menu

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.
Op zaterdag zijn we er van 08.00 tot 15.30 uur.

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


Wat zijn de voor- en nadelen van keramische tuintegels?

Aankooptips
Wat zijn de voor- en nadelen van keramische tuintegels?

Keramische 'tegeltjeswijsheid' van Gerda - tekstschrijfster van Bestratingsweb.nl

In de bestratingswereld zijn er geen tegels die onderhoudsarmer zijn keramische tegels. Dat is dan ook precies de reden waarom ze zo populair zijn. De grondstof, klei of leem, wordt gebakken op hoge temperatuur en wordt dus keihard. Deze hardheid en zijn dichtheid zijn zonder twijfel de grootste voordelen van de keramische tegel.

We zetten de voor- en nadelen even overzichtelijk voor je op een rijtje.


De voordelen van keramische tegels

 • Groene aanslag hecht zich niet
 • Strakke voegen 
 • Kleurvast 
 • Krasbestendig 
 • Vlekbestendig 
 • Vorstbestendig (ook 2 cm dikke tegels, mits goed gelegd)
 • Hoge stroefheid  
 • Vuil verwijder je simpel met de tuinslang en de bezem
 • Exclusieve uitstraling 
 • Keuze uit veel designs 
 • Keuze uit veel formaten

   

De nadelen van keramische tegels

Zijn er ook nadelen van keramische tegels? Echt grote nadelen willen wij het niet noemen. Een terras van keramische tegels is een wat grotere investering. Het materiaal is wat duurder dan betontegels en het voegen met een voegmortel brengt extra kosten met zich mee. Maar hé, wat je er voor terugkrijgt is deze investering gewoon helemaal waard!
 

Zijn keramische tegels vorstbestendig? 

Keramische tegels zijn zéker vorstbestendig! Heb je keramische tegels van 3 centimeter dik of een keramische tegel met betonnen onderlaag, dan hoef je je nergens zorgen om te maken.

Wel moet je op letten bij keramische tegels van 2 centimeter dik. Deze moet je op een speciaal drainagesplit aanleggen, omdat ze anders geen goede waterafvoer hebben en los kunnen vriezen.

Daarover lees je alles in onze blog Hoe moet je keramische tegels 2 cm dik buiten leggen?
 

Zijn keramische tegels makkelijk schoon te maken?

Op deze vraag is maar één goed antwoord en dat is: ja! Omdat keramische tegels een heel hard en verdicht oppervlak hebben, kunnen vocht en vuil zich slecht aan de tegel hechten en er niet intrekken.
 

Hoe moet je keramische tuintegels schoonmaken?

 Vuil spoel je er makkelijk af met de tuinslang. Of je kunt zelfs de dweil over je terras halen!

Keramische tegels met een licht reliëf zijn wel gevoeliger voor groene aanslag in koude, natte periodes. Vaak is een harde waterstraal uit de tuinslag in combinatie met een bezem genoeg om de algaanslag dan weg te krijgen.

 


 

Hogedrukspuit op keramische tegels?

Keramische tegels zijn door hun hardheid ook bestand tegen de hogedrukspuit, maar let heel goed op dat je de voegen niet kapot spuit! Pak er dan liever gewoon een groeneaanslagreiniger bij.  
 

Zijn keramische tegels kleurvast?

Ja, keramische buitentegels zijn kleurvast. Ook na vele jaren zal je tegel niet veranderen van kleur. Dus welk design of welke kleur je ook kiest, jouw terras zal er optimaal bij blijven liggen.
 

Zijn keramische tegels krasbestendig?

Keramische tegels zijn zéker krasbestendig. Zo hoef je je dus niet druk te maken als er een steen of iets scherps over jouw tegel gaat. Je zult de ontstane kras er zo weer af kunnen vegen. Waar een keramische tegel wel gevoeliger voor is, is puntbelasting. Dat betekent dat iets zwaars, bijvoorbeeld een hamer, een buts in de tegels kan veroorzaken.
 

Welke soorten keramische tegels zijn er? 

Er zijn verschillende soorten keramische buitentegels. Elke soort heeft zo zijn eigen wensen en eigenschappen. We zetten de soorten keramische tuintegels voor je op een rij:
 

Keramische buitentegels van 2 cm dik

De klassieker waar het allemaal mee begonnen is. Door de geringe dikte van 2 centimeter, kun je deze tegels niet zomaar op een wit zandbed leggen. Gebruik daarom een ondergrond van drainagesplit en lijm de tegels hierop vast. Een groot voordeel van deze tegels is het lage gewicht: makkelijk bij de aanleg!

Keramische tegels 2 cm dik
 

Keramische tegel van 3 cm dik

Een centimeter dikker, massief keramiek. Een tegel die je wél op een zandbed kunt leggen. Woon je in een gebied met slappe grond, of in een nieuwbouwwijk waar het zand nog inklinkt? Vermeng dan wat cement in de ondergrond.

Keramische tegels 3 cm dik
 

Keramische tegels met een betonnen onderlaag

De meest populaire topper! Een keramische topplaat, met een betonnen onderlaag. Het beste van twee werelden in één tegel. Je kunt keramische buitentegels met betonnen onderlaag gewoon op een zandbed leggen.

Keramische tegels met onderlaag
 

Of ga direct naar de verschillende series:

GeoCeramica | Kera Twice | Ceramiton
 

Strakke voegen met keramische tegels

Keramische tegels met onderlaag hebben afstandhouders. Dit zijn 'knobbels’ aan de zijkant van de tegel, waardoor je de tegels altijd met een gelijke voegbreedte legt.

Gewone keramische tegels leg je altijd met voegkruisjes. Deze leg je tussen de hoeken van de tegels. Tik ze later een stukje naar beneden en na een laagje voegmortel zie je ze niet meer terug, maar zorgen ze nog steeds voor stevigheid tussen je tegels.

Voor een top-resultaat adviseren wij bij elk soort keramische tegels gebruik te maken van voegkruisjes van 5 millimeter. Een voeg vanaf 5 millimeter is gewoon net wat strakker en steviger.
 

Voegmortel gebruiken bij keramische tegels

Keramische tegels voeg je altijd met een voegmortel. Welke je nodig hebt, is afhankelijk van de toepassing. Voegmortels zijn er in verschillende sterktes. Een terras heeft een minder sterke voegmortel nodig dan een oprit. Lees alles over verschillende soorten voegmortels!
 

Keramische tuintegels kopen?

Ben je een stuk wijzer geworden van deze blog en wil je keramische tuintegels kopen? Bekijk ons assortiment online of bezoek onze grote showtuin in Midden-Nederland met vele vierkante meters keramische buitentegels!

 Piet Boon Outdoor by D&J Concrete Ash 90x90x3 cm
In showtuin

Piet Boon Outdoor by D&J Concrete Ash 90x90x3 cm

Beperkt op voorraad
94,
50


Ook interessant om te lezen

Tuintegels schoonmaken: dat doe je zo!
Het schoonmaken van tuintegels: niemand heeft er zin in, maar als het klaar is geeft het je zo’n voldaan gevoel. Uiteindelijk kun je toch pas echt genieten in je tuin wanneer niet alleen de zon, maar ook je terras ligt te 'shinen'. In deze blog lees je hoe je het beste je tuintegels schoonmaakt en waarom je de hogedrukspuit hiervoor beter in de schuur laat staan. De belangrijkste tip: doe maar gewoon, veel gekkigheid heb je niet nodig om je terrastegels schoon te maken! 
Onderhoud
Wat is het verschil tussen betontegels en keramische tuintegels?
Wat is de beste tuintegel? En kun je beter kiezen voor keramische tuintegels of voor betontegels? In deze blog zetten we de verschillen overzichtelijk voor je op een rijtje. Wil jij weten welke tuintegel je moet kiezen? Lees dan deze blog!
Materialen
Hoeveel snijverlies heb je bij bestrating?
Wanneer je bestrating bestelt, moet je altijd rekening houden met snijverlies (ook wel knipverlies genoemd). Omdat je tegels, stenen of klinkers op maat moet knippen of snijden, heb je iets meer vierkante meters nodig dan je uiteindelijke terras of stoep is.
Aankooptips