menu
  • Je offertelijst is leeg
Offerte wijzigen

Vragen? Neem contact met ons op!

We zijn er op maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur en op zaterdag van 08:00 tot 15:30 uur.

Bellen
Phone 0318 - 745 743

Appen
 06 - 24 69 00 41

Mailen
Mail  info@bestratingsweb.nl


 

Hoe moet je keramische tegels buiten leggen?

Aanlegtips
Hoe moet je keramische tegels buiten leggen?

Keramische tegels buiten

Keramische tuintegels in drainerend beton of met betonnen onderlaag

Tegels van keramiek zijn al jarenlang populair binnenshuis. Een vloer van keramische tegels is duurzaam, luxe en oersterk. Bovendien is het designgehalte hoog en heb je keuze uit een enorm assortiment.

Wist je dat je keramische tegels nu ook in de tuin kunt leggen? Daarmee neem je de voordelen van keramiek mee naar buiten! Dat betekent een onderhoudsarm terras, een luxe uitstraling en keuze uit unieke dessins.

Wanneer je kiest voor keramische tegels als tuinbestrating, heb je keuze uit drie opties: 2 centimeter dikke keramische tegels in drainerend beton, keramische tuintegels met een betonnen onderlaag of keramische tegels van 3 centimeter dik. De laatste twee kan je gewoon op wit zand leggen.


 

Gewone keramische tegels in drainagesplit

De meeste tegels van keramiek zijn van zichzelf erg dun: 2 centimeter. Deze tegels kun je daarom alleen leggen in een speciale ondergrond van drainerend cement. Als je dunne keramische tegels op een zandbed legt, komen ze namelijk los van de ondergrond als het vriest. Dat komt doordat er vocht onder zit wat uitzet als het bevriest, waarna de tegels gaan wiebelen. Ook scheuren dan de voegen. Je wilt natuurlijk dat je nieuw terras de winter overleeft. Daarom is het belangrijk dat water goed afgevoerd wordt in de ondergrond.

 

Gewone keramische tegels in drainagesplit leggen

Ga je aan de slag met dunne keramische tegels leggen in je tuin? Gebruik dan de volgende stappen:

  • Begin met een wit zandbed van 20 centimeter dik als basis;
  • Daar bovenop breng je 8 centimeter drainagemortel aan;
    • De drainagemortel maak je van: fijn split (4 tot 8 millimeter) gemengd met kalkarm(!) cement (zit er veel kalk in je cement, dan krijg je kalkuitbloei op de tegels).
    • Dit mix je in een betonmolen met de verhouding 1:5 (één deel cement, vijf delen split).
  • Het drainagebeton stort je op de juiste plek, waarna je het vlak afrijdt;
  • De tegels lijm je direct op het nog natte drainagebeton met een hechtmortel;
  • Voeg de keramische tegelvloer af met een cementgebonden voegmortel die niet waterdoorlatend is.

 

 

 

Keramische tegels met betonnen onderlaag op zandbed

Om het leggen van keramische tegels makkelijker te maken, zijn er sinds een paar jaar ook keramische tegels met een betonnen onderlaag. Deze kun je gewoon op een zandbed leggen! Daardoor heb je de voordelen van het materiaal keramiek, met het aanleggemak van gewone tegels.

 

Geoceramica keramische tuintegels

 

 

Je hebt keuze uit verschillende series van verschillende fabrikanten. Al deze tegels bestaan uit een keramische toplaag op een betonnen onderlaag.

Geoceramica van MBI

Kera Twice van Excluton

 

Kera Twice keramische tuintegels

 

Bekijk keramische tegels met onderlaag

 

 

Keramische tuintegels 3 centimeter dik

De nieuwste soort keramische tuintegels is 3 centimeter dik. Dankzij die extra centimeter kun je ook deze tegels meestal (bij een stabiele ondergrond) gewoon op een bed van schoon ophoogzand leggen. Je hebt hierbij onder meer keuze uit de trendy tuintegels van vtwonen. Een nadeel van deze dikte is dat je de tegels wat minder makkelijk kunt zagen. 

Bekijk keramische tegels 3 cm dikMisschien ook interessant om te lezen

Welke tegels kunnen op de oprit?
Wanneer je een oprit gaat bestraten, moet je goed weten welke tegels je kunt gebruiken. Er zijn tegels die geschikt zijn als opritbestrating, maar ook tegels die het minder fijn vinden als jij je auto erop zet.
Aankooptips
Witte vlekken op je tuintegels? Wat is het?
Witte vlekken op de tegels in je tuin worden veroorzaakt door kalkuitbloei. Dit zie je het meest op donkere betontegels als ze nat zijn. Witte kalkvlekken gaan vanzelf weer weg.
Onderhoud
Hoe maak je een goed zandbed?
Voordat je bestrating kunt aanleggen, maak je een goed zandbed van schoon, wit ophoogzand/straatzand. Hoe je dit doet en wat je nodig hebt, dat lees je in deze blog. Ophoogzand wordt ook wel schoon zand, straatzand of vulzand genoemd. Met al deze benamingen bedoelen we hetzelfde: wit zand dat je gebruikt om een goede basis voor je bestrating te maken.
Aanlegtips