aanlegmethode ook zou kunnen toepassen bij het aanleggen van keramiek? In plaats van de tegel op (drainerend) beton te leggen, zou je dan dus het beton aan de tegel moeten vastmaken... 

De grootste uitdaging was om de keramische tegel onlosmakelijk te verbinden met de betonnen onderlaag. Je hebt natuurlijk twee producten met heel andere eigenschappen. Hoe minimaal ook, met warmte kunnen voorwerpen uitzetten en met kou weer krimpen. Beton neemt water op en in keramiek trekt nagenoeg niets. Je kunt je voorstellen dat deze verbinding in weer en wind, zon en regen, hagel en storm goed moet blijven. En dat is gelukt! 

 


Een dwarsdoorsnede van de GeoCeramica.
 

Stappenplan keramische tegels met onderlaag leggen

Het leggen van keramische tuintegels met een onderlaag is net zo makkelijk als het leggen van 'gewone' tuintegels. Ben je dus een beetje handig of heb je ervaring, dan kun je prima zelf keramische tegels met een onderlaag leggen. 

  • Maak een stevig zandbed, omringd door opsluitbanden
  • Leg de tegels op het zand
    • Doordat op de onderlaag een afstandhouder is aangebracht kun je deze unieke keramische buitentegels netjes aanleggen. Dit zorgt er namelijk voor dat je de tegels nooit té strak tegen elkaar legt. Zo hoef je geen voegkruisjes te gebruiken en heb je toch altijd mooie strakke lijnen. 
  • Voeg het terras af met een waterdoorlatende voegmortel
    • Om het helemaal strak af te maken is het een groot voordeel dat je keramiek heel goed kan invoegen. Een speciale waterdoorlatende voeg zorgt ervoor dat water netjes afgevoerd wordt. En doordat de voegen netjes afgesloten zijn, heb je geen last meer van mieren en onkruid. Wij adviseren hiervoor Varistone LM Aqua, een voegmortel met optimaal gebruiksgemak.
       

 TIP  Het is heel belangrijk dat je altijd een waterpas bij de hand houdt. Hiermee zorg je voor het juiste afschot. Wanneer je de waterpas over meerdere tegel legt dan kun je ook goed zien of er (bij de voegen) hoogteverschil aanwezig is. Dit kun je dan oplossen door een tik met een rubber hamer. Doe dit niet te dicht op de hoek om breuk te voorkomen. Haastige spoed is zelden goed, dus liever 3x een gecontroleerde tik dan in 1x te hard slaan.
 

Assortiment keramische terrastegels met onderlaag van beton

Een heel nieuw product, ontstaan uit twee bestaande producten. Het beste van twee werelden. De voordelen van keramiek met het aanleggemak van beton. Niet voor niets dat we bij Bestratingsweb.nl en in de showtuin erg enthousiast zijn over deze tegels. En bij MBI zijn ze dat ook. Inmiddels zijn er bijna 400 verschillende tegels te verkrijgen van GeoCeramica

Tuinvisie blijft nog wat achter met 25 verschillende tegels in de serie Ceramiton en Excluton komt er achteraan met 18 varianten van de Kera Twice. Een knappe prestatie om in een paar jaar tijd ook een oplossing te vinden. Want reken maar dat ze dit bij MBI zuinig zijn op het geheim van de smid. Nou ja, het geheim van de Steenmeesters natuurlijk ;-) GeoCeramica Concreet Smoke 100x100x4 cm
In showtuin

GeoCeramica Concreet Smoke 100x100x4 cm

Uit voorraad leverbaar
95,
65
GeoCeramica Ambiente Greige 60x60x4 cm
In showtuin

GeoCeramica Ambiente Greige 60x60x4 cm

Uit voorraad leverbaar
73,
15
GeoCeramica Ardes Grigio 60x60x4 cm
In showtuin

GeoCeramica Ardes Grigio 60x60x4 cm

Voorraadstatus op aanvraag
79,
20
GeoCeramica Evoque Perla 80x80x4 cm
In showtuin

GeoCeramica Evoque Perla 80x80x4 cm

Momenteel niet op voorraad
94,
65


Ook interessant om te lezen

Terras schoonmaken: de do's en dont's
Je terras op een milieuvriendelijke manier schoonmaken? Dat kan! Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar schrobben is zelden nodig en je bestrating reinigen kan heel eenvoudig zijn. Je hebt enkel wat tijd, geduld en de juiste schoonmaakspullen nodig. Verder maakt het natuurlijk verschil of je een terras van betontegels hebt of van keramische tegels.
Onderhoud
5 redenen om je vakantiegeld in je tuin te stoppen
Weet jij al wat je met je vakantiegeld gaat doen dit jaar? Kijk eens naar buiten... Is jouw tuin al klaar voor de zomer?
Aankooptips
Hoe moet je keramische tegels 3 cm dik leggen?
Keramische tegels van 3 centimeter dik kun je op een stevig zandbed leggen. En dat is een groot voordeel ten opzichte van de traditionele, dunnere keramische tuintegel.
Aanlegtips